Ποιοι πρέπει να κάνουν rapid test για να μην πάρουν πρόστιμο

Αρχίζει σήμερα ο έλεγχος με rapid test των εργαζομένων που επαναδραστηριοποιούνται στις 8/2 – Όλες οι πληροφορίες

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και της επαναδραστηριοποίησης με φυσική παρουσία των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των Δημοτικών Σχολείων και των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε τελειόφοιτους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, ξεκινά από σήμερα Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα ελέγχου με rapid test αντιγόνου των εργαζομένων στις πιο πάνω επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιούνται και σχολικές μονάδες στις 8 Φεβρουαρίου

>>> Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει με τα τεστ σε εργαζόμενους-Για ποιους είναι υποχρεωτικό <<<

Για να καταστεί εφικτός ο έλεγχος όλων των εργαζόμενων που θα επανέλθουν στον εργασιακό τους χώρο, και οι οποίοι υπολογίζονται στις 80.000, έχει γίνει ομαδοποίηση των εργαζομένων αλφαβητικά με βάση το επίθετό τους, ως ακολούθως:

>>> Διαβάστε επίσης: Σημαντικό: €300 πρόστιμο για όσους εργαζόμενους δεν έχουν test <<< α

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι προτρέπονται όπως τηρήσουν την πιο πάνω αλφαβητική ομαδοποίηση, έτσι ώστε το πρόγραμμα να γίνει οργανωμένα και να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία. Όσοι εργαζόμενοι δεν μεταβούν για εξέταση σύμφωνα με την πιο πάνω αλφαβητική ομαδοποίηση, θα πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση μέχρι τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, αφού προϋπόθεση για να επανέλθουν στην εργασία τους, είναι η προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος rapid test.

Το πρόγραμμα ελέγχου των εργαζομένων διενεργείται ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ελέγχου του γενικού πληθυσμού

>>> Διαβάστε ακόμη: ΥΠΠΑΝ: Να κάνουν rapid tests εκπαιδευτικοί και μαθητές Γ΄ Λυκείου <<<

Πάντως, για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, την περίοδο 2-7 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν 53 μονάδες δειγματοληψίας σε όλες τις Επαρχίες σε διευρυμένο ωράριο. 

Στον πιο κάτω πίνακα αναφέρονται οι τοποθεσίες και το ωράριο λειτουργίας των μονάδων δειγματοληψίας: α

Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά και ποιες επιχειρήσεις πρέπει να ξεκινήσουν rapid test κατ' αναλογία
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε στην Offsite το Υπουργείο Υγείας, σε rapid test πρέπει να υποβληθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και να έχουν αρνητική ένδειξη, όλοι οι εργαζόμενοι που επέστρεψαν την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου με φυσική παρουσία στη δουλειά τους αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα επιστρέψουν την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. 

Επιπλέον, τίθεται σε εφαρμογή και η οδηγία του Υπουργείου Υγείας για εβδομαδιαία εξέταση rapid test των εργαζομένων ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού κάθε επιχείρησης. Αυτό από σήμερα ισχύει ουσιαστικά για επιχειρήσεις και εταιρείες που βρίσκονταν καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown κανονικά στις εργασίες τους. Δεν πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο όλο το προσωπικό, αλλά συγκεκριμένοι αριθμοί κατ' αναλογία με βάση τα πιο κάτω.

Τι ακριβώς ισχύει
Οι επιχειρήσεις γενικά, από αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να μεριμνήσουν να ελέγχονται οι εργαζόμενοι τους ως ακολούθως:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος με rapid test θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 εργαζόμενους. 
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά. 

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά και οι πιο πάνω αριθμοί, αφορούν τους εργαζόμενους κάθε εταιρείας ανά υποστατικό και όχι τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων της εταιρείας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Έλεγχοι από την Αστυνομία
Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι ιδιαίτερα ενεργός αφού όπως πληροφορούμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα προβαίνει σε ελέγχους κατά πόσο οι υπάλληλοι και εργαζόμενοι προέβησαν σε τεστ κορωνοϊού. Με βάση τα διατάγματα, το πρόστιμο για όσους δεν πειθαρχούν στα διατάγματα παραμένει στα 300 ευρώ που επιβαρύνονται οι εργοδότες όχι οι εργαζόμενοι.

 
20131