Πίσω στα θρανία χιλιάδες μαθητές - Όλες οι πληροφορίες

Σήμερα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία - Τι πρέπει να ξέρετε

Όλα τα σχολεία δημόσιας εκπαίδευσης υποδέχονται σήμερα το πρωί, μετά από αναβολή μίας εβδομάδας και κάτω από το στίγμα της πανδημίας του κορωνοϊου, καθώς και κάτω από υγειονομικά πρωτόκολλα, τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.  
 
Την 1η Σεπτεμβρίου είχαν παρουσιαστεί στις σχολικές μονάδες οι εκπαιδευτικοί και ήταν προγραμματισμένο στις 7 Σεπτεμβρίου να αρχίσουν τα μαθήματα.
 
Ωστόσο, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου με εμπλεκόμενους φορείς αποφασίστηκε η αναβολή στην έναρξη της σχολικής χρονιάς εξαιτίας των «ιδιαίτερα βεβαρημένων κλιματολογικών συνθηκών». Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, είχε αναφέρει μετά τη σύσκεψη ότι στην απόφαση της αναβολής «οδηγούμαστε εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, της υγρασίας, της αυξημένης ακτινοβολίας, αλλά και της παρουσίας σκόνης στην ατμόσφαιρα και λαμβάνοντας υπόψη και σχετικές συμβουλές ως προς την απαραίτητη μέριμνα για πρόληψη όσον αφορά την υγεία των εκπαιδευτικών και των παιδιών».

>>> Διαβάστε επίσης: Η επιχείρηση των τεστ / Ψάχνουν που πήγαν τα εκατομμύρια & γιατί <<<

Στο μεταξύ, με βάση το Υγειονομικό Πρωτόκολλο θα πρέπει να γίνεται η χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές/τριες στη Μέση Εκπαίδευση, η χρήση μάσκας από όλους τους εκπαιδευτικούς και το άλλο προσωπικό μέσα στα σχολεία, στους κλειστούς χώρους, όχι στους ανοικτούς χώρους, όπως βεβαίως και οι αποστάσεις σε κλειστούς χώρους που θα πρέπει να είναι 1 μέτρο το ένα πρόσωπο από το άλλο.
 
Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο Υπουργός Παιδείας θα επισκεφτεί στις 09.30 σήμερα το  Γ΄ Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Μακεδονίτισσας και στις 10.30 θα επισκεφτεί το Γυμνάσιο Σταυρού.
 
Σε μήνυμα του με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης της σχολικής χρονιάς 2020-2021, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει ότι αυτή η νέα σχολική χρονιά ξεκινά κάτω από το στίγμα της επιδημίας.
 
«Στη χώρα μας όμως, χάρη στη σωστή διαχείριση και την υπεύθυνη στάση της κοινωνίας, έχουμε καταφέρει να την αντιμετωπίσουμε σωστά. Με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μπορούμε να έχουμε πλήρη φοίτηση, με φυσική παρουσία των μαθητών και μαθητριών στο σχολείο. Πρέπει, λοιπόν, να το διαφυλάξουμε. Θα εφαρμόσουμε με επιμέλεια τους κανόνες ατομικής προστασίας και συλλογικής υγειονομικής ασφάλειας, όπως μας συμβουλεύουν οι Υγειονομικές Αρχές. Θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα και να μοιραστώ μαζί σας τον στόχο, ο οποίος είναι να εφαρμόσουμε τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, όπως πράξαμε και το προηγούμενο σχολικό έτος, στην περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, με τη φροντίδα και την επιμέλεια των Διευθύνσεων και των εκπαιδευτικών μας και τη συνετή στάση των μαθητών και μαθητριών», προσθέτει.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι το σχολείο θα αποδείξει, και πάλι, ότι είναι ένας ασφαλής υγειονομικά χώρος, που λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά και έτσι, απερίσπαστα, θα επιδοθούμε στον κύριο στόχο της μάθησης και της πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας.
 
