Πρωτοσέλιδα σήμερα (16/9): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 16 Σεπτεμβρίου 2022

Τα δυο πορίσματα - για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου το 2005 και για το θέμα των Κεντρικών Φυλακών - που παραδόθηκαν χθες στον Γενικό Εισαγγελέα προβάλλονται κατά κύριο λόγο σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Άλλες πρωτοσέλιδες ειδήσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τις περιπτώσεις γιατρών που βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης ή υπό διερεύνηση για να διαπιστωθεί αν κατέχουν τα απαραίτητα πτυχία, την ακρίβεια στις τιμές των αγαθών και την έκταση στην οποία η φτώχεια πλήττει τους πολίτες στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Στη Νομική Υπηρεσία το πόρισμα Αιμιλιανίδη» γράφει για την παράδοση στον Γενικό Εισαγγελέα από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ενός ογκωδέστατου φακέλου με μαρτυρικό υλικό για την υπόθεση των Φυλακών. Αλλού αναφέρεται στη στεγαστική πολιτική της Ελλάδας, σημειώνοντας πως πρόκειται για πρόγραμμα που θα έπρεπε να αντιγράψει και η Κύπρος. Ακόμη αναφέρεται σε εννέα περιπτώσεις γιατρών που έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για μη ελεγμένη εγγραφή και πτυχία.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Εισήγηση για ποινική δίωξη διοικητή ΥΚΑΝ και ακόμα δύο» γράφει πως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης στο πόρισμα που παρέδωσε χθες στον Γενικό Εισαγγελέα φέρεται να εισηγείται την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Μ. Κατσουνωτού, ενός αστυνομικού και ενός βαρυποινίτη. Αλλού γράφει πως πάμε προς παράταση για άνοιγμα της αγοράς σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης αναφέρει πως γενικοί γιατροί συστήνονται στους πολίτες ως ειδικοί γιατροί, με κάποιους να μην έχουν καν πτυχίο ή να έχουν καταδικαστεί για πλαστά χαρτιά.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ποινικές ευθύνες σε ιατροδικαστή» πως σαφέστατες ποινικές ευθύνες σε τρεις πρώην αξιωματικούς της Αστυνομίας και έναν ιατροδικαστή αποδίδει το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για την ελλιπή έρευνα για τη δολοφονία του 26χρονου Θανάση Νικολάου το 2005. Επίσης γράφει πως ποινική δίωξη του ανώτερου αξιωματικού, Μιχάλη Κατσουνωτού, ενός αστυνομικού της ΥΚΑΝ και ενός βαρυποινίτη εισηγείται το πόρισμα του ποινικού ανακριτή που παραδόθηκε χθες στον Γενικό Εισαγγελέα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως σχεδόν ένας στους πέντε είναι φτωχός στην Κύπρο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι: 

 

 

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Συνεχίζει να παίζει κρυφτό με την ακρίβεια η κυβέρνηση ΔΗΣΥ» γράφει πως η Κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της ακρίβειας και μιλά για λαϊκισμό. Αλλού αναφέρει πως στον Γ. Εισαγγελέα παραδόθηκε το πόρισμα για τις Φυλακές και πως ο διοικητής της ΥΚΑΝ, Μιχάλης Κατσουνωτός, θα απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον Γ. Εισαγγελέα. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως εταίρους στις αποφάσεις θέλει τους μικρομεσαίους ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Εγκληματικές πράξεις’ για θάνατο στρατιώτη» για το πόρισμα σε σχέση με τον θάνατο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου το 2005, με τον έναν εκ των ποινικών ανακριτών να δηλώνει πως αυτός ήταν αποτέλεσμα εγκληματικών πράξεων. Αλλού αναφέρεται στην αποστολή των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου στην Ζιμπάμπουε. Επίσης γράφει για εννιά υποθέσεις γιατρών – μαϊμού που βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης και 15 που βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, λογοδοσία» φιλοξενεί συνέντευξη του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος σημειώνει την ανάγκη «να φτιάξουμε μια Κύπρου όπου δεν θα έχουν χώρο η διαπλοκή, η διαφθορά και οι αθέμιτες πρακτικές». Επίσης προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη πως «θεμελιώσαμε κράτος πρόνοιας». Ακόμη γράφει για την παράδοση των εκκλησιών Αγίας Μαρίας και Παναγίας Τράπεζας στην κατεχόμενη Αχερίτου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Η αύξηση των επιτοκίων γονατίζει τα νοικοκυριά!» γράφει για ακριβότερα δάνεια και ψηλότερες δόσεις που λυγίζουν όσους έχουν στεγαστικά δάνεια. Αλλού αναφέρεται σε νέες κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται για κατάργηση του πέναλτι στις συντάξεις. Επίσης αναφέρει πως ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, ανέφερε πως η επίθεση απέναντί του ήταν επίθεση στο ίδιο το ΓεΣΥ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ο επικίνδυνος παροξυσμός του πανικού της Τουρκίας» για μια λεπτή γραμμή που υπάρχει μεταξύ των απειλών και του ανοίγματος της πόρτας του φρενοκομείου. Επίσης αναφέρεται σε πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σε ακόμα ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο COVID-19 για την Όμικρον. Ακόμη γράφει πως 188.000 είναι οι εγγεγραμμένοι δότες μυελού των οστών στο αρχείο του Καραϊσκάκειου.

(ΚΥΠΕ)

 
27751