Προεδρικό: Ο Αφγανός Πρόεδρος δεν αιτήθηκε άσυλο στην Κύπρο

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαψεύδει δημοσιεύμα για Άσυλο στον Πρόεδρο του Αφγανιστάν

Σε γραπτη δήλωση προχώρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ και τον ισχυρισμό ότι ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γκανί, έχει ή προτίθεται να υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

>>> Για να μάθετε όλες τις εξελίξεις αλλά και όσα προηγήθηκαν στο Αφγανιστάν πατήστε ΕΔΩ (στο λινκ η ειδησεογραφία ανανεώνεται συνεχώς) <<<

Ο Μάριος Πελεκάνος διευκρίνισε ούτε στην Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά ούτε και σε κάποια από τις Πρεσβείες μας στο εξωτερικό έχει κατατεθεί ανάλογο αίτημα.   

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ:

Tι έγραφε η εφημερίδα: 

Άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γκανί ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα στις 15 Αυγούστου όταν οι Ταλιμπάν έφτασαν μέχρι την Καμπούλ, υποστηρίζει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της. Εάν γίνει δεκτή η αίτηση, ο Γκανί και η οικογένειά του θα πάνε στην Κύπρο, ισχυρίζεται η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Εσράφ Γκάνι και η οικογένειά του βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου με βάση δήλωση του ΥΠΕΞ της χώρας έγιναν δεκτοί για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας, ωστόσο θα υποβάλει αίτηση για καθεστώς πολιτικού ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει ακόμη ότι η διαδρομή και το πού βρισκόταν ο Γκανί, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα του με αεροπλάνο λίγες ώρες πριν εισέλθουν οι Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, αποτελούσε αντικείμενο συζητήσεων εδώ και μέρες. Υπήρχαν καταγγελίες ότι ο Γκανί πέταξε για πρώτη φορά στο Τατζικιστάν. Ωστόσο τελικά αναφέρθηκε ότι το αεροπλάνο του δεν προσγειώθηκε στο Τατζικιστάν.

Με βάση τις πληροφορίες που βασίζονται σε τοπικές πηγές του Τατζικιστάν, υποστηρίχθηκε ότι το αεροπλάνο με τον Γκανί έκανε μια περιήγηση στο αεροδρόμιο Ντούσανμπε και στο μεταξύ, οι άδειες διέλευσης ελήφθησαν και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Ομάν κάνοντας χρήση του εναέριου χώρου του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ιράν. Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο Γκανί συνοδευόταν από την οικογένειά του και δύο συμβούλους.