Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Tι σημαίνει για την Κύπρο

Τι ανέφεραν στην Brief o Υφυπουργός Τουρισμού και ο Πρόεδρος ACTA για την εξέλιξη με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


To αποφάσισε τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εισάγει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, για το οποίο γίνονταν διάφορες συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, ώστε να διευκολύνει τη μετακίνηση των ταξιδιωτών εντός της κοινοτικής επικράτειας.

>>> Νεότερο: Ο κύβος ερρίφθη: Μέχρι τον Ιούνιο το πράσινο πιστοποιητικό <<<

Στόχος του νομοθετικού κανονισμού, όπως σημειώθηκε στην ανακοίνωση της Κομισιόν, είναι να εφαρμοστεί το αργότερο από την 1η Ιουνίου, δηλαδή με τη έναρξη της τουριστικής περιόδου και για αυτό η Κομισιόν απέσπασε τη δέσμευση των μεγάλων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής να ακολουθηθεί στην υιοθέτηση η διαδικασία του επείγοντος.

Πως όμως επηρεάζει την Κύπρο τουριστικά, η ύπαρξη του πιστοποιητικού, ήταν το ερώτημα που θέσαμε στον πλεόν κατάλληλο για το θέμα, τον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο.

«Το πράσινο πιστοποιητικό θα λειτουργήσει ως ενίσχυση για να λειτουργήσει η Κύπρος ως προορισμός, χωρίς να σημαίνει ότι η δική μας εκκίνηση εξαρτάται από την έγκριση του πιστοποιητικού αυτού από την Κομισιόν», υπογράμμισε στην Brief.

Όπως ανέφερε, η Κύπρος είχε ήδη προχωρήσει με το δικό της ταξιδιωτικό πρωτόκολλο το οποίο, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου για χώρες της ΕΕ, ενώ για κάποιες άλλες χώρες εκτός ΕΕ θα ισχύει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο από 1η Απριλίου.
«Η Κύπρος δεν περίμενε την ΕΕ να πάρει την απόφαση της, ούτε περιμέναμε να δούμε τον ρυθμό εμβολιασμού στην Ευρώπη», σημείωσε.

Αυτό το πρωτόκολλο, πρόσθεσε, που ετοίμασε η Κυπριακή Κυβέρνηση, αφορά την είσοδο στη χώρα με βάση τα τεστ και είναι σημαντικό που έχουμε το πρωτόκολλο το οποίο θα λειτουργήσει ως προορισμός για ταξιδιώτες. 

«Διασφαλίζει στις χώρες που μας ενδιαφέρουν ότι δεν θα μπαίνουν έτσι και αλλιώς καραντίνα αλλά ανάλογα με την κατηγορία».

>>>>Αυτή είναι η νέα κατηγοριοποίηση των χωρών<<<

Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε είναι μια πολύ θετική εξέλιξη από την ΕΕ και πρέπει να «τρέξει» σύντομα, καθώς θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για να ταξιδέψει ο κόσμος, ενισχύοντας το δικαίωμα του στο ταξίδι.

Το γεγονός ότι το πράσινο πιστοποιητικό θα παίρνει και τις τρεις πτυχές που μπορεί να τύχουν, όπως να έχει κάποιος αρνητικό τεστ, να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να έχει τεστ αντισωμάτων, θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό το ταξίδι, σημείωσε.

Το ίδιο θετικά χαρακτηρίζει την εξέλιξη με το πράσινο πιστοποιητικό και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, Βασίλης Σταματάρης στην Brief. «Θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τη διακίνηση των ταξιδιωτών», σχολίασε ο κ. Σταματάρης.

Όπως ανέφερε, τo πράσινο διαβατήριο θα βοηθήσει την μετέπειτα εξέλιξη με τη διακίνηση των ταξιδιωτών. Ήταν επιβεβλημένη, πρόσθεσε, μια κοινή δράση από την ΕΕ μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο και περιβάλλον το οποίο θα διέπει την ασφάλεια των δεδομένων και την εξασφάλιση των σωστών διαβεβαιώσεων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του νέου πιστοποιητικού, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα είναι τα εξής:

  • Θα εκδίδεται σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.

  • Θα έχει ενσωματωμένο έναν κωδικό QR (Quick Response), δηλαδή ένα είδος γραμμωτού κώδικα (κάτι σαν τα barcodes στα καταναλωτικά προϊόντα) δύο διαστάσεων με σκοπό τα δεδομένα, που περιέχονται στον κώδικα, να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα.

  • Θα εκδίδεται χωρίς κόστος για τους Ευρωπαίους πολίτες. 

  • Οι πληροφορίες θα είναι γραμμένες στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

  • Θα είναι απολύτως ασφαλές καθώς θα φέρει ψηφιακή υπογραφή και θα ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
    Επίσης θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρήσει ότι η πανδημία έχει παρέλθει, θα πάψει η χρήση του. 

Το εν λόγω έγγραφο θα καλύπτει τρία είδη πιστοποιητικών, όπως αναφέρεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  1. Πρώτον ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού όπου θα αναγράφεται ο τύπος του εμβολίου και ο φορέας που χορήγησε το εμβόλιο.

  2. Δεύτερον πιστοποιητικά εξέτασης (δοκιμασία NAAT/RT-PCR ή ταχεία δοκιμασία αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

  3. Στην τρίτη περίπτωση το πιστοποιητικό θα έχει διάρκεια 180 ημερών εκτός εάν τα επιστημονικά δεδομένα μεταβληθούν.


Έτσι θα είναι το πιστοποιητικό:



Τέλος,ο κανονισμός αυτός που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ (τηρουμένων των αναλογιών την «άνω βουλή» της ΕΕ), όπου υπάρχουν ακόμα κάποιες επιφυλάξεις από ορισμένα κράτη - μέλη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (την «κάτω βουλή» της ΕΕ), όπου η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), είναι γνωστή για τη θεσμική της εμμονή στην προάσπιση της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των Ευρωπαίων πολιτών.

Ξένια Προδρόμου