Πρωτοσέλιδα σήμερα (7/5): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 7/5/2022

Οι εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι απόψεις της κοινής γνώμης στην Κύπρο για τον πόλεμο, οι αυξήσεις σε πληθωρισμό και καύσιμα, οι συνθήκες απασχόλησης και το θέμα της κατανομής της κρατικής χορηγίας στα κόμματα είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για την εξέταση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη για τις προεδρικές εκλογές, καθώς και η θέση της Κύπρου για το νέο πακέτο κυρώσεων. 

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων και η «αφύσικη» σημερινή κατάσταση

2/ Αισιόδοξα τα στοιχεία για πτήσεις - Κοντά στους αριθμούς του 2019

3/ Who is Who: Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης - Δήμαρχος Λευκωσίας

4/ ΑΗΚ: Σκέψη για μηνιαίους λογαριασμούς και σε μικρές επιχειρήσεις

5/ RANKING: Οι top 10 υπηκοότητες που ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ το 2021

6/ Ατζέντα Εκδηλώσεων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας 7/5 - 14/5

H «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Μόνο οι Κύπριοι δικαιολογούν τη ρωσική εισβολή» και γράφει ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία η πλειονότητα του πληθυσμού διαφωνεί ότι η Ρωσία φέρει την κύρια ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Προβάλλει επίσης πληροφορίες της εφημερίδας για εκκίνηση της διαδικασίας πλήρους άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά τον τερματισμό διευκολύνσεων προς τα ρωσικά πλοία. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για επικύρωση της πρότασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη στις Προεδρικές.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Με ομάδα… special θα ελέγχεται η πράσινη γραμμή από μετανάστες

2/ Κόκκινο Σαββατοκύριακο: Συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή ΑΚΕΛ

3/ Έδωσε €5000 για να πάρει το 999 στις πινακίδες - Οι top 5 αριθμοί

4/ Οι αρμοδιότητες και ο ρόλος του γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Από την τσέπη του φορολογούμενου στη μαύρη τρύπα των κομμάτων» και γράφει για τη διαφωνία μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και Βουλής ως προς την αρμοδιότητα επιστροφής λανθασμένης κατανομής κρατικής χορηγίας. Αλλού αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας περί αδιάσειστων αποδείξεων διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία. Γράφει επίσης για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ όπου θα συζητηθεί η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από το κύριο θέμα του με τίτλο «Ασυγκράτητη πορεία ακρίβειας» γράφει για την αναθεώρηση της πρόβλεψης της Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό στο 6,8% για φέτος από 2,5% τον Δεκέμβριο. Αλλού αναφέρει ότι 389 περιστατικά ρατσιστικού περιεχομένου έχουν καταγραφεί την περίοδο 2005-2020. Επίσης γράφει επίσης ότι χιλιάδες ασθενείς υποφέρουν από το σύνδρομο long-covid, με τους γιατρούς να ζητούν πρωτόκολλα αντιμετώπισης.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Το 13,6% των νέων της Κύπρου με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας» και γράφει για κραυγή απόγνωσης της νεολαίας, η οποία ζητά βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης. Αλλού γράφει ότι αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στα επόμενα τιμολόγια ηλεκτρισμού καθώς η σταθμική τιμή των καυσίμων την περίοδο Απριλίου - Μαΐου 2022 αυξήθηκε κατά 85% σε σχέση με πέρυσι. Αναφέρεται επίσης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για συζήτηση περί των υποψηφίων ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό γύρω από το εργοστάσιο της Μαριούπολης» γράφει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για απεγκλωβισμό αμάχων από την πόλη. Γράφει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στο σχεδιαζόμενο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να δώσει το περιθώριο προσαρμογής σε κράτη-μέλη που έχουν εκφράσει ανησυχίες. Σε άλλο σημείο προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη πως οι κυρώσεις της ΕΕ ενδέχεται να πλήξουν τα κράτη-μέλη περισσότερο από τη Ρωσία.

(ΚΥΠΕ/BRIEF)

 
27357