ΠΙΣ: Tο εμβόλιο AstraZeneca να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 65

Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για αποτελεσματικότητα εμβολίου AstraZeneca για άνω 65 ετών, λέει ο ΠΙΣ

Δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών, συνεπώς ο εμβολιαστικός σχεδιασμός πρέπει να επανακαθορισθεί προκειμένου, το εν λόγω εμβόλιο να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 65 ετών, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Επιστημονική Επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). 

>>>ΕΞΕΛΙΞΗ: Έκπληκτος ο Υπ. Υγείας από ανακοίνωση ΠΙΣ για AstraZeneca

Αναφέρει ότι η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει την πολυετή εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που είναι σαφώς πιο προηγμένες στον τομέα της ανοσολογίας και της εμβολιολογίας και να προσαρμόσει, σε αυτά τα πλαίσια, τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς και διαχείριση της εμβολιαστικής κάλυψης.  

Σχετική επιστολή σε ό,τι αφορά τους εμβολιαστικούς σχεδιασμούς για κάλυψη του πληθυσμού της Κύπρου έναντι του Covid-19 και στη βάση επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων και σχετικής βιβλιογραφίας, η Επιστημονική Επιτροπή του ΠΙΣ έχει αποστείλει τα ευρήματα της και στο Υπουργείο Υγείας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τονίζει ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, αναλόγως της κατηγορίας και ηλικιακής ομάδας πληθυσμού, πρέπει να διασφαλίζονται συνδυαστικά και ταυτόχρονα.

«Η σωστή και βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης αξιοποίηση όλων των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί εκεί και όπου ορίζουν τα επιστημονικά δεδομένα της κάθε χρονικής περιόδου, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας και ως τέτοιο πρέπει να εφαρμοστεί», σημειώνεται. 

Η Επιστημονική Επιτροπή του ΠΙΣ αναφέρει ότι σε μία χώρα σχετικά μικρού πληθυσμού, όπως είναι η Κύπρος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μετάδοσης του ιού, αλλά και των επερχόμενων μεταλλάξεων, έτσι ώστε να ωφεληθούν τόσο ο πληθυσμός αλλά ιδιαίτερα οι ευάλωτες ηλικιακά ομάδες και όχι μόνο.  
 
(ΚΥΠΕ)