Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Ανακοίνωσε νέες συμπορεύσεις με το κόμμα του

Ντίνος Ευθυμίου και η Μαρία Περατικού Κοκαράκη έχουν εξαγγείλει τη συμπόρευσή τους με την ΕΔΕΚ

Ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Ντίνος Ευθυμίου και η φιλόλογος και συγγραφέας Μαρία Περατικού Κοκαράκη έχουν εξαγγείλει τη συμπόρευσή τους με την ΕΔΕΚ στη βάση της Πολιτικής Διακήρυξης της Κεντρικής Επιτροπής και έχουν θέσει τον εαυτό τους στη διάθεση του κόμματος. 

Μετά από τη συνάντηση που είχαν ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Ντίνος Ευθυμίου και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Ν. Ευθυμίου δήλωσε: 

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, τα μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Κερύνειας που αποφάσισαν να με προσκαλέσουν να είμαι στο ψηφοδέλτιο της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας ως υποψήφιος.  

>>> Διαβάστε επίσης: Κλειστές οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις Λεμεσού - Εντοπίστηκε κρούσμα <<<

Για εμένα δεν ήταν πολύ δύσκολο να απαντήσω θετικά, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2015, είχε απορρίψει η Κ.Ε. της ΕΔΕΚ την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ένα υπόβαθρο το οποίο ανοίγει την προοπτική για να συγκροτήσουμε επιτέλους ως πολιτεία.

Αυτό είναι αναγκαίο και εμείς η ΕΔΕΚ θα το προωθήσουμε με νύχια και με δόντια. Να υπάρξει μια στρατηγική όχι μόνο στα θέματα άμυνας και τουρκικού προβλήματος στην Κύπρο αλλά και σε άλλα θέματα συντελεστή ισχύος όπως η οικονομία, η παιδεία, η δίκαιη διανομή του εισοδήματος που τελευταία έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ εχόντων και αρκετών μη εχόντων. 

Στις εκλογές θα κάνω το παν, ό,τι μπορώ, για να αυξηθεί η δύναμη της ΕΔΕΚ στο κοινοβούλιο, να αυξηθεί σε ποσοστά Παγκύπρια, για να μπορεί να επηρεάσει περισσότερο προς την θετική κατεύθυνση που αναφέρθηκα προηγουμένως για τα πράγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι είμαστε ένα κανονικό, θεωρητικά, κράτος αλλά έχουμε καταντήσει ένα κλοτσοσκούφι και ένα τίποτα αγόμενοι και φερόμενοι από "προστάτες", συμπεριφερόμαστε δουλόφθονα. Αυτό πρέπει να σταματήσει και να λειτουργήσουμε ως κανονικό κράτος». 

Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος δήλωσεꓽ 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Ντίνο Ευθυμίου για το γεγονός ότι για αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας συνενώνει τις δυνάμεις του μαζί με την ΕΔΕΚ και συμπορεύεται στον αντικατοχικό μας αγώνα, για μια Κύπρο λεύτερη και δημοκρατική». 

Μετά από τη συνάντηση που είχαν η φιλόλογος και συγγραφέας Μαρία Περατικού Κοκαράκη και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, η Μ. Περατικού Κοκαράκη δήλωσε:

«Η Κύπρος δεν είναι μια λεπτομέρεια, ένα απλό νησί στην άκρη της Μεσογείου Θάλασσας. Έχει γίνει σήμερα το μοιρόγραφτό κέντρο, όπου παίζεται η ηθική αξία του σημερινού ανθρώπου είπε ο Νίκος Καζατζάκης, ο αγαπημένος μου συγγραφέας.  Γι’ αυτήν την Κύπρο, γι’ αυτόν τον άνθρωπο της Κύπρου, καλούμαστε κύριε Πρόεδρε της ΕΔΕΚ σήμερα να εργαστούμε, να αγωνιστούμε, από το μετερίζι του κόσμου της ΕΔΕΚ, με την ιδέα του στόχου, τις ενέργειες, τη δράση που έχει ήδη για χρόνια τώρα καταγράψει και πορευτεί ο αρχηγός του κόμματος και ιδρυτής κ. Βάσος Λυσσαρίδη.  

Με τιμή λοιπόν και χαρά δέχτηκα αυτήν την συμπόρευση όταν μου προτείνατε να συναγωνιστούμε για την καλύτερη και άσπρη μέρα που θα έρθει σε τούτο τον τόπο, όπως λέει ο αοιδός μας αλλά και ένας από τους κύπριους ποιητές μας.

