Περικυκλώνεται το «7» της ΑΟΖ - Την Κυριακή αρχίζει η Navtex

Παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας η Λευκωσία που συντονίζεται με Παρίσι, Ρώμη και ΕΕ

‘’Κατάληψη’’ στο οικόπεδο 7 της κυπριακής φαίνεται ότι επιχειρεί να κάνει η Τουρκία με τη νέα Navtex που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη (3/10). Με την Navtex που αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 21:00 το βράδυ και λήγει την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στις 21:00 το βράδυ, η Τουρκία  δεσμεύει την περιοχή του οικοπέδου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Θυμίζουμε ότι το οικόπεδο 7 έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατικά στην γαλλική εταιρεία Total και την ιταλική ΕΝΙ.

.Εντός του αδειοδοτημένου θαλάσσιου τεμαχίου 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ σύμφωνα και με την ιστοσελίδα Marine Traffic. Μάλιστα το Γιαβουζ είναι υπό τη συνοδεία μάλιστα δυο τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Συγκεκριμένα στον λογαριασμό του στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός έγραψε πως “το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ είναι σε νέο δρομολόγιο. Το Γιαβούζ κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε”. Ο Τούρκος Υπουργός δημοσιεύει και φωτογραφίες του Γιαβούζ να συνοδεύεται από δύο πολεμικά του τουρκικού στρατού.

Στην περιοχή βρίσκεται επίσης και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», το οποίο είναι αγκυροβολημένο 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα από τις 4 Μαΐου. Επιπλέον σύμφωνα με το Marine Traffic, την ιστοσελίδα μέσα από την οποία φαίνονται οι κινήσεις των πλοίων διεθνώς, στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός. 

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του «Γιαβούζ»

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.  

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση, ενώ ο τελικός προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου παραμένει ασαφής. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε γνώση του τί γίνεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε» ανέφερε η ίδια πηγή.

Συντονισμός με Ρώμη, Παρίσι και ΕΕ

Παράλληλα όπως πληροφορείται η Brief, η Λευκωσία για την καλύτερη διαχείριση του θέματος, ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με Παρίσι, Ρώμη και ΕΕ, αφού το οικόπεδο 7 όπως προαναφέραμε αδειοδοτήθηκε στην γαλλοϊταλική κοινοπραξία ENI - Total. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ENI και TOTAL, προγραμματίζουν την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 7 στις αρχές του 2020. 

Δείτε χάρτες με τα σημεία που βρίσκονται τα 3 πλοία σύμφωνα με το Marine Traffic.

ΓΙΑΒΟΥΖ

 

ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