Προεδρικό: Δεν πήγε κανένας Υπουργός στο Λονδίνο για διαβατήρια

Η θέση του Προεδρικού για το νέο βίντεο του AL Jazeera

Με ανακοίνωση της Προεδρίας η κυβέρνηση τοποθετείται αναφορικά με το νέο βίντεο που ανήρτησε τo δίκτυο AL Jazeera, με τίτλο ''The man who sell football'', 66 λεπτών περίπου, το οποίο εμπλέκει και πάλι την Κύπρο και το επενδυτικό πρόγραμμα, αφού πρώτα δημοσιοποίησε τα ηχητικά

Πιο συγκεκριμένα, η Προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πως καθ’ οιονδήποτε χρόνο οποιοσδήποτε Υπουργός της Κυβέρνησης έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο για τους σκοπούς που ισχυρίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο που παρουσιάζεται στο βίντεο του Al Jazeera.

>>>ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ<<<

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από το δίκτυα OCCRP και Al Jazeera, η Προεδρία της Δημοκρατίας επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

1.     Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του OCCRP πρόκειται περί αναδημοσιεύσεων αναληθών ισχυρισμών που προβλήθηκαν και στο παρελθόν και αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης τόσο από την επιτροπή Kαλογήρου όσο και από τη διερευνητική επιτροπή Νικολάτου.

Τα πορίσματα και των δυο επιτροπών διαψεύδουν το δημοσίευμα και γεννούν ερωτήματα ως προς το ποιο σκοπό και στόχο εξυπηρετούν την παρούσα χρονική περίοδο.

Να σημειωθεί πως, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, ουδέν στοιχείο συνδέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις συναλλαγές του Σαουδάραβα επενδυτή.

  2. Τα όσα αναφέρονται στην ερευνά του Al Jazeera και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελούν παρά παραπομπή σε πράξεις ή ενέργειες που οφείλονταν στα κενά, τις αδυναμίες ή και παραλείψεις εποπτικού ελέγχου του επενδυτικού προγράμματος που έχει ήδη οριστικά καταργηθεί.

Υπενθυμίζεται πως υστέρα από τα όσα καταγράφηκαν με ήχο και εικόνα από το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο συστάθηκε διερευνητική επιτροπή υπό τον κ. Νικολάτο, τα ευρήματα της οποίας οδήγησαν σε προτάσεις ανακλήσεων της κυπριακής υπηκοότητας όσων παρανόμως την απέκτησαν, αλλά και σε ποινικές έρευνες εναντίον όσων δολίως εκμεταλλεύτηκαν το Πρόγραμμα.

‘Ήδη, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δηλώσει, η Νομική Υπηρεσία θα προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις για όσους τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών δικαιολογούν κάτι ανάλογο.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πως καθ’ οιονδήποτε χρόνο οποιοσδήποτε Υπουργός της Κυβέρνησης έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο για τους σκοπούς που ισχυρίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο που παρουσιάζεται στο βίντεο του Al Jazeera.  

Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τα οποία προβλήματα προκάλεσε το καταργηθέν επενδυτικό πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη:

Θυμίζουμε ότι το πρώτο βίντεο του Al Jazzera δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και προκάλεσε σάλο στην Κύπρο. Αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθούν ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης αλλά και ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης οι οποίοι ήταν εκ των πρωταγωνιστών του βίντεο. 

 
25064