Πρωτοσέλιδα σήμερα (5/8): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 5 Αυγούστου 2022

Οι πληροφορίες για ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6, η αύξηση του πληθωρισμού, οι τριγμοί στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), η προσωρινή εκεχειρία μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συναντηθεί με τους κατοίκους του Μιτσερού που αντιδρούν στη δημιουργία ασφαλτικού στην περιοχή, η αντίδραση της Κίνας για την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στο σημερινό Τύπο.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της με τίτλο «Ανακάλυψαν μεγάλο κοίτασμα στο τεμάχιο 6» και γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, αναμένονται ανακοινώσεις των εταιρειών. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει τη συνέντευξη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ΚΥΠΕ η οποία αναφέρεται στην προώθηση δικοινοτικής μονάδας ηλιακής ενέργειας. Αλλού γράφει ότι συνεχίζονται οι τριγμοί στον ΟΑΥ με την Ελεγκτική Υπηρεσία να δηλώνει ότι υπάρχει ασυμβίβαστο για τον Θωμά Αντωνίου.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Εν ανάγκας και η Αστυνομία…παρανομεί» γράφει ότι σύσσωμη η Αστυνομία παρευρέθηκε σε κηδεία που διοργανώθηκε από γραφείο τελετών που τα ίδια τα μέλη της Δύναμης κατήγγειλαν ως παράνομο. Αλλού γράφει για τη διαμαρτυρία των κατοίκων του Μιτσερού για την δημιουργία ασφαλτικού και αναφέρεται σε προσωρινή εκεχειρία μετά την απόφαση για να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Αναφέρει επίσης σε άλλο θέμα ότι χωρίς φρένο είναι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον κύριο τίτλο «Τρώει μισθούς ο πληθωρισμός» γράφει ότι ο πληθωρισμός ακούμπησε το 11% και προκαλεί απόγνωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι οι  κινεζικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας τους γύρω από την Ταϊβάν, προβαίνοντας σε επίδειξη δύναμης σε αντίδραση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Γράφει επίσης αλλού ότι δόθηκε το πράσινο για αναδρομικές προαγωγές στην Αστυνομία.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Φεύγουν…και άνοιξαν πυρ εναντίον του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ» και γράφει ότι στην πολεμική κατά του ΓεΣΥ πρωτοστατούν οι Υπ. Υγείας και Οικονομικών με πλήρη στήριξη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Αλλού αναφέρει ότι σε ένα εξάμηνο η αύξηση στα καύσιμα έφθασε τα 60% ενώ ο πληθωρισμός στο 11%. Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι στο κόκκινο είναι η ένταση στην Ταϊβάν και σε κατάσταση νόμιμης άμυνας η Κίνα.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Η εξοργισμένη Κίνα εκτοξεύει πυραύλους κοντά στην Ταϊβάν» αναφέρει ότι σύμφωνα με την Ταϊπέι, 22 αεροπλάνα πέρασαν τη γραμμή ενώ πέντε πύραυλοι κατέληξαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας. Σε άλλο θέμα γράφει για την πρόκριση στον τελικό της σφυροβολίας που εξασφάλισε η Χρυστάλλα Κυριάκου στους Κοινοπολιτειακούς Αγωνες. Αλλού αναφέρει ότι η διευθύντρια των Φυλακών Αννα Αριστοτέλους μετέβη στην Αστυνομία για κατάθεση και δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Εκλιπαρούν γειτονικές χώρες για φάρμακα!» γράφει ότι επαναλαμβάνεται η προχειρότητα που υπήρξε στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΥ ότι δέχεται απροκάλυπτες επιθέσεις που έχουν ξεπεράσει το όριο». Αλλού αναφέρει ότι η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά και γράφει ότι ο πληθωρισμός έκανε άλμα στο 10,9% τον Ιούλιο.

«Το Ποντίκι» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ο Αύγουστος του ‘Αbdulhamid Han” γράφει για τα σενάρια των τουρκικών κινήσεων στην Αν Μεσόγειο. Αλλού αναφέρεται σε συστάσεις από την Πολιτική Αμυνα για προστασία του κοινού από τον καύσωνα. Αναφέρεται επίσης στην ανεργία, τα επιτόκια, τα χρέη των νοικοκυριών και άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.

ΚΥΠΕ