Πρωτοσέλιδα σήμερα (4/8): Τύπος & Online

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 4 Αυγούστου 2022


Η παραίτηση του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμά Αντωνίου, ο οποίος διατύπωσε επικρίσεις για επιθέσεις από πολέμιους του ΓεΣΥ, δεσπόζει στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης στα κύρια θέματά τους την αναστολή των εργασιών μετακίνησης του εργοστασίου ασφαλτικού το Μιτσερό έπειτα από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής και την επερχόμενη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καραούλι οι κάτοικοι στο Μιτσερό», αναφέρεται στο ζήτημα της μετακίνησης του εργοστασίου ασφαλτικού στο Μιτσερό και σημειώνει ότι ορίστηκε συνάντηση με τους εμπλεκόμενους υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 25 Αυγούστου, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής δεν φεύγουν από την περιοχή μέχρι την μετακίνηση του εκσκαφέα από το σημείο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη βρίσκεται η παραίτηση του προέδρου του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου. Αλλού αναφέρεται σε εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s ότι οι αυξήσεις των τιμών στην Κύπρο πιθανόν να γίνουν μόνιμες.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

Ο «Πολίτης», κάτω από τον τίτλο «Έστρωσαν την άσφαλτο στο Μιτσερό και τώρα… τρέχουν», αναφέρεται στο θέμα της μετακίνησης του εργοστασίου ασφαλτικού στο Μιτσερό και σημειώνει ότι καμία περιβαλλοντική μελέτη δεν έγινε στο Δάλι, ώστε να φανεί εάν υπήρχε όντως περιβαλλοντική επιβάρυνση και παρ’ όλα αυτά λήφθηκε η απόφαση να μετακινηθεί το εργοστάσιο και ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε μια «βεβιασμένη και ατεκμηρίωτη πολιτική απόφαση». Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι μισοί που καταγγέλθηκαν για λαθροθηρία από τον Ιούλιο του 2017 δεν πλήρωσαν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε €3 εκατ. Αλλού αναφέρεται στο θέμα της παραίτησης του Προέδρου του ΟΑΥ, σημειώνοντας ότι «τα βρόντηξε και έφυγε πυροβολώντας».

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Πόλεμος στο παρασκήνιο», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΟΑΥ με τρισέλιδη επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη έθεσε την παραίτησή του κάνοντας λόγο για «οργανωμένες παρασκηνιακές και απροκάλυπτες ενέργειες από πολέμιους του ΓεΣΥ». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ιστορία διαψεύδει το ΕΒΚΑΦ, το οποίο προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να διεκδικήσει τη Διανέλλειο Τεχνική Σχολή στη Λάρνακα. Αλλού αναφέρεται στις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τη δραστηριότητα της Sabax Bank, η οποία δεν έχει λάβει άδεια λειτουργίας από την κυπριακή εποπτική αρχή, αντίθετα με τα όσα λέγονται στην ιστοσελίδα της εν λόγω οντότητας.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Απροκάλυπτες επιθέσεις στο ΓεΣΥ από θεσμικούς και παραθεσμικούς φορείς» και αναφέρεται στις καταγγελίες του Προέδρου του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου, ο οποίος έθεσε την παραίτηση του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έντονες πιέσεις στην αγορά εργασίας δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αφού αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον Ιούλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Αλλού γράφει ότι οι Τ/κ καταγγέλλουν μονομερείς ε/κ ενέργειες για το χαλλούμι και στέλνουν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H αγγλόφωνη «Cyprus Mail», κάτω από τον τίτλο «Παραιτείται ο πολιορκημένος πρόεδρος του ΟΑΥ», αναφέρεται στο θέμα της παραίτησης του Προέδρου του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου, καταδικάζοντας τις συνεχόμενες και απρόκλητες επιθέσεις κατά του ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Μιτσερού έχουν πετύχει, καθώς ανεστάλησαν οι εκσκαφές για τη μετακίνηση του εργοστασίου ασφαλτικού στην περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Τμήμα Μετεωρολογίας ανέφερε ότι το φετινό καλοκαίρι η Κύπρος δεν είδε τίποτα πέραν του συνηθισμένου σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες και δεν είχε κύματα καύσωνα μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

ΚΥΠΕ

 
27507