Πετρίδης: Έκφραση της κοινής μας βούλησης η Τριμερής

"Η συνάντηση Κύπρου/Ελλάδας/Ισραήλ αποτελεί έκφραση της κοινής μας βούλησης να συνεχίσουμε τις δράσεις στην Άμυνα"

Η σημερινή συνάντηση των τριών χωρών αποτελεί έκφραση της κοινής μας βούλησης να συνεχίσουμε τις δράσεις στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε σε εναρκτήρια δήλωση του κατά την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης΄.

Αυτούσια η δήλωση:

Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε σήμερα στη Λευκωσία την 3η  συνάντηση Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Η συνάντησή μας λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, κτίζοντας γέφυρες εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας.

>>> Διαβάστε επίσης: Έλληνας ΥΠΑΜ:Καταδικάζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας <<<

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπως επίσης και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του κράτους του Ισραήλ κ. Benjamin Gantz, για την παρουσία τους εδώ.

Η σημερινή συνάντηση των τριών χωρών αποτελεί έκφραση της κοινής μας βούλησης να συνεχίσουμε τις δράσεις στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Να προβάλουμε το αμοιβαίο όφελος που απορρέει από τις σχέσεις καλής γειτονίας, όταν αυτή στηρίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και να διασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλείας για τις συνέργειες που προκύπτουν από τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα αποφασίσαμε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας, όπως η υλοποίηση κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Τριμερούς Συνεργασίας 2021 και η θεσμοθέτηση επιτροπών σε επίπεδο Υπουργείων Άμυνας για αξιολόγηση και επιλογή νέων τομέων συνεργασίας.

Παράλληλα, συζητήσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Τόσο εγώ όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημερώσαμε τον ομόλογό μας για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου η Άγκυρα συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες.Από την πλευρά μου, ενημέρωσα για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

Ο κ. Gantz μας ενημέρωσε για την κατάσταση ασφαλείας στο Ισραήλ, όπως επίσης στη σημασία που δίνει η χώρα του στις συνεργασίες με γείτονες χώρες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Συζητήσαμε επίσης θέματα σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, όπως το έργο για τον αγωγό East Med, το οποίο είναι ακόμη ένα σημαντικό πρόγραμμα για την Κύπρο και υποστηρίζεται από την ΕΕ. Όπως γνωρίζετε, τα Υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια του έργου.

Η πρόσφατη υπογραφή του καταστατικού για το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο EastMed ήταν ακόμη ένα θέμα συζήτησης. Δημιουργείται μια σύγχρονη, ανοικτή πλατφόρμα περιφερειακής συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Καλωσορίζουμε την ένταξη στο Φόρουμ κάθε χώρας της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Κλείνοντας, εκφράζω την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ για τη διαχρονική τους στήριξη στις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Η Τριμερής Συνεργασία θα προχωρήσει και θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο γιατί στηρίζεται σε γερά θεμέλια: την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, την κοινή θεώρηση για το παρόν και την κοινή προοπτική για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε πιθανή συνεργασία σε σχήμα 3+1 με φίλιες χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ.

 
27714