Πρωτοσέλιδα σήμερα (21/10): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 21/10/2021

Ποικίλα είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου όπως ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών μετά την έναρξη λειτουργίας τεσσάρων καμερών τροχαίας στους κυπριακούς δρόμους σε μια προσπάθεια καταπολέμησης των σοβαρών τροχαίων και θανατηφόρων συγκρούσεων, οι αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε σχολεία, τα εντάλματα που εκκρεμούν και άλλα. Προβάλλεται επίσης η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα, η παραίτηση του λεγόμενου πρωθυπουργού, το προσχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers κ.α.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Οδυσσέας-Διαβατήρια: Ελέγχει ένα προς ένα τα σπίτια των επενδυτών
 

2/ Ανάλυση Πέμπτης: ΔΕΗ, Societe Generale & η πορεία της αγοράς ΗΠΑ 
 
Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Ετσι θα εισπράξουμε τα 284 εκατ.» γράφει ότι αποφασίστηκαν άμεσες δράσεις σε σύσκεψη υπό την προεδρία της Υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου. Αποφασίστηκε η κατηγοριοποίηση των ενταλμάτων ώστε να διαφανεί ποια είναι εισπράξιμα και ποια όχι. Προβάλλει επίσης ουρές στα βενζινάδικα στα κατεχόμενα όπου ολοένα και επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση και οι Τουρκοκύπριοι να οδηγούνται σε απόγνωση από τη φτωχοποίηση. Γράφει αλλού ότι η Αστυνομία αναζητεί τους δράστες μέσα από κλειστά κυκλώματα για την κλοπή χιλιάδων σφαιρών.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Πότε κλείνει ένα σχολείο λόγω κρουσμάτων

2/ Τι αλλάζει στον τρόπο εξόφλησης εξωδίκων για τροχαίες παραβάσεις

3/ Βρήκαν νέα στοιχεία για Αζέρο - Έρχονται εξελίξεις

4/ Ανοίγουν τα χαρτιά τους τα κόμματα για μεταρρύθμιση ΤΑ

5/ Παρουσιάζει τους άξονες του συνεδρίου του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ο Αζέρος είχε κρύψει πιστόλι και τηλέφωνο στα κατεχόμενα» και γράφει ότι συγκλονιστική τροπή παίρνει η υπόθεση του 38χρονου Αζέρου  αφού εντοπίστηκαν πιστόλι, σφαίρες και ένα κινητό τηλέφωνο κρυμμένα σε φωταγωγό σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα. Προβάλλει επίσης το προσχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers το οποίο θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία και καλεί τις αρχές των κρατών μελών να ερευνήσουν τις αναφορές σε μια σειρά ευρωπαϊκών πολιτικών, περιλαμβανομένου και του Νίκου Αναστασιάδη, όπως γράφει. Γράφει επίσης ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για τη περίφραξη της περιοχής του Βασιλικού όπου θα φιλοξενηθούν οι υποδομές του φυσικού αερίου.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ξυπνά ο εφιάλτης στα σχολεία» και γράφει ότι τα υπουργεία υγείας και Παιδείας τρέχουν να προλάβουν αφού ήδη στα σχολεία άρχισαν να καταγράφονται αλυσίδες κρουσμάτων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Ανησυχητικό είναι ότι μόλις το 13% των πολιτών άνω των 60 έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου. Αναφέρεται επίσης στην ανακάλυψη αγωγών υδραγωγείου στη Λάρνακα που κατασκευάστηκε το 1745. Γράφει επίσης ότι ασφυκτιούν οι Φυλακές λόγω μεταναστών από το Κογκό.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Μείωση στο 9% του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό ζητά το ΑΚΕΛ», κάτι το οποίο θα φέρει ανακούφιση σε δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλού αναφέρει ότι τέσσερα παιδιά βρίσκονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο με σοβαρή πνευμονία με τον Διευθυντή της κλινικής του Μακάρειου να εκφράζει αγωνία για την έκβαση των εποχικών λοιμώξεων. Προβάλλει επίσης την επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στο νοσοκομείο Λεμεσού όπου κατέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια που λειτουργούν στην πόλη.

Με τίτλο «Καθυστερήσεις στα πρόστιμα για τις κάμερες» η αγγλόγλωση “Cyprus Mail”  γράφει ότι οι κάμερες που έχουν εγκατασταθεί έχουν καταγράψει 500 παραβιάσεις των κανόνων κυκλοφορίας σε μόλις δύο ώρες στο κέντρο της Λευκωσίας. Γράφει επίσης ότι στα κατεχόμενα παραιτήθηκε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ μετά τη δημοσιοποίηση ακατάλληλου βίντεο. Αλλού γράφει ότι καλείται το κοινό να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταγράψουν τον αριθμό των μελισσών στο νησί.

(ΚΥΠΕ/Brief)

 
25688