Προεδρικό: Μεταναστευτικό & Πανδημία θα θέσει η Κύπρος στο ΕΣ

Η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου / Οι συναντήσεις Προέδρου και τα ζητήματα που θα συζητήσει

Στο Μεταναστευτικό, στις προσπάθειες για αντιμετώπισης της πανδημίας, στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλα ζητήματα αναφέρθηκε σήμερα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχει οριστικοποιηθεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 25 και 26 Μαρτίου, με φυσική παρουσία των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ.

Στην ατζέντα θα βρίσκεται το πολύ δύσκολο ζήτημα της πανδημίας, το θέμα της Ρωσίας, ενώ το βράδυ της 25ης Μαρτίου οι ηγέτες θα παρακαθόσουν σε δείπνο εργασίας με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 26 του μηνός, οι ηγέτες των κρατών μελών θα συζητήσουν τα θέματα της ενιαίας αγοράς, της βιομηχανικής πολιτικής και της ψηφιακής πολιτικής.

>>>Δείτε επίσης: Πύλη Εμβολιασμού: Σάββατο άνω 66 -Δευτέρα ραντεβού που ακυρώθηκαν

Θα διεξαχθεί, επίσης, Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης με βασικό θέμα τον διεθνή ρόλο του ευρώ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ με ηγέτες ομάδας κρατών μελών για συζήτηση όλων των θεμάτων της ατζέντας του Συμβουλίου. Οι χώρες, πέραν της Κύπρου, που συμμετέχουν είναι η Δανία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Εσθονία.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σε ανάλογη τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ομάδα ηγετών κρατών ειδικά για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.   

Η Κύπρος θα συμμετάσχει το Σάββατο 20 Μαρτίου στη διάσκεψη των MED5 για το Μεταναστευτικό με τη συμμετοχή των αρμοδίων Υπουργών. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

Πρόκειται για μια σημαντική διάσκεψη αφού οι πέντε χώρες της πρώτης γραμμής θα συντονιστούν, ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια που διεξάγει αυτή την ώρα η ΕΕ για τη συγκρότηση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Κύπρος είναι χώρα που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές σε αναλογία πληθυσμού με κίνδυνο τη δημογραφική αλλοίωση, αφού οι άτυποι μετανάστες και οι αιτούντες πολιτικού ασύλου έχουν φτάσει στο 4% του πληθυσμού μας, ενώ στον ευρωπαϊκό χώρο δεν ξεπερνά το 1%.

Εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, για αυτό είναι ψηλά στις προτεραιότητες της την αντιμετώπιση του υπαρκτού αυτού προβλήματος. Για αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες του τις επαφές, μέσω τηλεδιασκέψεων, συναντήσεων και συνομιλιών με θεσμούς της ΕΕ θέτει το θέμα της στήριξης της Κύπρου σε σχέση με την πίεση που δέχεται. Δυστυχώς ούτε η frontex μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της Κύπρου διότι η Τουρκία δεν την δέχεται στις περιοχές που γειτνιάζουν με την Κύπρο, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως το Αιγαίο η frontex παίζει μεγάλο ρόλο.

Η Κυβέρνηση έχει θέσει πρόγραμμα να περιορίσει τις ροές και τις πηγές από όπου έρχονται, δηλαδή της έλευσης δήθεν φοιτητών που στη συνέχεια μετατρέπονται σε αιτητές ασύλου ή άτυποι μετανάστες, τους εικονικούς γάμους και περιορισμό στην έλευση μέσω της γραμμής αντιπαράταξης όπου έρχονται στοχευμένα και δασκαλεμένοι μέσω Τουρκίας.  

Όσον αφορά το θέμα της επιστολής της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις με επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών την οποία δίδουμε στη δημοσιότητα.

Η επιστροφή όσων έχουν έρθει από τον Λίβανο και έχουν σταλεί πίσω έγινε με συνοδεία της Λιμενικής Αστυνομίας και σε συνεννόηση με τις Αρχές του Λιβάνου, ενώ όσοι ζήτησαν άσυλο τους δεχθήκαμε».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάνθηκε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και δεν σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου θρομβώσεων και ως εκ τούτου επαναρχίζει ο εμβολιασμός όπως έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Υγείας.

Η Κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να εμπιστευθούν και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς όπως τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και το Υπουργείο Υγείας και να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της.

Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος θα εμβολιαστεί σήμερα στις 2 το απόγευμα με το εμβόλιο της Astrazeneca στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, στην Έγκωμη».

 
25691