Πρωτοσέλιδα σήμερα: Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 19/07/2020

Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της έντασης που προκαλεί η Τουρκία σε κυπριακή ΑΟΖ και Ανατολική Μεσόγειο, η λίστα Γιωρκάτζη, οι καταχρήσεις στο ΓεΣΥ και η κατάσταση με τον τουρισμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου (19/7) Τύπου.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «6 καυτά ερωτήματα» και γράφει ότι πολλά και καυτά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από τον χειρισμό της «λίστας Γιωρκάτζη» από τη Βουλή. Η εφημερίδα προβάλλει πρωτοσέλιδα ανάλυση για τη Κυπριακό και γράφει ότι μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Crans-Montana, οι εντάσεις στο νησί αυξήθηκαν προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο ΟΑΥ είναι σε διαβουλεύσεις με τις επιστημονικές εταιρείες του ΠΙΣ με στόχο συμφωνία δεικτών για αποζημιώσεις.

«Πάμε για πενταμερή αν εκλεγεί ο Ακιντζί» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» και γράφει ότι ήδη η Τουρκία είπε στη Γερμανία -κατά τη διάρκεια επαφών- ότι είναι έτοιμη για μια νέα πενταμερή διάσκεψη (συν τα Hνωμένα Έθνη) τύπου Kραν Mοντανά. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα αναφέρεται στις Κεντρικές Φυλακές και κάνει λόγο για ζούγκλα που έγινε πρότυπο σωφρονισμού. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, πρωτοσέλιδα συνέντευξη της Επιτρόπου προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι επιβάλλεται διορισμός μόνιμου ψυχολόγου σε κάθε σχολείο.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Δεν ακούει κανέναν ο Ταγίπ» γράφει ότι καταβάλλονται παρασκηνιακές προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης, την οποία προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εφημερίδα δημοσιεύει από την πρώτη σελίδα φωτογραφίες και αφιέρωμα στα γεγονότα της τουρκικής εισβολής και αναφέρεται σε παρασκήνιο. Φιλοξενεί, επίσης, πρωτοσέλιδα συνέντευξη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελλάδας Νίκου Χαρδαλιά που λέει ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει όταν βρεθεί το εμβόλιο.

«Βολεύτηκε η Τουρκία με την αδράνεια» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Χαραυγή», που γράφει ότι η Κυβέρνηση καλλιέργησε ψευδαισθήσεις αλλά δεν κατάφερε να πείσει τη διεθνή κοινότητα να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της Κύπρου και των δικαίων της. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα κάνει λόγο για κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης από τους καταστηματάρχες. Αλλού γράφει ότι οι καταχρήσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ΓεΣΥ, η διαχείριση των οποίων θα τεθεί επί τάπητος όπως και οι όγκοι εργασιών σε όλες τις ειδικότητες.

Η αγγλόγλωσση "Sunday Mail’’ στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Τώρα προσβλέπουμε στον Σεπτέμβρη» και δημοσιεύει συνέντευξη του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου ο οποίος λέει ότι οι αφίξεις των τουριστών τον Αύγουστο που αναμένονται στις 200.000 - το ένα τρίτο του Αυγούστου το 2019 - θα είναι πολύ χαμηλότερες από τις προσδοκίες. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στην κατάσταση που επικρατεί το φετινό καλοκαίρι στην Αγία Νάπα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δημοσιεύοντας και σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο. Αλλού αναφέρεται στη φωτιά που ξέσπασε τον καθεδρικό του 15 αιώνα στη Νάντη και γράφει ότι οι αρχές υποψιάζονται εμπρησμό.

OFFSITE: Τα κύρια θέμα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

«Τα σενάρια κορύφωσης της έντασης» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» και γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία συγκλίνουν πως το επόμενο διάστημα η Άγκυρα δεν αποκλείεται να περάσει τις κόκκινες γραμμές. Αλλού γράφει ότι η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ζητήσει επέκταση των κυρώσεων ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις Τουρκίας, δεν προκάλεσε έκπληξη. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις στη Λιβύη και γράφει ότι η Αγκυρα συνεχίζει να παίζει το παιγνίδι της.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Οι παγίδες του μηχανισμού της νεκρής ζώνης» γράφει ότι η ενδεχόμενη έναρξη λειτουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού θα δώσει την αφορμή για να τεθεί θέμα αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο και διεκδίκησης της νεκρής ζώνης από τους Τούρκους. Αλλού γράφει ότι το 74% των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ. Γράφει, επίσης, ότι οι Βρυξέλλες πολεμούν την Τουρκία με...νεροπίστολα!
 

 
20241