Πριν την άνοιξη του 2021 η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα

Θα προηγηθεί μελέτη - Τι ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας

Πριν από την άνοιξη του 2021 θα έχει δημοσιευτεί το Τοπικό Σχέδιο, αφού η προηγηθεί η περιβαλλοντική μελέτη, ανέφεραν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της Διυπουργικής Περιφερειακής συνάντησης με Κοινότητες της Περιοχής Ακάμα.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας Νίκος Νουρής και Κώστας Καδής, μαζί με πολύ μεγάλο κλιμάκιο υπηρεσιακών, πραγματοποιούν σήμερα ολοήμερη περιοδεία στις κοινότητες του Ακάμα.

>>> Διαβάστε επίσης: Προσοχή! Χρησιμοποιούν όνομα κυπριακής τράπεζας και σας εξαπατούν <<<

Θα έχουν συναντήσεις με όλους τους προέδρους και τα κοινοτικά συμβούλια προκειμένου να ακούσουν τις απόψεις τους και να ανατροφοδοτήσουν τη διαδικασία που βρίσκεται στο τελικό στάδιο για το διαχειριστικό σχέδιο της χερσονήσου του Ακάμα. 

Μετά το πέρας σύσκεψης στα Γραφεία του Κ.Σ. Νέου Χωρίου ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε δηλώσεις του ανέφερε πως σήμερα πραγματοποίησαν μια οργανωμένη περιφερειακή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο και τον κ. Καδή, πολύ μεγάλο κλιμάκιο υπηρεσιακών, η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, ο πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου, υπηρεσιακοί της πολεοδομίας, προκειμένου να συζητηθούν τα διάφορα τοπικής φύσεως προβλήματα και αιτήματα, τα οποία κατατέθηκαν από το σύνολο των οκτώ κοινοτήτων.

Αλλά, συνέχισε, και για να επεξηγηθούν στο σύνολο των κοινοτήτων οι διαδικασίες, οι οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη και μάλιστα σε τελικό στάδιο για την υλοποίηση και την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου που τόσο τους απασχολεί.  

Σ’ αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είπε ο κ. Νουρής, “έχουμε με πολλή σαφήνεια απαντήσει τα διαδικαστικής φύσεως ερωτήματα και βεβαίως η δική μας αίσθηση -και αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε- είναι ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- ο οποίος παρεμβαίνει στη συγκεκριμένη διαδικασία, καταδεικνύοντας τη δική του έντονη βούληση να ολοκληρωθεί κάτι που εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι σε εκκρεμότητα”, αναφερόμενος στην εκπόνηση του τοπικού σχεδίου της περιοχής του Ακάμα.

Πρόσθεσε πως ξεκάθαρη βούληση της Κυβέρνησης είναι ότι αφού έχουν μελετήσει στο σύνολο την ανάπτυξη που μπορεί να υπάρξει στη συγκεκριμένη περιοχή, το Πολεοδομικό Συμβούλιο έχει προχωρήσει σε μια συγκεκριμένη εκπόνηση μιας πολιτικής, η οποία, όπως είπε, θεωρούν ότι θα είναι προς όφελος των κοινοτήτων , προς όφελος του κόσμου αλλά και προς όφελος της ίδιας της πόλης.

Όπως σημείωσε ο κ. Νουρής, η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου θα γίνει πριν τον Ιούνιο του 2021 μέσα στην άνοιξη του 2021. 

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε πως η παρουσία όλων των στελεχών και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο Τοπικό Σχέδιο και στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης για Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα καταδεικνύει το πόσοι άνθρωποι, ένα τεράστιο επιτελείο εργάζονται στα θέματα του Ακάμα. Αυτή τη στιγμή είπε ο κ. Καδής “ δεν υπάρχει επιστροφή”, σημειώνοντας πως για το Τοπικό Σχέδιο πήραν μια πορεία, η οποία οδηγεί την άνοιξη του 2021 στη δημοσίευση του Σχεδίου, ενώ το Σχέδιο για το Πάρκο του Ακάμα αναμένεται να λειτουργήσει, μέχρι το τέλος του 2022, συμπλήρωσε.

>>> Διαβάστε επίσης: BOC: Στο «σφυρί» 50 αυτοκίνητα από €150 – ΤΙΜΕΣ/ΦΩΤΟΣ <<<

Πρόσθεσε ακόμη, πως βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι σχετικές διαδικασίες, αναφέροντας πως και στις δύο περιπτώσεις υιοθετήθηκε μια ιδιαίτερα δημοκρατική διαδικασία υπό την έννοια ότι ακούστηκαν σε μια σειρά από συναντήσεις και ακούγονται στις συναντήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι απόψεις των τοπικών αρχών και κοινωνιών.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα σχέδια που εκπονούν και εφαρμόζουν να έχουν αν όχι τη στήριξη, τη συναίνεση τουλάχιστον των τοπικών κοινωνιών. Είπε, ακόμη, πως πολιτικές οι οποίες επιτυγχάνουν τη συναίνεση και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι πολιτικές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας και είναι τέτοιες πολιτικές που επιθυμούν και οι ίδιοι να εφαρμόσουν.

Ερωτηθείς για συγκεκριμένο σημείο του δασικού δρόμου στον Ακάμα, στο οποίο σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα, ο κ. Καδής είπε πως ο συγκεκριμένος δρόμος είχε βελτιωθεί το 2018 και συντηρήθηκε από άκρη σε άκρη τη φετινή χρονιά. Είναι, είπε, χαρακτηριστικό ότι πριν από δύο χρόνια, αυτοκίνητα και με κίνηση στους τέσσερις τροχούς δυσκολεύονταν να πανε, ενώ ένα σαλούν αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει στη Φοντάνα Αμορόζα χωρίς δυσκολίες. 

Επεσήμανε, επίσης, πως έχει γίνει σήμανση στην περιοχή, προσθέτοντας πως μεγαλύτερες παρεμβάσεις με βάση τη νομοθεσία και με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες, σε αυτή την ιδιαίτερα περιβαλλοντική περιοχή θα πρέπει να γίνουν στη βάση συγκεκριμένων μελετών. 

Αυτές οι μελέτες, συνέχισε, βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως αυτό που διαβεβαίωσαν σήμερα είναι ότι στο πλαίσιο της βελτίωσης του οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα το πρώτο σημείο το οποίο θα τύχει βελτίωσης θα είναι το συγκεκριμένο σημείο. 

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κ.Σ. Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου – Μάχιμος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία των δύο Υπουργών στην κοινότητα του, προσθέτοντας ωστόσο πως “άσπρος καπνός ακόμη δεν φάνηκε”. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την άνοιξη να φανεί ο “άσπρος καπνός” και να ανακοινωθεί το τοπικό σχέδιο. 

Αργότερα οι δύο Υπουργοί και υπηρεσιακοί παρακάθισαν σε σύσκεψη με τα κοινοτικά συμβούλια των κοινοτήτων Δρούσεια, Ανδρολύκου και Φάσλι, στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσειας.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίννειας, στο Δημοτικό Σχολείο Ίννειας και η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχουν οι δυο Υπουργοί με τα κοινοτικά συμβούλια των κοινοτήτων Κάθηκα, Πάνω Αρόδων και Κάτω Αρόδων, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κάθηκα.

(ΚΥΠΕ) 

 
27368