Πρωτοσέλιδα σήμερα: Έντυπα & Online

Επισκόπηση Ειδήσεων 6 Σεπτεμβρίου 2020

Η δημοσιοποίηση από την Κυβέρνηση της επιστολής που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, για το θέμα των πολιτογραφήσεων και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό, το παρασκήνιο για κυρώσεις στην Τουρκία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου, η απόφαση για αναβολή της στράτευσης για σκοπούς σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αναβολή για μια εβδομάδα της έναρξης των σχολείων λόγω καύσωνα και η επιθυμία της Γαλλίας για μόνιμη παρουσία των μαχητικών «Ραφάλ» στη βάση της Πάφου, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Κυριακής (6/9).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:
1/ Λογαριασμός για αναλήψεις από οποιαδήποτε Τράπεζα χωρίς χρεώσεις
2/ Μηδέν αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους
3/ Οικονομικές επιλογές για οικία σε Κοκκινοτριμιθιά και Πάνω Πολεμίδια
4/ ΑΝΑΛΥΣΗ: Αχτίδες φωτός στο τούνελ της κρίσης

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απάντηση Προέδρου σε όλα» γράφει ότι αυτούσια στη δημοσιότητα έδωσε χθες η κυβέρνηση την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων, για το θέμα των πολιτογραφήσεων, «έτσι ώστε οι πολίτες να εξάγουν τα συμπεράσματά τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΕΔΕΚ εκθέτει τα φιλαράκια της, αναφέροντας ότι θα δώσει η ίδια στην Αστυνομία τα έγγραφα για τις πολιτογραφήσεις. Αλλού γράφει ότι η πολιτική ηγεσία της Κύπρου θυσίασε το εθνικό συμφέρον του τόπου καθ’ υπόδειξη της Μόσχας, απορρίπτοντας το Δυτικό Πλαίσιο και ότι η Αμμόχωστος θα είχε επιστραφεί χωρίς κανένα αντάλλαγμα μόλις τέσσερα χρόνια από την εισβολή.
 
Με τίτλο «Ιδού η λίστα του Νίκου Αναστασιάδη», η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει στο κύριο της θέμα ότι στην επιστολή που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς καταγράφονται 141 περιπτώσεις έκδοσης διαβατηρίων που δόθηκαν επί προεδρίας Δημήτρη Xριστόφια κατά την περίοδο 2008-2012 και ότι κάποιοι είναι και πελάτες του Προέδρου. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών στην εφημερίδα ότι «υπάρχει υπόνοια ότι κάποιες σχολές οδηγών χρησιμοποιούν ονόματα ανήξερων πολιτών για τις κρατήσεις εξετάσεων για άδεια φορτηγού, και όταν πλησιάζει η ημέρα της εξέτασης, αλλάζουν το όνομα με αυτό του πελάτη τους, και την κατηγορία του τεστ από φορτηγό σε αυτοκίνητο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εντεκάδα των «εκλογών» στα κατεχόμενα και μια πεντάδα διλημμάτων.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:
1/ Κυριακίδου στην Offsite: Οι ενέργειες για Covid19 και τo εμβόλιο
2/ Πίσω στα έδρανα οι φοιτητές-Πως θα γίνει η επιστροφή στα Πανεπιστήμια
3/ Πάνω από 18 χιλ. οικιακές βοηθοί στην Κύπρο - Διαδικασία εγγραφής
4/ Ο ΕΦΕΤΗΣ: Έχουμε πρόβλημα. Τα ψηφοδέλτια δεν γεμίζουν…

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πόκερ πριν τις κυρώσεις», γράφει ότι οι παρασκηνιακές κινήσεις για να αρχίσει διάλογος Ελλάδας και Τουρκίας πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα εξετάσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εντατικοποιούνται, με Βερολίνο, Ουάσιγκτον, ΝΑΤΟ να κινούνται για να αποφευχθούν μέτρα κατά της Τουρκίας. Αλλού γράφει για ανακάλυψη επιστημονικής έρευνας, με επικεφαλής τον Κύπριο γιατρό Βασίλη Βασιλείου, ότι τα φάρμακα για την υπέρταση όχι μόνο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου για όσους τα λαμβάνουν και έχουν νοσήσει με COVID-19, αλλά τα βοηθά να μην νοσήσουν βαριά. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Δανία και την Ελβετία προήλθαν οι περισσότεροι επισκέπτες που επέλεξαν την Κύπρο για τις θερινές τους διακοπές, σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα Cyprus Flight Pass.

Στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βουλιάζει η Κύπρος στη διαφθορά κι αυτοί το βιολί τους», η εφημερίδα «Χαραυγή», γράφει ότι εικοσαπλασιάστηκαν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ οι πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών και ότι το ΑΚΕΛ δεν θα ανεχθεί άλλο τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου. Σε άλλο θέμα που προβάλει η εφημερίδα τέσσερις πρώην βουλευτές-νομικοί στηλιτεύουν την «πραξικοπηματική» ενέργεια των κυβερνώντων να μπουκάρει η Αστυνομία στη Βουλή ψάχνοντας τους ύποπτους βουλευτές για τη διαρροή «εμπιστευτικών» εγγράφων. Αλλού γράφει ότι με έναν πεπαλαιωμένο σχεδιασμό προχωρούν οι οικιστικές και άλλες αναπτύξεις στην Κύπρο και ότι απουσιάζει και ο υποτυπώδης σχεδιασμός.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μικτή ανταπόκριση στην αναστολή της στράτευσης», γράφει ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν αναμένει μεγάλο ενδιαφέρον από αγόρια που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλού γράφει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι κάθε πολιτογράφηση θα πρέπει να κριθεί βάσει του νομικού πλαισίου που ίσχυε όταν χορηγήθηκε. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ταξίδι εφιάλτη για ζευγάρι από την Πάφο που αποφάσισε να επισκεφθεί την άρρωστη κόρη του στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια πανδημίας.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κόκκινος συναγερμός για τα σχολεία», αναφέρεται στο χρονικό μιας προαναγγελθείσας αναβολής της επιστροφής μαθητών και στην επόμενη μέρα της εκπαίδευσης σε τεταμένο κλίμα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Ελλάδα θέλει και χρειάζεται αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλού γράφει ότι τα δημοσιεύματα του δικτύου Al Jazeera για το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων και οι προεκτάσεις που έλαβε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκάλεσαν αντιδράσεις και εντός του κυβερνητικού σχήματος. Ήδη μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου επιμένουν σε διακοπή του προγράμματος καθώς η ζημιά, όπως λένε, στο κύρος της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη από το οικονομικό όφελος.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή της Κυριακής», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μόνιμη παρουσία των «Ραφάλ» στη Βάση της Πάφου θέλει η Γαλλία», γράφει ότι με τα μαχητικά «Ραφάλ» η Γαλλία επιθυμεί να έχει μόνιμη αεροπορική παρουσία στη Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» και ότι η Λευκωσία προσδοκά σε διαμεσολάβηση της Μόσχας προς την Αγκυρα και είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το αεροπλανοφόρο της Γαλλίας Ντε Γκωλ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει υπό τον «φάκελο παιδεία», ότι ο καύσωνας ήταν η αναπάντεχη ευκαιρία ετοιμότητας. Αλλού, η Σημερινή της Κυριακής γράφει για τις ένοπλες δυνάμεις και για τους στρατηγούς του Αιγαίου.

ΚΥΠΕ/Brief
 

 
27716