Πότε ανοίγουν αεροδρόμια Λάρνακας & Πάφου - Οι πρώτες εκτιμήσεις

Ο Λεόντιος Κωστρίκης μίλησε στην Brief για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι πτήσεις - Ποιες οι προϋποθέσεις

Για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά, πρέπει να άρθουν τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, σε ένα γενικότερο πλαίσιο της οδηγίας «Μένουμε Σπίτι».

Πότε όμως θα γίνει αυτό;

Μια εβδομάδα μετά το αρνητικό ρεκόρ που σημείωσε η Κύπρος με τα 58 θετικά κρούσματα από το σύνολο των 779 εργαστηριακών διαγνώσεων, επικρατεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πτωτική ή σταθερή τάση που παρουσιάστηκε, μέχρι και χθες, όπου εντοπίστηκαν 29 θετικά κρούσματα επί συνόλου 1,353 εργαστηριακών διαγνώσεων.

«Την πορεία αυτή την αποδίδουμε στη στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης και στην αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, η οποία οφείλεται στη δική σας συνεργασία», είπε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, στην χθεσινή (7/4) διάσκεψη τύπου.

«Όπως είπαμε πολλές φορές, αυτές οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα καθορίσουν το αποτέλεσμα για τη συνέχεια», τόνισε.

Η Brief επικοινώνησε με τον κ. Κωστρίκη ώστε να μας εξηγήσει την σημασία της μείωσης των κρουσμάτων καθώς και την επίδραση τους στα περιοριστικά μέτρα που έχει εφαρμόσει η Κύπρος και κυρίως στα αεροδρόμια, τα οποία παραμένουν κλειστά απο την 21η Μαρτίου του 2020.

Το σκεπτικό όπως είπε στην Brief, είναι ότι, «αν τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, υπάρχει θετική, πτωτική, πορεία, τότε η κορύφωση θα μπορεί να θεωρηθεί η 1η Απριλίου, που πέρασε».

>> > Κορωνοϊός: Όλες οι εξελίξεις εδώ <<<

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας:
-       Την Τετάρτη 1η Απριλίου, από τις 779 εργαστηριακές διαγνώσεις είχαμε 58 κρούσματα
-       Την Πέμπτη, 2 Απριλίου, είχαμε 36 κρούσματα από 603 αναλύσεις.
-       Την Παρασκευή, 3 Απριλίου, είχαμε 40 κρούσματα σε 668 αναλύσεις.
-       Το Σάββατο 4 Απριλίου, από σύνολο 698 αναλύσεων είχαμε 30 κρούσματα
-       Την Κυριακή 5 Απριλίου έχουμε 20 κρούσματα από σύνολο 792 αναλύσεων
-       Την Δευτέρα 6 Απριλίου είχαμε 19 κρούσματα από σύνολο 718 εργαστηριακών διαγνώσεων
-       Την Τρίτη 7 Απριλίου είχαμε 29 κρούσματα επί συνόλου 1,353 εργαστηριακών διαγνώσεων 

Γραφικό: Πώς διαμορφώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων μέχρι στιγμής:

β

Όπως είπε ο Λεόντιος Κωστρίκης, τα πιο πάνω δεδομένα συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις μας ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός αλλά παραμένει μακρύς»

«Πρώτα, είπε στην Brief, πρέπει να συνεχιστεί η πτωτική πορεία εμφάνισης των κρουσμάτων για να κατέβουμε από την κορυφή, ώστε ένα μήνα αργότερα από την ημέρα της έξαρσης της 1ης Απριλίου, τον Μάιο δηλαδή να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων και αργότερα, ίσως μέσα ή τέλη Μαίου, να ανοίξουν τα αεροδρόμια».

Επιπλέον ο κ. Κωστρίκης πιστεύει ότι τα σύνορα πρέπει να είναι τα τελευταία τα οποία θα ανοίξουν.
«Ίσως το προτελευταίο τα σύνορα και τελευταίο να είναι τα οδοφράγματα κατα την άποψη μου», είπε.

Πως θα ξεκινήσουν οι πτήσεις;
Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν να συνδέουν την Κύπρο με χώρες οι οποίες σύμφωνα με τα επίσημα τους δεδομένα θα δείχνουν ότι δεν υπάρχει πλέον επιδημία στην χώρα τους.

Το σίγουρο είναι ότι θα ανοίξουν τμηματικα οι συνδέσεις των πτήσεων, εξήγησε ο Δρ. Κωστρίκης.

«Θα ανοίξουν ανάλογα με το ποιά θα είναι η εικόνα του Covid-19  σε άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

>> > Κορωνοϊός: Όλες οι εξελίξεις εδώ <<<

Ανέφερε μάλιστα ότι θα υπάρχουν χώρες με τις οποίες θα έχουμε ανοιχτή σύνδεση και θα υπάρχουν χώρες που δεν θα έχουμε αεροπορική σύνδεση.

Πως θα υποδεχόμαστε τους επισκέπτες
Κληθείς να απαντήσει πως θα ελέγχονται οι επιβάτες που θα φτάνουν στην Κύπρο για την κατάσταση της υγείας τους αφού ανοίξουν τα αεροδρόμια, είπε ότι είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιούνται κάποια τέστς, ίσως και κάποια rapid τεστς.


 

Ξένια Προδρόμου
 
27507