Προεδρικό: Ο Τατάρ επιβεβαιώνει τα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος

«Εξαντλούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να εμποδίσουμε τη συνέχεια των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας»

Με τα όσα δήλωσε σήμερα (17/10) στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, "ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η πλευρά μας", αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες της «προς πάσα κατεύθυνση, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, που θα μας οδηγήσουν σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις».
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Πελεκάνος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ότι ο κ. Τατάρ επιβεβαιώνει επίσης «και το ότι είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα προχωρήσει ο ΓΓ των ΟΗΕ με το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου, ως η συμφωνία κατά το γεύμα στη Νέα Υόρκη».
 
>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Επιβεβαιώνει, επίσης, πως είναι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς το εμπόδιο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι εάν ο ΓΓ των ΗΕ προχωρήσει με τον διορισμό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αρνηθεί να πάει στη συνάντηση», υπογραμμίζει ο Εκπρόσωπος.

Ξεκάθαρα αναφέρει, επίσης, ο κ. Τατάρ, σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, «ότι δεν επιθυμούν καμία εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου».
 
Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «δεν υφίσταται κανένα θέμα αποδοχής των απαράδεκτων αξιώσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς για αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο καθεστώς».
 
«Ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά ούτε και η ΕΕ ή ο διεθνής παράγοντας τίθεται θέμα να αποδεχτούν την απαράδεκτη θέση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δυο κρατών», τονίζει.
 
Επιπλέον, ο κ. Πελεκάνος τονίζει ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου».
 
Μια λύση, συνεχίζει, που θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα απαντά στις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «εξαντλούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να εμποδίσουμε τη συνέχεια των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και επί του εδάφους της και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».
 
«Όχι μόνο δεν σταματάμε αλλά εντείνουμε τις προσπάθειες μας προς πάσα κατεύθυνση, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις», καταλήγει.

KYΠΕ