Πρωτοσέλιδα σήμερα (23/5): Τύπος & Online

Πρωτοσέλιδα σήμερα (23/5): Τύπος & Online

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, η παγκόσμια ανησυχία για την ευλογία των πιθήκων και οι διεργασίες ενόψει προεδρικών δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο. Προβάλλεται επίσης η μείωση των θανατηφόρων με οδηγούς υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ, οι εξετάσεις τετραμήνου καθώς και η κατάκτηση του Πρωταθλήματος από τον Απόλλωνα Λεμεσού.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Κυναιγείρου: Ακολουθεί μοντέλο ανάπτυξης Χονγκ Κονγκ η Κύπρος

2/ Αλλαγές για τον ΦΠΑ 5% στην πρώτη κατοικία συζητά η Βουλή

3/ 1415 νέες θέσεις σε Δημόσιο, Ημικρατικούς (Αναλυτικά πού & πόσες)

4/ Τι συζητά σήμερα (23/5) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Η «Αλήθεια» κάτω από τον κύριο τίτλο «Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογία των πιθήκων» γράφει ότι συνολικά 14 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τον εντοπισμό περιστατικών της ιογενούς νόσου. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, μειώθηκαν τα θύματα με αιτία τις ουσίες, καθώς από 17 θανατηφόρες συγκρούσεις το 2018 με οδηγούς υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ, το 2021 έπεσαν στις 11. Αναφέρεται επίσης σε ρωσικό πυραυλικό κτύπημα σε φορτίο με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα καθώς και ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Νέες χαλαρώσεις από σήμερα σε Malls και καταστήματα 

2/ Αρχή κατά Διαφθοράς: Θα καθυστερήσουν οι πρώτες καταγγελίες

3/ Τρέχουν με χίλια για μεταρρύθμιση Δήμων

4/ Τώρα ψάχνουν το λάθος τα Κόμματα

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Τρεις μεταβλητές κρίνουν τα μέτρα κατά της ακρίβειας» και γράφει ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες, η επίπτωση των αυξημένων τιμών στην αγοραστική δύναμη των πολιτών και η αποφυγή νέων πληθωριστικών πιέσεων θα καθορίσουν τις αποφάσεις. Αλλού προβάλλει έκθεσή της Κεντρικής Τράπεζας που αναφέρει ότι το συνολικό ύψος των χορηγήσεων που έχουν τύχει αναδιάρθρωσης ανήλθε το 2021 σε 1,7 δισ. σε σύγκριση με 480 εκ. ευρώ το 2020. Αλλού αναφέρει ότι ο Ουρανός Πρόεδρος είπε ‘όχι’ στις προτάσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας για τερματισμό του πολέμου.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα με τίτλο «Αυξήσεις 12,3% στα τρόφιμα» και γράφει ότι μέσα σε έναν χρόνο καταγράφεται η μεγαλύτερη άνοδος στην Κύπρο από τη μέση τιμή στην ΕΕ που έιναι 8,9%. Προβάλλει επίσης τις εκδηλώσεις που έστησαν οι οπαδοί του Απόλλωνα Λεμεσού, του πρωταθλητή Κύπρου 2022 στο Τσίρειο με τον αρχηγό της ομάδας Χάμπο Κυριάκου να παραλαμβάνει το τρόπαιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γράφει επίσης ότι στην τελική ευθεία για εξετάσεις δευτέρου τετραμήνου προχωρούν οι μαθητές ενώ άλλοι αποχαιρετούν το σχολείο και άλλοι συνεχίζουν με τις παγκύπριες.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Εντείνονται οι διεργασίες για τις Προεδρικές, μακρύς ο δρόμος» γράφει ότι επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ ξεκινά από σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αλλού γράφει για αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την ευθανασία, με προϋπόθεση την απόλυτη έγκριση και έγκαιρη ενημέρωση του ασθενή ώστε να αποφασίσει ελεύθερα. Προβάλλει επίσης τις κινητοποιήσεις εναντίον του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

(ΚΥΠΕ/BRIEF)

 
27351