Προκαλεί εγκεφαλικό στο Υπουργείο Οικονομικών η πρόταση της Aθηνάς για 3.500 Έκτακτους

Θέλει να κάνει 3500 εκπαιδευτικούς από αυτοεργοδοτούμενους, σε έκτακτους η Αθηνά

ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΡΕΑ

Τη φόρμουλα μέσω της οποίας θα καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται στα 14 προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, φαίνεται να βρήκε η Υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου, χωρίς όμως απαραίτητα αυτή να μπορεί να υλοποιηθεί λόγω ζητημάτων που προκύπτουν στα της οικονομίας.  

Στόχος, είναι και οι 3.500 εκπαιδευτικοί που εργάζονται με το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, να μετατραπούν σε μισθωτούς ορισμένου χρόνου, δηλαδή σε έκτακτους. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να ανάψει πρώτα το πράσινο φως το Υπουργείο Οικονομικών, κάτι όμως που σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η OffsiteNews, θεωρείται δύσκολο λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους που θα προκύψει, αλλά και του κίνδυνου για μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.

Προκαλεί εγκεφαλικό στο Υπουργείο Οικονομικών η πρόταση της Υπουργού 

Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειωθεί πως για να προχωρήσει η πρόταση της Υπουργού Παιδείας, θα πρέπει πρώτα να λάβει το ΟΚ από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού μια τέτοια συμφωνία θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος. 

Σύμφωνα με τα όσα αρμοδίως πληροφορείται η OffsiteNews, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το αίτημα της Υπουργού Παιδείας, ωστόσο, όπως μας μεταφέρθηκε μια τέτοια απόφαση είναι δύσκολο να υλοποιηθεί τη δεδομένη στιγμή και με τις εξελίξεις στην οικονομία, καθώς σε περίπτωση που οι 3.500 μετατραπούν σε έκτακτους θα προκύψει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος

Μάλιστα, όπως τονίζεται, αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που εντοπίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, αφού ενδεχομένως να προκληθεί και ζήτημα με την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου μετά την πάροδο 30 μηνών

Τα συμφώνησαν, μένουν κάποιες λεπτομέρειες

Προτού αποχωρήσει ο Πρόδρομος Προδρόμου από το υπουργείο Παιδείας, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η OffsiteNews, είχε προετοιμαστεί προσχέδιο αναφορικά με τις συμβάσεις που θα δοθούν.

Ωστόσο, με την ανάληψη των καθηκόντων της, η Αθηνά Μιχαηλίδου κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αφού έγινε ανταλλαγή απόψεων, βρήκαν την χρυσή τομή και πλέον οδεύουν προς την διαμόρφωση της τελικής πρότασης.

Κατά την φετινή χρονιά, 3.500 εκπαιδευτικοί εργοδοτούνται υπό το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών στα προγράμματα. Αίτημα των συντεχνιών, το οποίο έγινε αποδεκτό από την υπουργό Παιδείας, είναι να μην μείνει κανένας εκπαιδευτικός χωρίς απασχόληση. Πλέον, όπως προκύπτει από τη συμφωνία, θα καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών και θα δοθούν συμβάσεις σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς, μετατρέποντας τους σε μισθωτούς ορισμένου χρόνου κλίμακας Α8, με πρόνοια για αναλογία μεταξύ διδακτικών περιόδων που θα απασχολείται ο κάθε εκπαιδευτικός.

Όταν θα ολοκληρώνονται τα προγράμματα, δηλαδή θα τελειώνει η σχολική χρονιά, οι εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν επιστολή ότι τερματίζεται η απασχόλησή τους και θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας.

H OffsiteNews, έχει συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες αναφορικά με το τι θα ισχύει για όλα τα προγράμματα. 

Σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.+

Στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.+ προνοείται όπως η πρόσληψη των εκπαιδευτικών να γίνεται μέσω των καταλόγων της εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Για τα σχολεία ειδικού ενδιαφέροντος, θα δοθούν συμβάσεις στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονταν κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικής

Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως όσοι εκπαιδευτικοί δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους της εκπαιδευτικής υπηρεσίας και απασχολούνται κατά τη φετινή χρονιά στα Σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.+, θα μεταφερθούν στα Προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικής εκπαίδευσης για να καλύψουν τις ανάγκες, μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται ήδη.

Τα Ολοήμερα Μέσης και τα υπόλοιπα προγράμματα

Στα Ολοήμερα Μέσης Εκπαίδευσης όπως και στα υπόλοιπα προγράμματα:

  • Θερινά σχολεία, 
  • Επιμορφωτικά Κέντρα,
  • Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης,
  • Προγράμματα Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ειδικότητες Κομμωτικής, Αισθητικάς & Ναυτιλιακών, Προγράμματα δια βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δημόσια Σχολή ΜΙΕΕΚ, Σύστημα Μαθητείας),
  • Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
  • Μουσικά Σχολεία,

θα συνεχίσουν να εργοδοτούνται όσοι εκπαιδευτικοί απασχολούνταν φέτος με αγορά υπηρεσιών.

Σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην κατ’οίκον εκπαίδευση και την ομάδα άμεσης παρέμβασης, το υπουργείο προτείνει όπως παραμείνουν υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών. Ωστόσο η εν λόγω παράμετρος αναμένεται να συζητηθεί σε συνάντηση της υπουργού με τις συντεχνίες, εντός των ημερών. Για τις δύο αυτές κατηγορίες, υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι δεν είναι σταθερός ο χρόνος απασχόλησης των εκπαιδευτικών και εξαρτάται από τις ανάγκες που προκύπτουν.

Κωνσταντίνα Χατζηαντρέα