Πώς σχολιάζει το ΑΚΕΛ την έκθεση της ΕΥ για πολιτογραφήσεις

Σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τις Πολιτογραφήσεις με αφορμή την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, θέτει το ΑΚΕΛ

Την θέση πως, η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πέντε πολιτογραφήσεις «έρχεται να προστεθεί σε όλα όσα αποκαλύπτονται τα τελευταία χρόνια γύρω από τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων που έστησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού», εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ θέτοντας σειρά ερωτημάτων. 

Όπως σημειώνει, «άλλωστε, η έκθεση στις πρώτες της γραμμές καταδεικνύει ότι η παρούσα κυβέρνηση το 2013 ‘αναθεώρησε ριζικά το πρόγραμμα που ίσχυε από το 2007’. Αυτό ακριβώς ήταν που επέτρεψε να στηθεί ένα σκηνικό αδιαφάνειας, κατάχρησης και απληστίας και να εξελιχθεί ένα φαγοπότι δισεκατομμυρίων», προσθέτει.

«Διαβατήρια σε πρόσωπα χωρίς λευκό ποινικό μητρώο. Διαβατήρια χωρίς να πληρούνται τα οικονομικά κριτήρια. Διαβατήρια σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου για εμπλοκή σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Διαβατήρια στα μέλη των οικογενειών των επενδυτών, χωρίς να υπάρχει σχετικός νόμος. Αν ελέγχοντας πέντε μόνο περιπτώσεις πολιτογραφήσεων από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία αποκάλυψε σωρεία παρανομιών και παρατυπιών, διερωτάται κανείς τι έχει συμβεί στις χιλιάδες άλλες πολιτογραφήσεις;», διερωτάται το ΑΚΕΛ.

>>> Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις Πολιτογραφήσεις <<<

Σύμφωνα, δε, με το ΑΚΕΛ «η Έκθεση αποκαλύπτει ακόμα ότι για ένα αριθμό αιτήσεων υπήρχαν γραπτές οδηγίες από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών για επίσπευση της εξέτασης. Χρήζει άμεσα απάντησης η αποκάλυψη αυτή. Ποιοι είναι αυτοί που έπρεπε να εξεταστούν ταχύτατα οι αιτήσεις τους; Με ποια κριτήρια έδωσε αυτές τις οδηγίες ο τέως Υπουργός;», διερωτάται παρεταίρω.

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον γιατί η κυβέρνηση εμποδίζει την Ελεγκτική Υπηρεσία να έχει πρόσβαση στους φακέλους των πολιτογραφήσεων και γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών απαιτούσε να μην δημοσιοποιηθεί αυτή η Έκθεση», καταλήγει το ΑΚΕΛ.
 

 
23483