Πρόεδρος: Θετικό βήμα για επανέναρξη συνομιλιών η Τριμερής

Ο ΠτΔ τόνισε, ωστόσο, πως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών παραμένει ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων

Ως θετικό βήμα για στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της σημερινής (25/11) Τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας πως για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πρέπει να σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στη Νεκρή Ζώνη.

>>> Διαβάστε ακόμη: Τα έξι σημεία της Δήλωσης Γκουτέρες (αυτούσιο κείμενο) <<<

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:
Υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια και διαβουλεύσεις εκ μέρους των διαπραγματευτών και της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ που οδήγησε, με την συναίνεση τόσο του ΓΓ όσο και των δύο ηγετών στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν των ΗΕ ως δήλωση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ. 

Παρά τις γνωστές δυσκολίες το αποτέλεσμα είναι πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο ΓΓ επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει σε συνεργασία πάντα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις, την προσπάθεια για σύγκλιση άτυπης πενταμερούς συνάντησης. Μιας συνάντησης με εντολή την συμφωνία όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου και δημιουργικού διαλόγου που θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. 

Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να επισημάνω είναι η καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο ηγετών για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση, όπως καταγράφεται και στο ανακοινωθέν περιλαμβάνουν την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και βεβαίως το πλαίσιο των 6 σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ.

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το ψήφισμα 716 του 1991 που κάνει αναφορά ο ΓΓ του ΟΗΕ <<<

Θα ήθελα να επισημάνω πως είναι αυτονόητο πως για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει πέραν της συμφωνίας των Όρων Αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στη Νεκρή Ζώνη.

 
27368