Πρωτοσέλιδα σήμερα: Τύπος & Online

Επισκόπηση Ειδήσεων 15 Ιανουαρίου 2021

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και το ζήτημα της μετάβασης των πολιτικών αρχηγών στην άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό, οι συνεδριάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, οι αντιδράσεις για τις αναφορές περί δύο κρατών με αφορμή και το θέμα του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου, η κατάσταση με τον κορωνοϊό και τους νοσηλευόμενους και το πλάνο εμβολιασμών, και ο κατώτατος μισθός είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Όλες σχεδόν οι εφημερίδες φιλοξενούν φωτογραφίες από τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος.
 
Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Πολιτογραφήσεις: Όλα στο φως» και αναφέρει πως η Ερευνητική Επιτροπή ανοίγει από την ερχόμενη Τρίτη τις συνεδριάσεις της για τους δημοσιογράφους και πως ενώπιόν της παρουσιάζεται εκείνη τη μέρα ο τέως ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης. Αλλού γράφει ότι ο κορωνοϊός είναι σε πτώση αλλά ανησυχούν οι αρμόδιοι από τους θανάτους . Η «Α» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι θέλει τους αρχηγούς μαζί του στην άτυπη πενταμερή ο Πρόεδρος.
 
«Έριξε το μπαλάκι στους πολιτικούς αρχηγούς» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε μετάβαση στη Νέα Υόρκη για την άτυπη Διάσκεψη και των πολιτικών αρχηγών, με κάποια κόμματα να εκφράζουν επιφυλάξεις. Αλλού αναφέρει ότι οι ΜΕΘ είναι στον αναπνευστήρα και μόνο 7 κλίνες είναι άδειες. Ο «Π» σε άλλο θέμα προβάλλει το θέμα του Ανδρέα Παράσχου και γράφει πως δεν επιβεβαιώνει ο τέως Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόερος της Δημοκρατίας καλεί τον δημοσιογράφο να τεκμηριώσει.
 
BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:
Ο Αβέρωφ εξήγγειλε το ΕΣΤΙΑ 2 – Ποιους αφορά (Λεπτομέρειες)
Επί τάπητος ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2021
Η πανδημία σκότωσε 1 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κάτω από τον τίτλο «Ζόρια για το τελικό ‘ναι’»  στεγάζει το κύριό του θέμα «Ο Φιλελεύθερος» γράφοντας πως αγκάθι για τον προϋπολογισμό είναι η προσφυγή δανειοληπτών σε δικαστήριο για αμφισβήτηση χρέους. Αλλού γράφει ότι έκλεισαν τη Χλώρακα για τους αλλοδαπούς και ότι με διάταγμα απαγορεύεται η εγκατάσταση λόγω αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα. Ο «Φ» αλλού αναφέρει ότι προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων από τις αναφορές του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου.
 
Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για κατοχύρωση μισθών και δικαιωμάτων» αναφέρει ότι μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, το κόμμα θα αναλάβει πρωτοβουλία νομοθετικής κατοχύρωσης σε συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και κόμματα εντός και εκτός Βουλής. Αλλού αναφέρει ότι κινδυνεύει η ελευθεροτυπία με αφορμή το θέμα Παράσχου. Η «Χ» αλλού αναφέρεται σε έλλειψη διαφάνειας και βραδείς ρυθμούς στη ροή εμβολίων.
 
OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:
Τρεις μέρες τουλάχιστον η διάρκεια της Πενταμερούς στη Νέα Υόρκη 
Σφαγείο Cypra: Ένα βήμα πριν από τους μάρτυρες / Τα τρία «κλειδιά
Μεταναστευτικό :«Φίσκα» το Πουρνάρα -Χειροπεδες σε 21 διακινητές

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Τα κόμματα προσκλήθηκαν στην `κρίσιμη` συνάντηση» και αναφέρεται στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στη Νέα Υόρκη για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό καλεί σε συνέχιση συμμόρφωσης με τα μέτρα. Η εφημερίδα αλλού προβάλλει την νέα πύλη που παρουσιάστηκε χθες για τις πληρωμές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.
 
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Πυροβολούν τους ήρωες της πρώτης γραμμής!» και αναφέρει πως οι κυβερνώντες στήνουν στον τοίχο τους λειτουργούς υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αλλού γράφει ότι με καθυστερήσεις γίνεται ο εμβολιασμός στην πλούσια Ευρώπη. Η «Γ» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαταλείπει σιγά - σιγά τη διζωνική ομοσπονδία.
 
«Η Παγίδα: Δύο κράτη ή συνομοσπονδία» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» που γράφει πως το Κυπριακό φαίνεται να οδεύει προς νέο πλαίσιο Γκουτέρες. Αλλού αναφέρει ότι η Κομισιόν ενέκρινε το κυπριακό πρόγραμμα για στήριξη του τουριστικού κλάδου. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει πως υπογράφηκε μνημόνιο για αμυντική συνεργασία με τα ΗΑΕ.

ΚΥΠΕ

 
20131