Πρωτοσέλιδα σήμερα (18/8): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 18 Αυγούστου 2022

Η κατάσταση της οικονομίας με τον ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται πέραν του 5% για το 2022, η αύξηση του τουρισμού, ο μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων που έχουν μεταβεί στα κατεχόμενα τους τελευταίους έξι μήνες, τα ναρκωτικά, η αγορά ενέργειας, οι παρακολουθήσεις και το ενδεχόμενο το Υπουργείο Υγείας να προτιμήσει τον εμβολιασμό για πρόληψη αντί λήψη περιοριστικών μέτρων τους ερχόμενους μήνες στο θέμα του κορωνοϊού, δεσπόζουν στον σημερινό Τύπο.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Τουρισμός: Πάμε καλά αλλά θέλουμε κυάλια να δούμε τα νούμερα 2019

2/ Βγήκαν για φαγητό αλλά όχι με άνεση οι Κύπριοι

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις τρομάζουν την Ευρώπη» γράφει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος Μόσχα και Άγκυρα να μοιραστούν τα λάφυρα της Ουκρανίας. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από αλυσίδες υπεραγορών μέχρι χθες δεν είχαν παραλάβει ποσότητες από χαλούμι ΠΟΠ, ένα σχεδόν μήνα μετά τη συμφωνία  Αλλού αναφέρει ότι θέση ισχύος έχουν ιδιώτες παραγωγοί ΑΠΕ με τις Bioland και Haffneve Holding να δεσπόζουν στη μεταβατική αγορά ηλεκτρισμού.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Στο «σεργιάνι» για 3 Βοηθούς Αρχηγούς η Αστυνομία

2/ Εξελίξεις από Σεπτέμβριο για λύση κυκλοφοριακού στη Λευκωσία

3/ Μετά τον ΑΓΑΠΗΝΩΡ η Κύπρος στήνει νέες ασκήσεις με το Ισραήλ

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Οι Ε/Κ ‘κατέλαβαν’ τα οδοφράγματα’» γράφει ότι από το 2006 ποτέ δεν ήταν πάνω από 600 χιλιάδες οι διελεύσεις Ε/Κ κατ’ έτος, ενώ τώρα σε έξι μήνες μόνο έφτασαν τις 1.571000. Αλλού γράφει ότι όχι στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων αλλά στην πρόληψη, τον εμβολιασμό των πολιτών και στην παροχή θεραπευτικών σκευασμάτων ποντάρουν επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια αποφυγής νέας έξαρσης. Γράφει επίσης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δεχθεί 18 αιτήσεις για εγγραφή στο μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών σε κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία (ΠΥΚΣ) και μέχρι σήμερα έκανε δεκτές μόνο δύο.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο Επιστρέφουν επικίνδυνα τα ναρκωτικά» γράφει ότι αυτό παρατηρείται φέτος με ανησυχητική αύξηση της χρήσης κάνναβης και την καθιέρωση της μεθαμφεταμίνης ως τρίτης ουσίας στην Κύπρο. Γράφει επίσης ότι ένα εκατομμύριο περισσότερες είναι οι αφίξεις τουριστών μέχρι τώρα. Αλλού αναφέρει ότι γερές αντοχές εμφανίζει η κυπριακή οικονομία χάρη στον τουρισμό με τον ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται πέραν του 5% για το 2022.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Δύσκολο προβλέπεται το Φθινόπωρο για το λιανικό εμπόριο» και γράφει ότι σύμφωνα με τη ΠΟΒΕΚ, διογκώνονται τα προβλήματα με τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, των ενοικίων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Προβάλλει επίσης δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου η οποία καταδικάζει τις παράνομες παρακολουθήσεις μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Προβάλλει δήλωση του υποψηφίου Προέδρου Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι οι ορεινές περιοχές είναι το διαμάντι και η μεγάλη κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του τόπου.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ινια απειλεί να ξεθάψει φωλιές χελώνων» γράφει ότι ο μουχτάρης δήλωσε ότι οι φωλιές στη Λάρα είναι ψεύτικες και ότι την Κυριακή οι κάτοικοι είναι έτοιμοι για πόλεμο, με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή να δηλώνει ότι είναι απαράδεκτη η προκλητική συμπεριφορά και το ενδεχόμενο καταστροφής των φωλιών των χελώνων. Αλλού προβάλλει τη δήλωση της ΑΗΚ ότι πολλοί καταναλωτές αναφέρουν ότι έχουν υπερχρεωθεί στους πρόσφατους λογαριασμούς τους.  Αλλού αναφέρει ότι μεγάλα έργα όπως το καζίνο είναι κίνδυνος για την αλυκή Ακρωτηρίου.

(ΚΥΠΕ)

 
27751