Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά rapid test αυτή την εβδομάδα

Τι αλλάζει από την Τρίτη για δικηγορικά, λογιστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις

Η επαναλειτουργία των καφέ, μπαρ και εστιατορίων φέρνει και υποχρεωτικά rapid test για όλους τους εργαζόμενους. 

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ RAPID TEST ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ <<<

Ποιοι οφείλουν να υποβάλλονται σε rapid test αντιγόνου;

Όλοι οι εργαζόμενοι που επαναδραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σε επιχειρήσεις/κλάδους που επαναλειτουργούν από τις 16 Μαρτίου, οφείλουν να υποβληθούν σε εξέταση rapid test αντιγόνου, πριν την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας τους, είτε δωρεάν μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, είτε ιδιωτικά με ιδία έξοδα. Άρα όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν την Δευτέρα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν αρνητικό rapid test. 

Θυμίζουμε ότι είναι υποχρεωτικό το εβδομαδιαίο rapid test για όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης. 

Rapid test με βάση ποσοστά

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις/κλάδους οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο rapid test αντιγόνου όπως καθορίζεται πιο κάτω με βάση ποσοστά.

Πόση χρονική ισχύ έχει το αποτέλεσμα του rapid test; Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται από τους εργαζόμενους;

Το αποτέλεσμα του rapid test έχει χρονική ισχύ εφτά (7) ημερών, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα το άτομα εκδηλώσει συμπτώματα ή χαρακτηριστεί επαφή και θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που καθορίζει Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Ο εργοδότης/επιχείρηση έχει την ευθύνη για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία βάση να έχουν σε ισχύ rapid test όπως καθορίζεται πιο κάτω:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 5 άτομα ή στο 30% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών από την Τρίτη 16/3;

Ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. δικηγορικά, λογιστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κοκ), εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών που καθορίζονται στο Διάταγμα, εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία. Επιτρέπεται εντός του επαγγελματικού υποστατικού η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 30% του συνολικού αριθμού του προσωπικού με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Νοείται ότι εάν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε πέραν του ενός κτιρίου, επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 30% του κάθε υποστατικού, με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης.

Για επιχειρήσεις που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 30% του κάθε νομικού προσώπου (δηλαδή της κάθε επιχείρησης), με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης, νοουμένου ότι τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται μέσω τηλεργασίας κατ’ οίκον. Νοείται ότι ο αριθμός στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.

 
25688