Πενταμερής Γενεύη - Το χρονικό του αδιεξόδου

Τι δήλωσαν Γκουτέρες και Πρόεδρος Αναστασιάδης - Πώς "μεταφράζει" τα αποτελέσματα της Πενταμερούς ο ΠτΔ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Έκανε πράξη τελικά τις προθέσεις του ο Τατάρ και με την στήριξη της Άγκυρας κατάθεσε επίσημα για πρώτη φορά ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την πρόταση για λύση δύο κρατών, κάτι που οδήγησε τελικά σε αδιέξοδο. 

>>> Δείτε ΕΔΩ όλα όσα έγιναν την Τρίτη <<<

Με στόχο του ΓΓ του ΟΗΕ να σωθεί η διαδικασία για να μην προκύψει αδιέξοδο στο κυπριακό, προχώρησε στις 11:00 σήμερα (29/4) εκ νέου σε Σύνοδο των 5 μερών στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η οποία ολοκληρώθηκε πριν το μεσημέρι, όπου αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθεί νέα Πενταμερής τους επόμενους μήνες. 

"Δεν τα παρατάω" είπε ο Γκουτέρες

Πιο συγκεκριμένα, ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά το τέλος της Πενταμερούς σημείωσε πως θα πραγματοποιηθεί νέα Πενταμερής στο επόμενο διάστημα (στους επόμενους 2 με 3 μήνες), σημειώνοντας ωστόσο, πως μέχρι την σύγκλιση της θα προχωρήσουν με διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί το κοινό έδαφος πριν την Σύνοδο. 

O Αντόνιο Γκουτέρες έθεσε εν συντομία τις θέσεις των δύο πλευρών. Εξήγησε ότι η Ελληνοκυπριακή επιθυμεί συνέχιση της προσπάθειας στη βάση ΔΔΟ και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε θέμα δύο κρατών.

Όπως σημείωσε δεν υπήρξε κοινό έδαφος αλλά θα συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις δηλώσεις και τις απαντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. 

Υπενθυμίζουμε πως το σενάριο της πραγματοποίησης μιας νέας Άτυπης Πενταμερούς όπως αναφέραμε και σε πρωινό μας ρεπορτάζ βρισκόταν στο τραπέζι και μάλιστα ήταν αυτό που τις τελευταίες ώρες κέρδιζε έδαφος μετά και από την άρνηση της Τουρκοκυπριακής πλευράς να δεχθεί τον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό

Η αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την απογοήτευση του για τις προτάσεις Τατάρ και και την εξέλιξη της διαδικασίας χθες (28/4), ενώ σε νέες του δηλώσεις σήμερα (29/4) σε δημοσιογραφική διάσκεψη κάλεσε σε ενότητα τον κυπριακό λαό, ευχαριστώντας παραλληλα τους Πολιτικούς Αρχηγούς για την υπέυθυνη στάση τους, τονίζοντας ταυτόχρονα πως "αποτρέψαμε αυτά που ήθελε η τ/κ πλευρά"

>>> Δείτε εδώ όσα έγιναν την Τετάρτη <<<

Πιο συγκεκριμένα, για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλά και της ε/κ πλευράς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Ζήτησε εξάλλου να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ τήρησε, όπως είπε, μια άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ είτε από την ΕΕ.

Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς ΓΓ αλλά και επιτυχής διαχείριση από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε πως η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια συνέπεια για να εξευρεθεί μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

>>> Διαβάστε αυτούσια όσα ανέφερε ο Πρόεδρος εδώ <<<

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο ΠτΔ:

Ο απεσταλμένος της Digital Tree Στέλιος Στυλιανού βρίσκεται στη Γενεύη και σας μετέφερε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν σε πραγματικό χρόνο:

As it Happened

 
25652