Περδίος και Καρούσος μίλησαν με Ρωσία για επανεκκίνηση πτήσεων

Ο Υπουργός Μεταφορών και ο Υφυπουργός Τουρισμού συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας με θέμα την επανεκκίνηση των πτήσεων

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος και ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Dmitry Zverev με θέμα την επανεκκίνηση των προγραμματισμένων και ναυλωμένων πτήσεων από την Ρωσική Ομοσπονδία στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Ρώσος Υφυπουργός εξήγησε ότι οι αρμόδιες Αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας αίρουν σταδιακά τις απαγορεύσεις πτήσεων με βάση συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια.  Ο κ. Zverev ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την συμπερίληψη του ρωσικού εμβολίου SPUTNIK στην λίστα των αποδεκτών από την Κυπριακή Δημοκρατία εμβολίων κατά του κορωνιού.  Τέλος, αναφέρθηκε και στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε ότι σύντομα οι πτήσεις από και προς την Κύπρο θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα. 

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων  κ. Γιάννης Καρούσος αναφέρθηκε στις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες της Κύπρου είναι εντός του πλαισίου που έχει καθορίσει η Ρωσική Ομοσπονδία.  Συγκεκριμένα, ο κ. Καρούσος επεξήγησε λεπτομερώς κάθε ένα από τέσσερα κριτήρια εξηγώντας τα στατιστικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου ανταποκρίνεται πλήρως στις απατήσεις που θέτει η Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο κ. Υπουργός τόνισε εμφαντικά ότι η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να επιβεβαιωθεί και από τα στατιστικά στοιχεία που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος ανέφερε ότι έχει ήδη γίνει  η απαραίτητη προεργασία εδώ και αρκετό καιρό και ότι η τουριστική βιομηχανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Ρώσους τουρίστες.  Επιπρόσθετα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μία θετική απόφαση, σε ότι αφορά την επανεκκίνηση των πτήσεων από την Ρωσική Ομοσπονδία.

Η συζήτηση διεξάχθηκε σε ένα θετικό κλίμα και συμφωνήθηκε όπως καταρτιστεί μία τεχνοκρατική επιτροπή για περαιτέρω συζήτηση τόσο του συγκεκριμένου θέματος όσο και άλλων διμερών θεμάτων.

Τέλος, ο κ. Καρούσος απεύθυνε πρόσκληση προς τον Ρώσο Υφυπουργό Μεταφορών για επίσκεψη στην Κύπρο την οποία ο κ. Zverev αποδέχθηκε και εξέφρασε την ευχή ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρχει θετική απόφαση στο θέμα της επανεκκίνησης των προγραμματισμένων και ναυλωμένων πτήσεων από την αρμόδια υπηρεσία της χώρας του.