Πρωτοσέλιδα σήμερα (1/9): Τύπος & Online

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 1η Σεπτεμβρίου 2021

Η απόφαση του δικαστηρίου στην αγωγή πολιτών κατά του safe pass για είσοδο στα σχολεία και η τρίτη δόση εμβολίων για να προλάβουμε τον χειμώνα, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η απόφαση του ΕΔΑΔ για απονομή 45 χιλιάδων ευρώ στους συγγενείς στην υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά, ως ηθική βλάβη, οι εξελίξεις γύρω από την πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία, που προσέγγιζε τα κατεχόμενα, η ομοφωνία στη συζήτηση των νομοσχεδίων για άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού και άλλα.
 
 Η «Αλήθεια» κάτω από το κύριο θέμα της με τίτλο «Όλα είναι νόμιμα: Και lockdown και υποχρεωτικές μάσκες και safe pass” γράφει ότι χθες το δικαστήριο απέρριψε την ενδιάμεση αίτηση 67 πολιτών κατά του safe pass για είσοδο στα σχολεία. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας αναμένει από τον Γενικό Εισαγγελέα γνωμάτευση αν μπορούμε να προχωρήσουμε από τώρα στην τρίτη δόση του εμβολίου.  Αναφέρει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν όλες τις εισηγήσεις του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή για το Αφγανικό.
 
BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Τρίτη δόση με εμβόλια mRNA να προλάβουμε τον χειμώνα» και γράφει ότι αύριο θα αποφασίσει το Υπουργικό για την τρίτη δόση και ότι από τους πολίτες 65 ετών και άνω θα αρχίσει η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης. Γράφει ότι τρία νεογνά είναι στο Μακάρειο, οι γονείς των οποίων δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για καταπολέμηση της πανδημίας, πέραν του εμβολιασμού. Ο "Π" γράφει επίσης ότι υπήρξε ομοφωνία στην επιτροπή Εμπορίου στη Βουλή για συζήτηση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
 
OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

“Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Τρίτη δόση μέσω Εισαγγελέα» και γράφει ότι δεδομένη πρέπει να θεωρείται η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.  Αναφέρει επίσης ότι με προαιρετικά rapid test επιστρέφουν οι μαθητές στα δημοτικά. Ο «Φ» προβάλλει αλλού ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ διερευνά τριών κατηγοριών υποθέσεις εναντίον μικρής μερίδας γιατρών για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και παροτρύνσεις για μη εμβολιασμό και κοκτέιλ βιταμινών και φαρμάκων.
 
Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Τουρκοκυπριακά φιλέτα στη Λάρνακα μοιράζονται σε στελέχη του ΔΗΣΥ» γράφει ότι προνομιακό τεμάχιο στις Φοινικούδες θα δοθεί στη σύζυγο της θυγατέρας του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ και αδελφής του νυν Βουλευτή του κόμματος Νίκου Γεωργίου.  Αλλού γράφει ότι 43 πολυκατοικίες κρίθηκαν μη συμφέρουσες για να επιδιορθωθούν και 'στέκουν με τις προσευχές' των κατοίκων τους. Γράφει επίσης ότι από το 1993 απόρρητη έκθεση είχε παροτρύνει τις Αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη αγνοουμένων στο Κοιμητήριο Λακατάμιας.
 
«To κράτος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες συζύγου για το θάνατο στρατιώτη» αναφέρει πρωτοσέλιδα η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” και γράφει ότι το ΕΔΑΔ αποφάσισε την απονομή 45 χιλιάδων ευρώ στους συγγενείς στην υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά, ως ηθική βλάβη. Γράφει επίσης ότι πίσω στη Συρία κατευθύνεται η πετρελαιοκηλίδα που προσέγγισε τις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου, σύμφωνα με τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ. Προβάλλει επίσης την επιτήρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα.
 
H «Οικονομική Καθημερινή» με κύριο τίτλο «Στο 50% του 2019 το φετινό καλοκαίρι» γράφει ότι ενισχυμένος ήταν ο Ιούλιος, ενώ ο Αύγουστος κινήθηκε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Γράφει επίσης ότι δυναμικά συνεχίζεται και το 2021 ο δανεισμός από τις τράπεζες με τα συνολικά δάνεια τον Ιούλιο να καταγράφουν αύξηση 107,4 εκατ. Ευρώ σε σύγκριση με 244,2 εκατ. τον Ιούνιο. Γράφει επίσης ότι η Βενετία θα αρχίσει να χρεώνει τις μονοήμερες επισκέψεις για να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο τουρισμό λόγω κορωνοϊού.

KYΠΕ

 
26072