Πρωτοσέλιδα σήμερα (17/11): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 17/11/2021

Ποικίλα είναι τα σημερινά κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα, με τις επισημάνσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για την σημερινή πορεία του Κυπριακού, τη διαμαρτυρία των ιδιοκτητών ταξί χθες στη Λευκωσία, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, την κλοπή σορού μητέρας μάρτυρα κατηγορίας σε σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών, την ακρίβεια και τις έρευνες για τα ‘χρυσά’ διαβατήρια να δεσπόζουν.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Πέραν των 4,000 κενών θέσεων εργασίας αυτή την στιγμή στην Κύπρο

2/ Θέλουν σύστημα άμεσης καταγραφής in και outgoing τουρισμού

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Έπνιξαν τη Λευκωσία γιατί δεν τους αφήνουν να αγοράζουν καύσιμα από τα …κατεχόμενα!» γράφει ότι σημειώθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση χθες σε οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας από το κλείσιμο δρόμων από μέλη του Συνδέσμου Αστικών Ταξί «που ζητούν ίση μεταχείριση στο λαθρεμπόριο». Αλλού αναφέρεται σε νέα προσέγγιση στις θέσεις του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να μη  βλέπει εμπόδια για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού ενώ ο ΔΗΣΥ συμφωνεί με νέα πρόταση του ΔΗΚΟ για χρηματοδότηση των κομμάτων. Αναφέρεται επίσης στη βελτίωση της υγείας της μικρής Τ/κ Asya Polatli που νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Τσιρίδου: Με βραχιολάκια να εκτίουν την ποινή τους, όχι όμως όλοι

2/ Θα είναι απαραίτητη η 3η δόση για ταξίδια εντός ΕΕ; Πληροφορίες

3/ Το βλέμμα στραμμένο στον Δεκέμβριο για αντίδραση ΕΕ κατά Τουρκίας

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Χωρίς τρίτη δόση ξεχνάμε το safepass” γράφει ότι εκτός από τους πολίτες οι οποίοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται, νέα πηγή ανησυχίας αποτελούν οι πολίτες που αρνούνται να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Αλλού προβάλλει τη χθεσινή διαμαρτυρία των επαγγελματιών οδηγών ταξί, οι οποίοι κατήγγειλαν στοχευμένους ελέγχους από το Τμήμα Τελωνείων στα οδοφράγματα. Γράφει επίσης ότι βεβήλωσαν τον τάφο της μητέρας μάρτυρα κατηγορίας σε σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών, ο οποίος δέχθηκε απειλές να κάνει πίσω.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Έκλεψαν σορό από κοιμητήριο» και γράφει ότι ανοίχτηκε ο τάφος μητέρας υπό προστασία μάρτυρα, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει σε μεγάλη υπόθεση κοκαΐνης. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Υγείας δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείεται τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις για λήψη μέτρων εάν συνεχιστεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.  Γράφει επίσης ότι μετωπική είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ΑΚΕΛ για τα τεκταινόμενα κατά τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι του 2017.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «SOS για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο εκπέμπει η Σπέχαρ» γράφει ότι όπως ανέφερε σε ομιλία της χθες η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι θέσεις των δύο πλευρών έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ θέτει την Κυβέρνηση προς των ευθυνών της για την ακρίβεια στο ρεύμα, καλώντας την να θέσει πρόταση για μείωση του ΦΠΑ από το 19% στο 9% ενώπιον της Κομισιόν. Αλλού αναφέρεται σε ελλείμματα στις πολιτικές στήριξης των ατόμων με αναπηρία τα οποία συμπληρώνουν το 21ο έτος της ηλικίας τους ενώ θα έπρεπε να διασφαλίζεται η ανεξάρτητη διαβίωσή τους.
 
Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Η έρευνα για τα διαβατήρια θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου» γράφει ότι το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή θα εξετάσει τις υποθέσεις 3,5 χιλιάδων επενδυτών και τα εξαρτώμενά τους. Αλλού γράφει ότι βίντεο για τραγούδι της ποπ που γυρίστηκε στο Βαρώσι προκάλεσε αντιδράσεις Ελληνοκυπρίων. Αναφέρεται επίσης στη δημιουργία νέας  κλινικής εντατικής φροντίδας για νεογνά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική Καθημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Έπεσαν στα 4,4 δισ. τα ΜΕΔ στην Κύπρο" και γράφει πως ο δείκτης των προβληματικών δανείων προς τα δάνεια που εξυπηρετούνται φτάνει στο 15,3%. Αλλού αναφέρεται σε προφορές για έργα 1,1 δισ. ευρώ σε 12 μήνες. Γράφει επίσης ότι stress test αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων θα αποτελέσει η Black Friday.

(ΚΥΠΕ/Brief)

 
27081