Πρωτοσέλιδα σήμερα (6/5): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 6/5/2022

Οι διεργασίες στο Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ με το όνομα του Ανδρέα Μαυρογιάννη να βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τη χθεσινή ψηφοφορία καθώς και οι αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Προβάλλεται επίσης το νέο θανατηφόρο τροχαίο στην Αγία Νάπα με θύμα μητέρα η οποία διασταύρωνε τη διάβαση πεζών, το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, η κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Μαρίνα Πάφου: Εντός ημερών η παρουσίαση της μελέτης στους Παφίτες

2/ Πάει να πείσει εργοδότες για κατώτατο η Ζέτα

3/ Μ. Περσιάνης: Ανησυχία για καθυστερήσεις στο Σχέδιο Ανάκαμψης

4/ Το No1 κινητό της Κίνας (VIVO) έρχεται στην Κύπρο

H «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «11 ψήφους ο Μαυρογιάννης, 6 ο Αχιλλέας» και γράφει ότι ξεκάθαρο προβάδισμα στην ψηφοφορία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ έχει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με το Πολιτικό Γραφείο να προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή ένα όνομα. Προβάλλει επίσης το θανατηφόρο στην Αγία Νάπα με θύμα 46χρονη μητέρα η οποία κτυπήθηκε από όχημα ενώ διασταύρωνε στη διάβαση πεζών. Η εφημερίδα μιλά επίσης για ένταξη εξπρές στο ΝΑΤΟ για Φιλανδία και Σουηδία.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ ΑΚΕΛ: Συμπαθούν Αχιλλέα αλλά προτιμούν Μαυρογιάννη

2/ Αλλαγή ωραρίου στα σχολεία: Ποιοι λένε ΝΑΙ & ποιοι αντιδρούν

3/ Από Σεπτέμβρη μεταφορά μαθητών δημοτικού από πόρτα σε πόρτα

4/ Και drones στη μάχη κατά πυρκαγιών

5/ Δικαστήρια: Θέλουν φρουρούς επί 24ωρου βάσεως

6/ 2πλη απόδραση Πάφου: Προς ακύρωση σύλληψη φερόμενου συνεργού

Ο «Πολίτης» κάτω από το κύριο θέμα του με τίτλο «Μαυρογιάννη θέλει το ΠΓ του ΑΚΕΛ» γράφει ότι είναι σαφής η πλειοψηφία με 11-6 έναντι Αχιλλέα Δημητριάδη και ότι ο ΓΓ του κόμματος το σαββατοκύριακο θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της απόφασης της πλειοψηφίας.  Αλλού αναφέρει ότι σφαγείο έχει καταντήσει η Μαριούπολη από τις ρωσικές φρικαλεότητες, παρά τη συμφωνηθείσα εκεχειρία για τρεις μέρες στο Αζοφστάφ. Γράφει επίσης ότι προγραμματίζεται νομοσχέδιο στη Βουλή για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Πάει με Μαυρογιάννη το ΑΚΕΛ» και γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε και ότι είναι απομακρυσμένο το σενάριο ανατροπής στην Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο γράφει ότι ο Αχιλλέας Δημητριάδης παραμένει μέχρι τέλους, ανεξαρτήτως αποφάσεων της Αριστεράς.  Αλλού προβάλλει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ ο οποίος συζήτησε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό και το Ουκρανικό. Γράφει επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί απειλούν με μέτρα σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε αποφάσεις χωρίς διάλογο.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Πρόταση ΑΚΕΛ για μείωση της τιμής των καυσίμων με κατάργηση της διπλής φορολογίας» και γράφει ότι επιδιώκεται ανάληψη από το κράτος μέρους του κόστους από τις συνεχείς αυξήσεις.  Αλλού γράφει ότι στη λήψη μέτρων αντίδρασης, ακόμη και δυναμικών, εξουσιοδοτήθηκε χθες το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της οργάνωσης σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Γράφει αλλού ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις  για την πρακτική που ακολουθείται στον αριθμό φυσιοθεραπειών και λογοθεραπειών για άτομα με αναπηρίες που προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ.

Η αγγλόγλωση "Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Πρέπει να βγάλουμε τον κόσμο από αυτή την κόλαση» γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε σε τρίτη επιχείρηση για απεγκλωβισμό αμάχων από τη Μαριούπολη. Γράφει επίσης ότι Κύπρος και Λουξεμβούργο συζητούν τρόπους ενδυνάμωσης των σχέσεών τους. Αλλού αναφέρει ότι Βρετανός συνελήφθη μετά από θανατηφόρο τροχαίο πάνω στη διάβαση πεζών με θύμα Σουηδή μητέρα στην Αγία Νάπα.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Ο Αβέρωφ μαριονέτα του Αναστασιάδη!» γράφει ότι σε κατάσταση πανικού βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ γιατί «δεν έχει τα κότσια να τρέξει αυτόνομα στην κούρσα για το ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας». Αλλού αναφέρει ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8,6% αποδυναμώνοντας κι άλλο τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Γράφει επίσης ότι δύο είναι οι επιλογές στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Αχιλλέας Δημητριάδης.

«Το Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Όχι και την εθνοφυλακή» μιλά για ‘πράματα και θάματα, που πλήττουν το αξιόμαχο κομμάτι της Εθνικής Φρουράς». Αλλού αναφέρει ότι  η Κύπρος είναι πρώτη χώρα στην ΕΕ με 100% πληθυσμιακή κάλυψη 5G. Γράφει αλλού ότι συνεχίζεται η παρουσίαση του βιβλίου του Άθω Ερωτοκρίτου με τίτλο «Σεξουαλικότητα και καρκίνος».

(ΚΥΠΕ/BRIEF)

 
27357