Πρωτοσέλιδα σήμερα (18/11): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 18/11/2021

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή μεταξύ βουλευτών και Πανεπιστημίου για τον Ευρωβουλευτή Νιαζί Γκιζίλγιουρεκ, το λαθρεμπόριο αλκοολούχων και καπνικών από τα κατεχόμενα, το σχέδιο δολοφονίας του Ντίνου Έλληνα, η αναπροσαρμογή του αρχικού νομοσχεδίου για το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο, η υπόθεση κλοπής πτώματος από κοιμητήριο στην περιοχή της Ανθούπολης και οι σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που φιλοξενούνται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Επιχειρήσεις ψάχνουν ακόμα… μηχανάκια για πιστωτικές κάρτες

2/ Ανάλυση Πέμπτης: Παίρνει τα πάνω του το δολάριο μετά από 15 μήνες

3/ Τελειώνει η διορία για φορολογική δήλωση / Έρχονται πρόστιμα

4/ Πτώση Bitcoin: Πότε να ανησυχήσουν οι επενδυτές

 
Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Τα κατεχόμενα μας ανάβουν τον ναργιλέ κατά 80%» κάνει λόγο για άνθηση του λαθρεμπορίου από τα κατεχόμενα, αφού πέραν από τον βραχνά με τα καύσιμα πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει επίσης το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων και καπνικών προϊόντων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Exxon Mobil ετοιμάζει τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ και ο Ερντογάν απειλεί. Αλλού γράφει για τα κοινοβουλευτικά πυρά στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου λόγω του Ευρωβουλευτή Νιαζί Γκιζίλγιουρεκ.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Η Βουλή συζητά το μεταναστευτικό στην απουσία Νουρή

2/ Στέφη - Άννα: Τα λένε για βραχιολάκι / Τι ισχύει

3/ Έρχονται στη ζωή μας τα self test; Πώς λειτουργούν (βίντεο)

4/ Εμπειρογνώμονες στην Κύπρο για τη μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κόντρα Βουλής και Πανεπιστημίου για τον Νιαζί» αναφέρει ότι βουλευτές απειλούν ότι θα παγώσουν κονδύλια του Πανεπιστημίου Κύπρου αν δεν προχωρήσει άμεσα στη συνταξιοδότηση του Ευρωβουλευτή. Αλλού αναφέρεται στο σχέδιο δολοφονίας του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, Ντίνου Έλληνα, κατά το οποίο θα τον σκότωναν οι Άη Βασιλίδες. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι αναπροσαρμόζεται το αρχικό νομοσχέδιο ώστε το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο να είναι ανεξάρτητα σώματα.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Καλπάζει ο πληθωρισμός» αναφέρει πως κάθε μήνα οι τιμές ανεβαίνουν πιο πάνω, ενώ διαβρώθηκε η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην υπόθεση προσπάθειας κλοπής πτώματος από κοιμητήριο στην περιοχή της Ανθούπολης στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι η σωρός εντοπίστηκε τελικά άθικτη και πως οι ιερόσυλοι σταμάτησαν 40 εκατοστά πάνω από τη σορό. Αλλού γράφει ότι οι οργανωμένοι Γονείς είναι πυρ και μανία εξαιτίας του αριθμού των διαγωνισμάτων σε Λύκεια και ορισμένα μαθήματα.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού κάθε 27 ώρες στην Κύπρο» αναφέρεται σε δηλώσεις της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού που αναφέρει πως η Πανδημία περιόρισε το δίχτυ ασφαλείας των παιδιών, καθώς και σε στοιχεία που κάνουν λόγο για 241 αναφορές κακοποίησης παιδιών από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές στην Κύπρο. Σε άλλη είδηση γράφει πως επείγει η λύση στο πρόβλημα των εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου.

H αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Αυτοέλεγχος μεταξύ πιθανών μέτρων» αναφέρει πως το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και τη Δευτέρα αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών, ώστε να καταλήξουν αν θα ληφθούν οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα. Αλλού αναφέρεται στη υπόθεση κλοπής σορού γυναίκας από κοιμητήριο, με τη σορά να βρίσκεται τελικά στον τάφο από την αστυνομία, η οποία συνεχίζει τη διερεύνηση. Αλλού αναφέρεται στην εισαγωγή γύπων από την Ισπανία.
 
(ΚΥΠΕ/Brief)

 
27120