Πρωτοσέλιδα σήμερα: Έντυπα & Online

Επισκόπηση Ειδήσεων 1η Σεπτεμβρίου 2020

Το τελεσίγραφο 30 ημερών που έδωσε η ΕΕ στην Τουρκία για να τερματίσει τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πρωτοβουλίες ΕΕ και Γερμανίας για αποκλιμάκωση της έντασης, το θέμα της διαρροής των εγγράφων στο δίκτυο Al Jazeera σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις και η επιστολή του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων για το μέλλον του επενδυτικού προγράμματος, και η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωνσταντίνου Πετρίδη και Ζέτας Αιμιλιανίδου με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ για το θέμα το σχεδίων για τους εργαζομενους, είναι από τα βασικά θέματα στον σημερινό κυπριακό Τύπο.
 
Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο κατά Ερντογάν» γράφει ότι τελεσίγραφο 30 ημερών στην Τουρκία έδωσε η ΕΕ για να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να προσέλθει σε διάλογο, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τις ισχυρές ευρωπαϊκές κυρώσεις. Αλλού προβάλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα με τις οποίες το φθινόπωρο θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Η «Α» προβάλλει επίσης δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτούς που συνεχώς τα βλέπουν όλα μαύρα στην εκπαίδευση.
 
 

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

«Κυνήγι μαγισσών για τις διαρροές» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» ο οποίος αναφέρεται στην διαρροή των εγγράφων στο Al Jazeera σε σχέση με την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων και γράφει ότι Αβέρωφ – Συλλούρης εστιάζουν στο ποιος έδωσε τα έγγραφα αντί στην ουσία. Αλλού γράφει πως εδώ και δέκα χρόνια οι αρμόδιοι το σκέφτονται και δεν καταλήγουν για το θέμα της λειτουργίας πισινών με αποτέλεσμα να έχουμε ουκ ολίγα ατυχήματα που δυστυχώς στοίχισαν ανθρώπινες ζωές. Ο «Π» γράφει επίσης ότι με κενά εντάσσονται στο ΓεΣΥ τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).
 
Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Επιχείρηση αποκλιμάκωσης» ο «Φιλελεύθερος» γράφει πως η ΕΕ και η Γερμανία έχουν ξεκινήσει μια συντονισμένη επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης καλώντας την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πριν την επιβολή κυρώσεων. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι χρηματικές κυρώσεις οι οποίες θα φτάνουν τις €2.000 θα επιβάλλει το Τμήμα Φορολογίας στις επιχειρήσεις που δεν αποδέχονται πιστωτική κάρτα ως μέσω πληρωμής. Αλλού γράφει πως ρεκόρ χρονιάς κατέγραψε χθες η ζήτηση αιχμής στον ηλεκτρισμό λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό και με την υγρασία.
 
OFFSITE: Τα κύρια θέμα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

«Πληρώνουν ξανά οι εργαζόμενοι το λογαριασμό» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρεται στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και γράφει ότι στην προσπάθεια της εργοδοτικής ηγεσίας να μετακυλιστεί ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης πάνω στου εργαζόμενους και τους μισθούς, οι συντεχνίες προειδοποιούν με δυναμικές αντιδράσεις. Αλλού γράφει ότι με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει τους 44 βαθμούς Κελσίου η Κυβέρνηση θα έπρεπε να εκδώσει διάταγμα που να τερματίζει την όποια εργασία εκθέτει τους εργαζόμενους στην ηλιακή ακτινοβολία. Η «Χ» σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ανοίγουν τα σχολεία με πολλές ανησυχίες.
 
Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «EE: Προσέγγιση καρότου και μαστιγίου» και γράφει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει την πολιτική καρότου και μαστίγιου σε μια προσπάθεια να μεταπείσει την Τουρκία από του να συνεχίσει τις παράνομες γεωτρητικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού αναφέρεται στην πρώτη κόκκινη προειδοποίηση που εξέδωσε ποτέ το Τμήμα Μετεωρολογίας για θερμοκρασία 44 βαθμών τη Δευτέρα. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων σε σχέση με την κυπριακή υπηκοότητα που παραχωρείται μέσω του επενδυτικού προγράμματος.

ΚΥΠΕ - Κώστας Σταυρινός
 

 
20261