Πρωτοσέλιδα σήμερα: Τύπος & Online

Επισκόπηση Ειδήσεων 17 Ιανουαρίου 2021

Οι πληροφορίες σε σχέση με τις διεργασίες σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενόψει της σύγκλησης άτυπης πενταμερούς στη Νέα Υόρκη,  η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και το πότε αναμένεται χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι θέσεις του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου σε σχέση με τα όσα αυτός δημοσιοποίησε αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η άποψη της Δήμητρας Καλογήρου περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος των πολιτογραφήσεων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» δημοσιεύει ως κύριο θέμα, με τίτλο «Δήμητρα Καλογήρου: Δυστυχώς υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση», συνέντευξη της Δήμητρας Καλογήρου, η οποία αναφέρεται σε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος των πολιτογραφήσεων από κόμματα και άλλους. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικότητες και όχι να τις αναγνωρίσουμε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Επίσης γράφει πως ένας νεκρός λόγω COVID-19 και 202 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το Σάββατο.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:
Κινδυνεύει η εισροή φρέσκου ρευστού από τις αγορές
ΑΝΑΛΥΣΗ: Το καινούργιο αυτοκίνητο άντεξε στην πανδημία
Φθηνή στέγη από ΚΟΑΓ: Οι σχεδιασμοί σε Λευκωσία, Λεμεσό & Λάρνακα
ΑΠΟΨΗ: Τρεις Μύθοι και μια Aλήθεια για τη Δημοσιογραφία 
ΑΠΟΨΗ: «Η γυναίκα, ο αόρατος εχθρός και ο εγκλεισμός»
«Οι γυναίκες ανήκουν σε όλα τα μέρη που λαμβάνονται αποφάσεις»*
"Women belong in all places where decisions are being made"* 
Κύπρος - Από το «οικονομικό θαύμα» στην ενεργειακή ανεξαρτησία
Σταδιακή λύση αντί συνολική – Ας είναι τα ΜΟΕ μια αρχική Συμφωνία
ΑΠΟΨΗ: Ναι στα τσεκούθκια!

 Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πάμε σε πενταμερή με πλαίσιο Γκουτέρες» πως η Τζέιν Χολ Λουτ κατάφερε να απομακρύνει τις δυο πλευρές από τους γνωστούς μαξιμαλισμούς, τα ΗΕ απέκλεισαν κατηγορηματικά τη λύση δύο ανεξάρτητων κρατών και πως η ε/κ πλευρά κλήθηκε να απέχει από παλινδρομήσεις. Επίσης δημοσιεύει συνέντευξη του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου, ο οποίος καλεί να ρωτηθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αν μετέφερε λεφτά στις Σεϋχέλλες. Επίσης η  εφημερίδα αναφέρεται σε εισήγηση για ποινικές διώξεις σε ότι αφορά την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν.
 
«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Έρχεται τσουνάμι πιέσεων» για μηνύματα προς Λευκωσία με απειλές για «τελευταία ευκαιρία» και πως κλειδί είναι η «πολιτική ισότητα». Αλλού γράφει πως η αυστηρή τήρηση των μέτρων σε συνάρτηση με τον εμβολιασμό αναμένεται να διαφοροποιήσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης αναφέρεται σε τουρκικό αυτογκόλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου η Τουρκία επιδίωξε ψηφορορία για το Δίκαιο της Θάλασσας, όμως έμεινε μόνη της στη ΓΣ των ΗΕ, της οποίας προεδρεύει.
 
OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:
Υπάρχουν δύο στρατόπεδα στον ΔΗΣΥ; Τι απαντά ο Χ.Γεωργιάδης (vid)
Εφαρμογή θα σε ενημερώνει για φωτιά & πλημμύρες στην περιοχή…
Σπίτι της Γυναίκας: Σπάει την αλυσίδα βίας-32 υποθέσεις από 1/12
Παραιτηθείτε, μπας και σωθούμε

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Λογοκρισία με προεδρο-ιό κατά ελευθεροτυπίας» γράφει πως η υπόθεση με τον Ανδρέα Παράσχο και η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη στάθηκαν η αφορμή για να επανέλθουν στην επιφάνεια τα προβλήματα ελευθεροτυπίας στον τόπο μας. Επίσης σε πρωτοσέλιδο θέμα της διερωτάται αν είναι το «Πουρνάρα» η δική μας Μόρια, γράφοντας πως 1200 περίπου άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά κρατούνται φυλακισμένοι σε ένα κέντρο χωρητικότητας 900 ατόμων. Επίσης, σε άλλο θέμα γράφει πως με ρυθμούς χελώνας γίνονται οι εμβολιασμοί.
 
Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μαινόμενος πόλεμος στην τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας» για εσωτερικές διαμάχες στις υπηρεσίες υγείας σε μια εποχή αυξημένων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία λόγω του κορωνοϊού. Αλλού αναφέρεται στη νέα κατηγοριοποίηση των χωρών μετά την αξιολόγηση της επιδημιολογικής τους εικόνας. