Πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε ο Τουσκ

Την αλληλεγγύη της ΕΕ ενόψει τουρκικών προκλήσεων εξέφρασε ο Τουσκ, συγκροτημένη απάντηση ζήτησε ο Πρόεδρος 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε την Παρασκευή (11/10), την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει των νέων τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων στα ανοιχτά της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη για μια συγκροτημένη απάντηση στις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς».
 
Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησής τους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο κ. Τουσκ είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και ενόψει των νέων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας «επαναβεβαιώνω ότι η Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου».
 
Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, καθώς, όπως είπε, δεν υπονομεύουν μόνο τις πρόσφατες προσπάθειες γα επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά υπονομεύουν επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ στο σύνολό της και της Τουρκίας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Ο κ. Τουσκ είπε ακόμη ότι «η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να σταματήσει» ενώ και έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.
 
Απαντώντας στις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για το μεταναστευτικό, ο κ. Τουσκ είπε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ότι οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε όπλο και χρησιμοποιούνται για εκβιασμό. Για αυτό τον λόγο θεωρώ τις χθεσινές απειλές που έγιναν από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντελώς εκτός τόπου».
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Λευκωσία στο να έχει στο πλευρό της ενωμένη όλη την ΕΕ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο Τουσκ για τις πρόσφατες εξελίξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε αδειοδοτημένα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «σε μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».
 
Είπε επίσης ότι εξήγησε στον κ. Τουσκ ότι οι νέες παράνομες γεωτρήσεις είναι μέρος μιας σειράς από συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν επίσης τη νεκρή ζώνη αλλά και τα σχέδια ενός ενδεχόμενου ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
 
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να απόσχει από κάθε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης η οποία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
 

Σημείωσε ότι οι παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, όπου γίνονται σχέδια για διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου, και αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις δικές μας ειλικρινείς προσπάθειες για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος δέχεται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές σε αναλογικά πληθυσμού από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Εξέφρασε επίσης στήριξη προς τις προσπάθειες του Προέδρου Τουσκ για αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση του θα πρέπει να είναι συνολική και ριζική ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον κ. Τουσκ για το προσωπικό του ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά και εκτίμηση για το γεγονός ότι κρατούσε πάντοτε ενωμένη την ΕΕ.
 
Δεν είναι επιλογή της ΕΕ το Brexit χωρίς συμφωνία
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε εξάλλου και στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι επιλογή της ΕΕ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Είπε ότι δυστυχώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει παρουσιάσει μια ρεαλιστική πρόταση. «Πριν από μια εβδομάδα είπα στον Πρωθυπουργό Τζόνσον ότι αν δεν υπάρξει μια τέτοια πρόταση μέχρι σήμερα, θα ανακοινώσω δημόσια ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλες ευκαιρίες – για αντικειμενικούς λόγους -  για μια συμφωνία κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» συνέχισε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά τη χθεσινή(10/10) συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και οι δύο είδαν για πρώτη φορά ένα μονοπάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<
 
Ο κ. Τούσκ είπε ότι έλαβε ενθαρρυντικά μηνύματα από τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό ότι μια συμφωνία είναι ακόμη εφικτή. Ανέφερε ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για επιτυχή έκβαση και ο χρόνος έχει ουσιαστικά τελειώσει.

(ΚΥΠΕ/Αντώνης Γκιλδάκης)

 
27800