Πενταμερής: Παραμένουν σε θέσεις - Μπαίνει στα βαθιά η Διάσκεψη

Στο παλάτι των Εθνών μεταφέρεται το σκηνικό - Αναλυτικά το πρόγραμμα της Τετάρτης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Στο παλάτι των Εθνών μεταφέρεται σήμερα Τετάρτη 28/4 η συνέχεια της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψη μετά και τις πρώτες συναντήσεις που είχε το απόγευμα της Τρίτης ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τους Νίκος Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ στο ξενοδοχείο Intercontinental αλλά και το δείπνο που ακολούθησε και στο οποίο παρακάθισαν οι οι επικεφαλής των πέντε Αντιπροσωπειών συνοδευόμενοι από δύο άτομα των αντιπροσωπειών.

>>> Διαβάστε ΕΔΩ όσα προηγήθηκαν και άλλα ρεπορτάζ σχετικά με την Πενταμερή <<<

Κατά την διμερή συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός λειτουργικού κράτους και αποτελεσματικού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναδείξει την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού στο πλαίσιο των παραμέτρων που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει.

Στην συνάντηση του με τον Αντόνιο Γκουτέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε επίσης εν εκτάσει το όραμά του για το Κυπριακό, δίνοντας έμφαση στην επόμενη μέρα της λύσης η οποία θα συμβάλει, όχι μόνο στην ευημερία όλων των Κυπρίων αλλά και στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός λειτουργικού κράτους και αποτελεσματικού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε την ανάγκη όπως η λύση δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας στην χώρα με τρόπο που η αντίληψη της ασφάλειας της μιας κοινότητας  να μην αποτελεί απειλή για την άλλη κοινότητα.

>>> Διαβάστε επίσης: Σήμερα η Πενταμερής - Τέλος στις προκαταρτικές επαφές <<<

Να πούμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αρχικά ανέγνωσε 8 σέλιδο έγγραφο το οποίο είχε μαζί του ενώ ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει μια δημόσια παρέμβαση έτσι ώστε να βρεθεί λύση στα αδιέξοδα. Μάλιστα σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές συζητήθηκε και το θέμα της Κοινής δήλωσης με τον Νίκο Αναστασιάδη να επισημαίνει ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί θα πρέπει ο Γενικός Γραμματέας να προβεί σε δήλωση μέσω της οποίας θα γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Νίκο Αναστασιάδη αναφέρθηκε και στα όσα ο Ερσίν Τατάρ του ανέφερε για λύση δύο Κρατών και κυριαρχική ισότητα. 

Παρουσιάζουν τις θέσεις τους στο παλάτι των Εθνών

Το σημερινό πρόγραμμα της Άτυπης Πενταμερής ξεκινά στις 1100 (ώρα Κύπρου) με την  ολομέλεια όλων των αντιπροσωπειών που θα διαρκέσει μέχρι τις 12:30 όπου οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους χωρίς να δίνεται το δικαίωμα απάντησης η δευτερολογίας καθώς όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά ο στόχος που υπάρχει είναι να μην υπάρξει ένταση .

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους ξεκινώντας από τους υπουργούς Εξωτερικών των Εγγυητριών Δυνάμεων. 

Συγκεκριμένα  τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 12: 30 συνεχίζοντας διαδοχικά με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στις 13:45, στις 15:00 με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ. Ακολούθως σειρά για χωριστές συναντήσεις παίρνουν εκ νέου ο Ερσίν Τατάρ στις 16:15 και ο Νίκος Αναστασιάδης στις 19:00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει κλείσει και συνάντηση στις 20:00 μαζί με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ.

Το βράδυ της Τετάρτης θα έχουμε δείπνο των επικεφαλών συνοδευόμενων από ακόμα ένα εκπρόσωπο της κάθε πλευράς.   

Τέλος να αναφέρουμε ότι αν και το απόγευμα της Τρίτης υπήρξε πληροφόρηση για παραμονή της Ελληνοκυπριακής αποστολής στον Γενεύη μέχρι και την Παρασκευή τελικά φαίνεται ότι οριστικά η Άτυπη Πενταμερής θα ολοκληρωθεί οριστικά την Πέμπτη.

 
23521