Πρωτοσέλιδα σήμερα (17/10): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 17 Οκτωβρίου 2021

Το μεγάλο θέμα των αυξήσεων τιμών σε βασικά αγαθά στην Κύπρο, το αδιέξοδο στις συνομιλίες και τα νέα τετελεσμένα της Τουρκίας, η έναρξη συζήτησης του προϋπολογισμού του 2022 τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και η κλιματική αλλαγή, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στο κυπριακό Τύπο.
 
Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Τι θα πει αύριο στη Βουλή ο Πετρίδης για την Οικονομία» αναφέρεται στον προϋπολογισμό για το 2022, που θα συζητήσει αύριο η Επιτροπή Οικονομικών, με τον Υπουργό Οικονομικών να αναμένεται να αναλύσει την πορεία της οικονομίας για το 2022, ενώ θα καταγράψει και τις προβλέψεις του για τα επόμενα χρόνια. Αλλού γράφει για την προκήρυξη νέων παράνομων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα, αλλά και για τα σενάρια και τον στόχο της Άγκυρας. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη δολοφονία του Βρετανού βουλευτή Ντέιβιτ Ειμες και σημειώνει ότι ήταν καλός φίλος της Κύπρου, αλλά με την τ/κ προπαγάνδα πήγε με το μέρος τους.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Το κόστος της κρίσης περνά στους πολίτες» αναφέρεται στις επόμενες παραδόσεις προϊόντων, οι οποίες θα έχουν αυξημένες τιμές από 20% έως 40%, ενώ δημοσιεύει και απόψεις παραγόντων της αγοράς που απαντούν στο ερώτημα εάν οι αυξήσεις θα είναι μόνιμες. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΡΙΚ εξηγεί πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται την αποστολή του ΡΙΚ όπως και το ρόλο του ΔΣ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σε άλλη είδηση γίνεται λόγος για περίεργα πονταρίσματα στη β’ κατηγορία και ότι η στοιχηματική δραστηριότητα πριν από αγώνα στις 3/10 ήταν αυξημένη.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πόλεμος των γεωτρύπανων» αναφέρεται σε επικίνδυνο συνωστισμό στην ΑΟΖ και την προσπάθεια διεθνών παικτών για ομαλή συνύπαρξη. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη Σύνοδο της Σκωτίας και το SOS που εκπέμπεται για το περιβάλλον και την κοινωνία, ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις της Βρετανίδας πρέσβειρας Τζάνετ Ρόγκαν, η οποία αναλύει τις στοχεύσεις της Συνόδου. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Ισραηλινού Πρέσβη, ο οποίος δήλωσε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να βοηθήσει σε άμυνα και ασφάλεια.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής τις τιμές των βασικών αγαθών να ακριβαίνουν» αναφέρεται στις αλυσιδωτές αυξήσεις σε μια σειρά βασικών αγαθών, με τραγικότερη εκείνη των καυσίμων. Αλλού γράφει για τα νέα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία με τον εποικισμό των Βαρωσίων, τις τουρκικές βάσεις στον Απόστολο Ανδρέα και το αδιέξοδο της στις συνομιλίες. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Μιχαλινού Ζεμπύλα, ο οποίος αναφέρει πως υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στον τομέα της Παιδείας και στις δύο κοινότητες.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» υπό τον τίτλο «Αναμένεται τσουνάμι αύξησης τιμών» αναφέρει ότι το υψηλό κόστος καυσίμων και μεταφορικών θα επιφέρουν αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τροφίμων, ο οποίος είπε πως τρόφιμα φιλικά προς το περιβάλλον θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για όλους. Αλλού γράφει για τη φετινή καλή παραγωγή σταφυλιών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Κανένα έδαφος για έναρξη συνομιλιών δημοσιεύει συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ανέφερε ότι οι Τ/κ είναι κυρίαρχοι όπως και οι Ε/κ. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως συνεχίζεται το ράλι τιμών και πως τις τσέπες των καταναλωτών καίνε καύσιμα και ρεύμα. Αλλού γράφει για την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών προς τον Ζοζέπ Μπορέλ με την οποία ζητεί μέτρα για το Βαρώσι, ως απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τουρκικός άξονας διχοτομεί την Κύπρο» αναφέρει ότι τα τουρκικά drones δρουν στα βόρεια της Κύπρου χωρίς να ενοχλούν Ισραήλ και Αίγυπτο. Σε άλλο θέμα γράφει για 40 υποθέσεις γυναικοκτονίας σε μια δεκαετία. Αλλού αναφέρεται στις εξετάσεις τετραμήνων και γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ακούει λέξη.
 

 
27508