Πρόεδρος IPU: Η Κύπρος επαναπροσδιορίζει πολιτική και θεσμούς

Η Γκαμπριέλα Κουέβας Μπαρόν εξήρε τις πρωτοβουλίες της κυπριακής Βουλής για πιο άμεση σχέση με τους πολίτες

Ιδιαίτερα ενεργό μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), χαρακτήρισε την Κύπρο η Πρόεδρος του Σώματος, Γκαμπριέλα Κουέβας Μπαρόν, η οποία προσφωνώντας της Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή, εξήρε τις πρωτοβουλίες του κυπριακού κοινοβουλίου για περισσότερη προσέγγιση με τους πολίτες.

Η Πρόεδρος της IPU είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που βρίσκεται στην Κύπρο και έχει την ευκαιρία να βρίσκεται σε ένα πολύ ενεργό μέλος του σώματος, το οποίο συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις επιτροπές του οργανισμού. Είπε επίσης ότι η Κύπρος ανοίγει νέες δυνατότητες επαναπροσδιορισμού της πολιτικής και των θεσμών, με ιδιαίτερα πρωτοποριακές προτάσεις, όπως η έννοια της «Παράλληλης Βουλής» για μια διαδραστική σχέση με την κοινωνία και τους πολίτες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Συμπλήρωσε ότι ο θεσμός της «Παράλληλης Βουλής» έχει ακριβώς να κάνει με το άνοιγμα, τη διαφάνεια και την ένταξη, αξίες τις οποίες οι IPU επιδιώκει να προωθήσει. Ο θεσμός αυτός, πρόσθεσε, θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλα τα κοινοβούλια που εκπροσωπούνται στην IPU, ώστε να αντιληφθούν ότι σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο των κοινωνικών δικτύων και των νέων τρόπων επικοινωνίας, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα σχέση μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων.
 
«Αυτή είναι η στιγμή να σκεφτούμε εκ νέου την πολιτική και τους θεσμούς, όπως κάνετε ήδη σε αυτή τη Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε, σημειώνοντας ότι προσβλέπει σύντομα να ακούσει περισσότερα για αυτή την πρωτοβουλία.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε στην 130η επέτειο της IPU που συμπληρώνεται φέτος και είπε ότι είναι μια ευκαιρία για εκ νέου δέσμευση των κοινοβουλίων με τις υψηλότερες αξίες της ανθρωπότητας, όπως η δημοκρατία, η ισότητα, ο μη αποκλεισμός, οι προσπάθειες της προστασίας του πλανήτη και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους που επανακτά έδαφος σε πολλές χώρες.
 
Στη δική του ομιλία στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι η εδώ παρουσία της Προέδρου της IPU επιβεβαιώνει την προσήλωση του μεγαλύτερου διεθνούς κοινοβουλευτικού οργανισμού στην ενίσχυση των σχέσεων με τα εθνικά κοινοβούλια και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη στους πολίτες της Κύπρου ότι η Διακοινοβουλευτική Ένωση, ως μοναδικός παγκόσμιος κοινοβουλευτικός οργανισμός, εργάζεται για την προστασία και οικοδόμηση της παγκόσμιας δημοκρατίας, θέτοντας στο επίκεντρο τον πολιτικό διάλογο και τον άνθρωπο, με σεβασμό προς όλους και με δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας.

«Αριθμώντας σήμερα 179 Κοινοβούλια μέλη και επιτυγχάνοντας να αποτελεί πλέον την κοινοβουλευτική διάσταση των Ηνωμένων Εθνών, η Διακοινοβουλευτική Ένωση γιορτάζει φέτος 130 χρόνια από την ίδρυσή της, συνεχίζοντας να εργάζεται και να υπηρετεί τις βαριές παρακαταθήκες των συνιδρυτών της, William Randal Cremer (Γουίλιαμ Ράνταλ Κρέμερ) και Frédéric Passy (Φρεντερίκ Πασί)», είπε.

Σημείωσε ότι η συμμετοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διακοινοβουλευτική Ένωση παρέχει την ευκαιρία στο Σώμα, όπως και στα υπόλοιπα Κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο, να προσδιορίζουν και να αναβαθμίζουν συνεχώς τη θέση τους στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, με γνώμονα τις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας.
 
Παράλληλα είπε ότι το Κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας που περιλαμβάνουν την Ελλάδα και βασικούς παράγοντες στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με στόχο την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης, προς όφελος των λαών και της περιοχής γενικότερα.

Είπε επίσης ότι βασική συνιστώσα του θετικού ρόλου της Βουλής στην περιοχή αποτελεί ο αγώνας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως κάθε άλλο κράτος, χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει ξεκάθαρη θέση για τα ζητήματα αυτά και ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων και η εξίσωση του θύτη με το θύμα, δυναμιτίζει τις προσπάθειές και ενθαρρύνει τον επιδρομέα.

Αναφέρθηκε ακόμα στις πρόσφατες νέες τουρκικές κινήσεις σε σχέση με την Αμμόχωστο, εκφράζοντας εκ μέρους όλου του Σώματος ευγνωμοσύνη, γιατί η Διακοινοβουλευτική Ένωση υιοθέτησε από το 1990 ένα πολύ ισχυρό ψήφισμα για την υπόθεση της Κύπρου.

Τόνισε επίσης τη δέσμευση της κυπριακής Βουλής στην Ατζέντα Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030, που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015.

Κατέθεσε ακόμα τη κοινή βούληση για συνεργασία για μια καινούργια προσέγγιση η οποία θα αξιοποιεί πρωτοβουλίες, όπως αυτές που ανέλαβε η Βουλή των Αντιπροσώπων με την «Παράλληλη Βουλή» και το «Σπίτι του Πολίτη».
 
«Η χώρα μας αποτελεί γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό συμμετέχουμε ενεργά και ισότιμα από το 1978 στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και στο έργο της για ένα κόσμο προόδου, ευημερίας, ειρήνης και ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε, με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες μας και την ίδια τη δημοκρατία, που δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένη», είπε.
 
Ενημέρωση από την Επιτροπή Προσφύγων
Νωρίτερα η Πρόεδρος της IPU ενημερώθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, βουλευτή, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και τα Μέλη, βουλευτές, Μαριέλλα Αριστείδου και Κυριάκο Χατζηγιάννη, για τις ανθρωπιστικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος που αφορούν στους αγνοουμένους και τους εγκλωβισμένους.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής παρουσίασαν επίσης στην Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης το έργο που επιτελείται από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων προς εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
 
Εκφράζοντας τον συγκλονισμό της, η κ. Κουέβας - Μπαρόν ανέφερε ότι, από τη θέση της Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου και γενικότερα την επίλυση των ανθρωπιστικών ζητημάτων του Κυπριακού προβλήματος.