Πρωτοσέλιδα σήμερα (14/10): Τύπος & Online

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 14/10/2021

Τα νέα τετελεσμένα του κατοχικού καθεστώτος στη περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η πτώση της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων, οι επικρίσεις για αποτροπή συζήτησης των Pandora Papers στην Βουλή και οι αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών με τις συνεπακόλουθες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών και τροφίμων, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Το Μνημόνιο του Πόλυ για την Δικαστική Μεταρρύθμιση

2/ Κρατικές Εγγυήσεις: Προνόησε έως 31/3/22 το Υπ. Οικονομικών

3/ «Φάκελος Ναυτιλία»: Οι 35 δράσεις για τη Νέα Τάξη (ΜΕΡΟΣ Β’)

4/ Ανάλυση Πέμπτης: Επηρεάζονται όλες οι εταιρείες από τις ελλείψεις

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μπουλντόζες ξανά στην Αμμόχωστο» αναφέρεται στις νέες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην περιφραγμένη πόλη όπου αφαιρούνται συρματοπλέγματα και εκτελούνται εργασίες καθαρισμού με μπουλντόζες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κύμα ανησυχίας έχει απλωθεί τις τελευταίες μέρες πάνω από την κυπριακή κοινωνία για το θέμα των αυξήσεων των τιμών σε βασικά καταναλωτική είδη αλλά και για την επάρκεια πρώτων υλών. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το μνημείο πατάτας που στήθηκε στην Ξυλοφάγου.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Ξεκινούν στην Εσωτερικών το γράψε σβήσε για μεταρρύθμιση ΤΑ

2/ Τι πήραν από το αεροσκάφος μυστήριο στην Πάφο τα μέλη FBI

3/ Ποιος είναι ο ιός RSV που βρίσκεται σε έξαρση - Τα συμπτώματα

4/ Υπόθεση Θανάση:Καταγγέλλει - κινείται κατά Αγαπητού η οικογένεια

5/ Σεξουαλική κακοποίηση: Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά σας

​​​​​​«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Έπεσαν τα τουρκικά δεκανίκια» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο απόλυτος έλεγχος των κατεχόμενων από την Άγκυρα δεν στήριξε την ψευδοκυβέρνηση του Ερσάν Σανέρ η οποία μετά από δέκα μήνες αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού η λεγόμενη βουλή αδυνατούσε να συνεδριάσει καθώς δεν συμπληρωνόταν απαρτία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις νέες εργασίες του κατοχικού καθεστώτος στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου και προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όλα τα σενάρια με επικρατέστερο αυτό της τρομοκρατίας, εξετάζει πλέον η Αστυνομία ως το πιθανό σενάριο που κρύβεται πίσω από τα σχέδια του 38χρονου Αζέρου, ο οποίος κρατείται από την Αστυνομία.
 
Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «’Εκλογές’ στα κατεχόμενα ανάχωμα στο Κυπριακό»  και γράφει ότι η πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε στα κατεχόμενα και το σενάριο των πρόωρων «εκλογών» δίνει στον Ερσίν Τατάρ ακόμη ένα επιχείρημα ώστε να αποφύγει το διάλογο στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι μπροστά μας βρίσκονται τα χειρότερα σε σχέση με την πορεία των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώ μαινόταν για χρόνια η κακοδιαχείριση και η διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην Επιτροπή Σιτηρών εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων μόλις τώρα θυμήθηκαν να κλαίνε επί των ερειπίων της.
 
Κάτω από τον τίτλο «Συγκάλυψη στη Βουλή για Pandora Papers και νέα διεθνή ρεζιλέματα», η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ΔΗΣΥ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους και ΔΗΠΑ εμπόδισαν την εγγραφή θέματος και συζήτηση για τα Padora Papers στη Βουλή και αναφέρεται σε νέα διεθνή δημοσιεύματα που εμπλέκουν την Κύπρο, καθώς Ρώσος ολιγάρχης με κυπριακό διαβατήριο αγόρασε νησί στην Φινλανδία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκτίναξη των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης και γράφει ότι αναμένεται διάταγμα διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων 4% στα σιτηρά και διορισμός συμβουλευτικής επιτροπής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα νέα τετελεσμένα στα οποία προχωρούν οι κατοχικές αρχές στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.

H αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση δήλωσε ότι προτίθεται να στηρίξει προσωρινά τους αγρότες που πλήγηκαν από τις μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές, ο οποίες μαζί με άλλους παράγοντες αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε όλα τα τρόφιμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο 90χρονος Γουΐλιαμ Σάτνερ, γνωστός ως Captain Kirk στο Star Trek έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα με τη πτήση της Blue Origin του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η παράνομη χρήση πυροτεχνημάτων έχει καταστεί ανεξέλεγκτη.
 
(ΚΥΠΕ)

 
25652