«Γιατί το σχολείο είναι πάντα ο χώρος όπου αποκτούμε πολύτιμες γνώσεις, χρήσιμες ικανότητες και δεξιότητες, αλλά και πλούσιες εμπειρίες. Μέσα από το Πρόγραμμα του σχολείου μαθαίνουμε τη γλώσσα μας και γνωρίζουμε  την Ελληνική Γραμματεία, η οποία αποτελεί βάση των πανανθρώπινων αξιών. Μαθαίνουμε την Ιστορία μας και ταυτόχρονα καλλιεργούμε και όλες εκείνες τις γνώσεις, αρχές και αξίες που μας επιτρέπουν να είμαστε συνειδητοί Ευρωπαίοι πολίτες, σύγχρονοι, ενεργοί και δημοκρατικοί άνθρωποι. Επίσης, φέρνουμε τους νέους μας σε επαφή με τις κατακτήσεις της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και τις σύγχρονες μεθόδους μάθησης, αναπτύσσοντας παράλληλα και ατομικές πρακτικές δεξιότητες», σημειώνει.
 
Ο κ. Προδρόμου αναφέρει, επίσης, ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά, «ιδιαίτερος στόχος μας θα είναι να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Επανάσταση του 1821, την Παλιγγενεσία του Έθνους μας».

>>> Διαβάστε επίσης: Σε αυτή τη χώρα τα μετρητά έχουν... εξαφανισθεί <<<

«Θα είναι αυτή μια ευκαιρία να δούμε συστηματικότερα τις αρχές και αξίες του Ελληνικού Διαφωτισμού, μέσα από τον οποίο ο σύγχρονος Ελληνισμός απολυτρώθηκε από την Τουρκοκρατία και τον απολυταρχισμό και συμπορεύτηκε με το σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», προσθέτει.
 
Αναφέρει, ταυτόχρονα, ότι το Υπουργείο συνεχίζει μια μεγάλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματός μας.
 
«Στοχεύουμε ιδιαίτερα στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, με σχεδιασμό και εφαρμογή σημαντικών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και καινοτόμων δράσεων για κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, από φέτος εντάσσουμε συστηματικά και την ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αναπτύσσοντας και τις κατάλληλες παιδαγωγικές προδιαγραφές. Εφαρμόζουμε ήδη για τον σκοπό αυτό, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης και συμπλήρωσης του τεχνολογικού εξοπλισμού όλων των σχολείων», σημειώνει .
 
Όπως αναφέρει, «η ευόδωση των προσπαθειών μας εξαρτάται, όμως, σε μεγάλο βαθμό από τη συναίνεση και την αγαστή συνεργασία όλων των εκπαιδευτικών εταίρων. Με αυτή τη συνεργασία, μέσα από συνεχή διάλογο και αξιοποιώντας και εξωτερική επιστημονική τεχνογνωσία και στήριξη, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την εκπαίδευση και να επιδιώκουμε αποτελεσματικότερα τους μαθησιακούς και διαμορφωτικούς στόχους που πρέπει να επιτύχουμε».
 
Απευθυνόμενος στους μαθητές/τριες, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αρχής.
 
«Ξέρω ότι ξεκινάτε με όνειρα και ευγενείς στόχους και έχετε να αντιμετωπίσετε προκλήσεις. Να είστε όμως βέβαιοι ότι θα έχετε τη στήριξή μας. Θα σας συντροφεύουν οι δικές μας προσδοκίες, που συνενώνονται με τις ελπίδες και τις επιθυμίες των γονιών σας για μόρφωση και δημιουργία. Ενώ, στην πορεία αυτή θα σας στηρίξει, θα σας βοηθήσει και θα σας καθοδηγήσει, με τις γνώσεις, την έγνοια και τη φροντίδα του, το πολύ καλό εκπαιδευτικό προσωπικό μας. Το σχολείο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, αφού σας προσφέρει το μεγαλείο της μάθησης και την ολοκληρωμένη καλλιέργεια της προσωπικότητάς σας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε δίπλα σας σε αυτό το ταξίδι προς την κατάκτηση της γνώσης. Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε τις ευκαιρίες που δικαιούστε. Θα χαμογελάσουμε μαζί, ικανοποιημένοι, όταν θα νιώθετε τη χαρά της επιτυχίας και θα πραγματοποιείτε τους στόχους και τις φιλοδοξίες σας», προσθέτει.
 
Απευθυνόμενος προς τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι «στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, η πολιτεία σας εμπιστεύεται τη δύσκολη αποστολή της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας».
 
«Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε ευσυνείδητα στο λειτούργημά σας και θα συμβάλετε στην πρόοδο των παιδιών μας, γιατί έχω εμπιστοσύνη στις γνώσεις, τις ικανότητες, την ευαισθησία, το παιδαγωγικό σας ήθος. Διαπιστώνω καθημερινά τις προσπάθειες και τη συμβολή του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά. Θέλω να ξέρετε ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλετε, ξεπερνώντας ακόμα και έκτακτες δυσκολίες, προκειμένου να μεταδώσετε γνώσεις, να καλλιεργήσετε δεξιότητες, στάσεις και αξίες ζωής, μέσα από ένα σχολείο που θα προάγει τη χαρά της μάθησης, τη συνεργασία και τη δημιουργική έκφραση. Μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου θα επικρατεί αλληλοσεβασμός των ανθρώπων και οι όποιες διαφορές αναδεικνύονται σε συλλογικό μας πλούτο», σημειώνει .
 
Απευθυνόμενος προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, ο κ. Προδρόμου αναφέρει: «Σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να εργαστούμε συνειδητά και υπεύθυνα, για να πετύχουμε τους κοινούς στόχους μας, για την ενίσχυση και συνεχή αναβάθμιση της εκπαίδευσής μας».
 
«Εμπνεόμενοι από τα όσα έχουμε μέχρι τώρα πετύχει, με σύμπνοια και πνεύμα συνεργασίας, θα αναζητήσουμε και θα κερδίσουμε ολοκληρωμένη ποιοτική παιδεία που θα μας επιτρέψει να σταθούμε ανταγωνιστικοί μέσα στον σημερινό κόσμο. Στην αρχή αυτής της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι ολόψυχα υγεία, πρόοδο και κάθε επιτυχία σε όλους, στον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά», επισημαίνει.
 
Η τρέχουσα σχολική χρονιά σε αριθμούς
 
Στο μεταξύ, στην τρέχουσα σχολική χρονιά το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα λειτουργήσει 735 σχολεία σε όλη την Κύπρο, όπου θα φοιτήσουν 107.557 μαθητές και μαθήτριες.
 
Σε όλα τα σχολεία έχουν τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί. Σε ελάχιστες περιπτώσεις προκύπτουν πρόσθετες ανάγκες της τελευταίας στιγμής οι οποίες όμως συμπληρώνονται αυτή την ώρα. Εξαιτίας μη αποδοχής του διορισμού στη Δημοτική Εκπαίδευση, στη βάση των προθεσμιών που προβλέπονται, σε σύνολο 331 δημοτικών σχολείων γίνεται αντικατάσταση έξι δασκάλων και σε σύνολο 273 νηπιαγωγείων το ισοδύναμο 6,5 νηπιαγωγών. Δηλαδή το ισοδύναμο περίπου 12 εκπαιδευτικών σε σύνολο 6345.
 
Σε σύνολο 6252 εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη Μέση Γενική Εκπαίδευση η ΕΕΥ προχωρά, όπου σημειώθηκε ανάγκη, στην αντικατάσταση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν και για δύο εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν παραίτηση χτες, όπως και για σχολικές ανάγκες ορισμένων ειδικοτήτων που ισοδυναμούν με σχεδόν τρεις εκπαιδευτικούς παγκυπρίως.
 
Στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, σε σύνολο 640 προβλεπόμενων εκπαιδευτικών, προέκυψαν ανάγκες ως εκ του προγραμματισμού για λειτουργία των Εσπερινών Σχολών, για το ισοδύναμο έξι εκπαιδευτικών που διορίζονται την επόμενη εβδομάδα.
 
Συνολικά τα σχολεία είναι στελεχωμένα για την έναρξη σήμερα των μαθημάτων, σε ποσοστό 99% και 12.597 εκπαιδευτικοί στελεχώνουν τα σχολεία παγκυπρίως.
 
Μέση Γενική Εκπαίδευση
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, για τη σχολική χρονιά 2020-2021 θα λειτουργήσουν 114 σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, εκ των οποίων 64 γυμνάσια, 38 λύκεια και 7 εξατάξια σχολεία με πλήρη γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο,  συμπεριλαμβανομένου και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.
 
Σε αυτά θα φοιτήσουν συνολικά  40.400 μαθητές και μαθήτριες, με 23.323 από αυτούς στα Γυμνάσια και 17.077 στα Λύκεια. Επίσης, θα λειτουργήσουν 5 εσπερινά γυμνάσια-λύκεια,  οι εγγραφές στα οποία  θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.
 
Το σύνολο των εκπαιδευτικών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης που αναμένεται να υπηρετήσουν ανέρχεται στους 5.532.
 
Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση
 
Εξάλλου, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, για τη σχολική χρονιά 2020-2021 τα προγράμματα της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΤΕΕΚ) θα στελεχώνουν 640 περίπου Εκπαιδευτές.
 
Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν 4.640 μαθητές στην πρωινή φοίτηση, 350 περίπου στις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές, 198 μαθητές στο Σύστημα Μαθητείας, 295 σπουδαστές στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) και 90 μαθητές στις ειδικές μονάδες.
 
Δημοτική Εκπαίδευση
 
Στο μεταξύ, αναφορικά με την έναρξη των εργασιών στα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης τη σχολική χρονιά 2020-2021, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ότι ο αριθμός των σχολείων που θα λειτουργήσουν είναι 331 δημοτικά σχολεία με 51.540 μαθητές/μαθήτριες, 273 νηπιαγωγεία με 11.705 μαθητές/μαθήτριες και 9 ειδικά σχολεία με 484 μαθητές/μαθήτριες.
 
Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που αναμένεται να εργαστούν, ανέρχεται στους 4.553 εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης, στους 824 εκπαιδευτικούς προδημοτικής εκπαίδευσης και στους 968 εκπαιδευτικούς ειδικής εκπαίδευσης.
 
Εξάλλου, από σήμερα τα μαθητικά λεωφορεία θα μεταφέρουν επιβάτες ίσο με το 100% της χωρητικότητας των οχημάτων τους και ότι τα μαθητικά λεωφορεία θα φέρουν πιστοποιητικό απολύμανσης κατά του COVID-19.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, για όλους τους μαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας, η χρήση μάσκας κατά τη μεταφορά είναι υποχρεωτική.
 
Επίσης, το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας αποφασίστηκε ότι «σε περίπτωση που κάποιος μαθητής έχει πιστοποιητικό από γιατρό για απαλλαγή από τη χρήση μάσκας λόγω ιατρικών θεμάτων, τότε αυτή θα πρέπει να παρουσιαστεί στη Διεύθυνση του σχολείου τους η οποία θα τους προμηθεύσει με σχετική βεβαίωση απαλλαγής από τη χρήση μάσκας». «Η εν λόγω βεβαίωση θα πρέπει να παρουσιάζεται στον οδηγό του λεωφορείου κάθε φορά που ο μαθητής θα επιθυμεί να επιβιβαστεί σε αυτό», προσθέτει.

(ΚΥΠΕ)