>>> Διαβάστε επίσης: Οι τομείς και τα επαγγέλματα με την μεγαλύτερη ανεργία στην Κύπρο <<<

«Τούτο τον τόπο που εν καμένος» λοιπόν, γι’ αυτόν τον τόπο θέλω να αγωνιστώ μαζί σας, για να μείνει η Κύπρος επανενωμένη, ελεύθερη, μακριά από τον κατακτητή εισβολέα. Μαζί με τους προγόνους μας, τους οποίους έχουν χύσει τον ιδρώτα τους γι’ αυτήν τη γη, τον απλό Κύπριο εργάτη της γης μας, τους ήρωες μας οι οποίοι έχουν ποτίσει τούτο το χώμα με το αίμα τους, θέλω να πορευτώ σε αυτό που λέμε και μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί από το κόμμα της ΕΔΕΚ, να περιστραφεί σε όλους τους στόχους μας, το προγονικό μας ευ». 

Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ꓽ  

«Αγαπητή Μαρία, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, για αυτήν την τιμητική απόφασή σου να συμπορευθείς μαζί με την ΕΔΕΚ σε αυτές τις δύσκολες ώρες και την ίδια στιγμή να δώσουμε μαζί ως Κερυνειώτες την διαβεβαίωση ότι τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι η γραμμή αντιπαράταξης αλλά τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας επεκτείνονται στην θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας, τα οποία διεκδικούμε στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης, ελεύθερης, αδέσμευτης πατρίδας, πλήρης μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ». 

Ο Ντίνος Α. Ευθυμίου γεννήθηκε στην πανέμορφη Λάπηθο στις 26 Σεπτεμβρίου του 1954 και μεγάλωσε στην ενορία του Αγίου Θεοδώρου του στρατηλάτη. Έχει ρίζες από τον Καραβά και από την Βασίλεια.
Με την αποφοίτηση του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Λοχίας στην 190 Μοίρα Αντιαρματικού Πυροβολικού με έδρα το μοναστήρι της Παναγίας της Αχειροποιήτου, «φοιτώντας» στο σχολείο του πραξικοπήματος και της προδοσίας επί του πεδίου του πολέμου της τουρκικής εισβολής του 1974.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αφού απολύθηκε, φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου σπούδασε Οικονομικά (Πολιτική Οικονομία) και αργότερα σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας. Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα αρχικά με την Προοδευτική και όταν αυτή περιήλθε στα χέρια μεγάλου κόμματος της Κύπρου, δημιούργησε με άλλους Κύπριους την αυτόνομη κίνηση Κυπρίων φοιτητών.

Στην Κύπρο διετέλεσε για σχεδόν πέντε χρόνια μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων μέχρι το 1993, όταν και διαχώρισε την θέση του επί των κριτηρίων Γκάλη για το πρόβλημα των αγνοουμένων. Στο πλαίσιο αυτό γνώρισε και τον αείμνηστο Θεόφιλο Γεωργιάδη και λίγο αργότερα μετά την δολοφονία του από ελληνόφωνους πράκτορες των Τούρκων οργάνωσε και ηγήθηκε της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν -Λεμεσού, με πλούσια αλληλέγγυα έμπρακτη δράση για τον Κουρδικό Ένοπλο Απελευθερωτικό Αγώνα.

Από τις 18 Δεκεμβρίου 2001 εκδίδει την μηνιαία (μέχρι στιγμής) εφημερίδα «Κερυνειώτικη Ηχώ».
Από τις 15 Μαΐου 2015, όταν η κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ απέρριψε την Διζωνική Δικοινοτική «Ομοσπονδία» βρέθηκε ενεργά δίπλα στην συγκεκριμένη πολιτική δύναμη.

Η φιλόλογος Μαρία Περατικού Κοκαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε και ζει στο μαρτυρικό νησί του ελληνισμού, την Κύπρο, τόπο καταγωγής του πατέρα της. Η μητέρα της Αθηναία, με Μικρασιατικές ρίζες. Σπούδασε Φιλολογικές σπουδές: Καποδιστριακό Αθηνών και Old Sydney University. Δούλεψε στη Μέση Εκπαίδευση Κύπρου. Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών του Παιδαγωγικού Τμήματος και Ελληνικό Ινστιτούτο ΕΛΛΙΕΠΕΚ τιμήθηκε το 2014 ως άνθρωπος του Πολιτισμού και των Γραμμάτων. Βραβεύθηκε και διακρίθηκε αρκετές φορές. Έκανε βιβλιοκριτικές, ομιλίες και παρουσιάσεις λογοτεχνών. Έργα της μεταφράστηκαν στα Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Σέρβικα.