Πρωτοσέλιδα σήμερα: Έντυπα & Online

Επισκόπηση Ειδήσεων Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Υπουργικό της Πέμπτης λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού, νοσηλευομένων και του ρυθμού διασποράς είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα, υπό το φως της σύσκεψης της επιστημονικής επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί στο Προεδρικό. Αλλά θέματα που προβάλλονται είναι ο εντοπισμός του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στην Κύπρο, το πρόγραμμα εμβολιασμών, οι επαφές Λουτ στη Λευκωσία, η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Κέντρου CYCLOPS, η επίδοση της ετήσιας έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας στον ΠτΔ και το σκληρό lockdown στο οποίο εισέρχεται το ΗΒ.
 
Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Καυτό διήμερο» και γράφει ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και μελετάται είτε σκληρό lockdown, είτε αυστηροποίηση των μέτρων. Αλλού αναφέρει πως όλα είναι ρευστά στην εκπαίδευση και είναι στην πρίζα οι εκπαιδευτικοί ενόψει ανακοίνωσης νέων μέτρων. Η «Α» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι παραδόθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή «που εργαλειοποιήθηκε από το ΔΗΚΟ».
 
BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:
Ψάχνουν τους κουμπαράδες να βρουν € για το lockdown
Είχες αναστολή δόσεων; Ποιες δύο επιλογές έχεις τώρα
Πόσα μπορεί να δαπανήσει το κράτος τον Γενάρη χωρίς προϋπολογισμό

«Γυρίζουν το κλειδί…μας αλλάζουν ‘τα Φώτα’» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως θεωρείται σίγουρο το lockdown ακόμη και στο πρότυπο των μέτρων της περασμένης Άνοιξης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αρχίζει Δευτέρα επαφές η Λουτ στη Λευκωσία σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες ενόψει της άτυπης συνάντησης «5+1». Ο «Π» αλλού γράφει πως κλείδωσαν οι αλλαγές στον προϋπολογισμό.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:
Πάνε όλοι Προεδρικό - Κοντά σε lockdown και πάλι η Κύπρος
Τρέχουν διαδικασίες για νέους αστυνομικούς-Πόσους ψάχνουν/Μισθός
Φυλακές: Σχέδιο δράσης κατά υπερπληθυσμού / Πώς προέκυψε καταδίκη
 
Mε τίτλο «Ψάχνουν πιο ανώδυνο lockdown» ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα αναφέρει ότι επιστρέφει το sms για τις μετακινήσεις, τα σχολεία θα είναι κλειστά ενώ ρευστό είναι το τοπίο για το λιανικό εμπόριο. Αλλού γράφει ότι πίνουμε διπλάσιο κρασί από ότι παράγουμε και ότι το μισό από ότι καταναλώνεται εισάγεται από την Ευρώπη. Ο «Φ» αλλού κάνει λόγο για αγωνία για τις ΜΕΘ και ότι ο ΟΚΥπΥ τρέχει για να βρει λύσεις.
 
«Λειψός έλεγχος ενώ καλπάζει η διαφθορά» είναι το τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει ότι ο Ελεγκτής επέδωσε την ετήσια έκθεσή του στον ΠτΔ με καταγγελίες για προσκόμματα στους ελέγχους. Αλλού γράφει για προβλήματα στα σχέδια κατάρτισης των ανέργων. Η «Χ» αλλού αναφέρεται σε ‘πρόσδεση’ της Κύπρου στο άρμα των ΗΠΑ με αφορμή την ανέγερση του κέντρου CYCLOPS με κονδύλια των ΗΠΑ.
 
Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Το νέο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε στην Κύπρο» και αναφέρεται στον έλεγχο 24 δειγμάτων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και στον εντοπισμό ενός κρούσματος που μολύνθηκε με το νέο στέλεχος. Αλλού γράφει ότι η Αγγλία πάει σε νέο, σκληρό lockdown. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι στην έναρξη της 2ης φάσης των εμβολιασμών την Παρασκευή.

ΚΥΠΕ

 
27716