ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ: Υποχρεώσεις και ευθύνες για τα εργατικά ατυχήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΣΕΚ για τα εργατικά ατυχήματα

Η ΠΕΟ με αφορμή τα δύο νέα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που συγκλόνισαν την Κύπρο μέσα σε 24 ώρες, κάνει λόγο για ασυδοσία και υποβάθμιση της υποβάθμιση της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την Ασφάλεια και Υγεία.
 
Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να μην ανέχονται άλλο να εργάζονται σε μη ασφαλείς συνθήκες, να διεκδικούν αποφασιστικά το δικαίωμα να επιστρέφουν στα σπίτια τους ασφαλείς, υγιείς και αρτιμελής .
 
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται δραματικά, ενώ φέτος μόνο υπήρξαν ήδη δεκαέξι θανατηφόρα ατυχήματα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Δυστυχώς γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι κάποιοι εργοδότες με στόχο το υπέρμετρο κέρδος επιλέγουν την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων Ασφάλειας και Υγείας. Θέτουν τα κέρδη πάνω από τη ζωή», αναφέρεται. 
Προστίθεται ότι δεν είναι αρκετό ούτε και αποτελεί κάλυψη έναντι της ευθύνης των εργοδοτών να διασφαλίζουν ότι οι εργοδοτούμενοι τους εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας, τα ευχολόγια που διατυπώνουν μετά από ένα εργατικό ατύχημα. 
 
«Τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Έχουν την πρόθεση να επενδύσουν σε μέτρα και μέσα ασφάλειας; Αναλαμβάνουν την υποχρέωση τους για εκτίμηση κινδύνου, για ασφαλή μηχανήματα, για ουσιαστική λειτουργία και ρόλο στις επιτροπές ασφάλειας και υγείας», διερωτάται η ΠΕΟ.
 
Παράλληλα αναφέρει ότι ευθύνη για την ασυδοσία και την υποβάθμιση της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την Ασφάλεια και Υγεία έχει και το Υπουργείο Εργασίας. 
 
«Το Υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί ως θεατής την κατάσταση, όποτε γίνεται ένα ατύχημα καλεί  εργοδότες και συντεχνίες να δώσουν εισηγήσεις.  Μέχρι σήμερα η ΠΕΟ έδωσε πολλές και συγκεκριμένες εισηγήσεις.  Τι έκανε το Υπουργείο για να βελτιώσει την κατάσταση; Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι υποστελεχωμένο και αυτό πλήττει και την ποιότητα και την ποσότητα των επιθεωρήσεων», αναφέρεται

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Ανάμεσα στις εισηγήσεις της που αναφέρει η ΠΕΟ, είναι να γίνει υποχρεωτικό για τους εργοδότες να καταρτίζουν τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας, να υπάρχει σε τακτή βάση υποχρεωτική κατάρτιση για εργαζόμενους σε τομείς που είναι επιρρεπής σε εργατικά ατυχήματα.
 
«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση.  Αν οι εργοδότες και η κυβέρνηση πραγματικά εννοούν ότι θέλουν να βελτιώσουν την κατάσταση ας προχωρήσουν οι μεν εργοδότες να επενδύσουν στην Ασφάλεια και το Υπουργείο Εργασίας να ελέγχει όπως οφείλει την εφαρμογή του Νόμου και να δώσει ακόμα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την εφαρμογή του», προσθέτει.

Η συνδικαλιστική οργάνωση ΔΕΟΚ θεωρεί αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη των κινδύνων στην εργασία, μετά τη θλιβερή απώλεια ακόμα δύο εργαζομένων στον αγώνα για το μεροκάματο.

Σε ανακοίνωση της η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η πάνω από όλα απαιτείται η ψήφιση του νομοσχεδίου που εκκρεμεί στην βουλή για επιβολή αυστηρού διοικητικού προστίμου για όσους εργοδότες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού τους.

Επίσης, προσθέτει, επιβάλλεται η θέσπιση νομοθεσίας που να υποχρεώνει όλους τους εργοδότες να εκπαιδεύουν τους εργοδοτούμενους τους σε θέματα ασφάλειας και εκτίμησης κινδύνου κατά την εκτέλεση της εργασίας τους.

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

«Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ έχει αποφασίσει να θέσει το θέμα της στελέχωσης του Τμήματος Επιθεώρησης αλλά και της εφαρμογής μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων στην Υπουργό Εργασίας με στόχο την σύγκληση ειδικής συνεδρίας στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.  Επίσης η ΔΕΟΚ θα συνεχίσει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εργοδοτών και των εργαζομένων και το 2020», αναφέρεται.
                                            
Συμπληρώνει ότι ο τραγικός θάνατος δύο συνανθρώπων μας σε δύο διαφορετικά εργοδοτικά εγκλήματα θέτει όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους προ των ευθυνών τους.

«Ο όρος εργατικό ατύχημα είναι πλέον αδόκιμος για να χρησιμοποιείται για την περιγραφή τέτοιων τραγικών περιστατικών.  Δεν μπορεί να είναι ατύχημα η εγκληματική αμέλεια και ανευθυνότητα εργοδοτών που έχει και αποτέλεσμα τον θάνατο εργοδοτουμένων τους.  Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος και των δύο εργαζομένων δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια τους», αναφέρεται.

Τέλος η ΔΕΟΚ σημειώνει ότι αποτελεί θλιβερή διαπίστωση ότι ο δείχτης συχνότητας των εργοδοτικών εγκλημάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Εντωμεταξύ, η ΣΕΚ καλεί την Πολιτεία να ενισχύσει τα προληπτικά μέτρα στους χώρους εργασίας
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΣΕΚ για τα εργατικά ατυχήματα καλώντας πολιτεία να επισπεύσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε νομοθετικά και άλλως πως, να ενισχυθούν και να αυξηθούν τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας και υγείας σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Συντεχνίας με αφορμή τα δύο τελευταία εργατικά ατυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους δύο συνάνθρωποι μας, η ΣΕΚ σημειώνει πως δυστυχώς τα περισσότερα σοβαρά και θανατηφόρα ατυχήματα συμβαίνουν σε χώρους εργασίας, όπου υπάρχει προχειρότητα και ανοργανωσιά, όπως επίσης και εκεί που πλεονάζει η αδήλωτη εργασία.
 
Κατά κανόνα, επισημαίνει, πολλά εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν εκεί που δεν υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση και εκεί που εφαρμόζονται οι τακτικές της υπεργολαβίας, χωρίς εφαρμογή προτύπων ασφαλείας και άλλων προληπτικών κανονισμών.

>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

Η ΣΕΚ τονίζει πως ρόλο και λόγο στις πολιτικές πρόληψης έχει και η δικαστική εξουσία η οποία καλείται να εφαρμόζει με ιδιαίτερη αυστηρότητα όλες εκείνες τις ποινές που καθορίζονται από τις υφιστάμενες νομοθεσίες και αφορούν παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας και υγείας.
 
Κυβέρνηση και βουλή, εκεί όπου χρειάζεται, οφείλουν να ενισχύσουν τις νομοθεσίες και να αυξήσουν τις ποινές, ώστε αφενός να περιοριστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας μέσα και από την πάταξη της αδήλωτης εργασία και αφετέρου να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα, καταλήγει η ανακοίνωση.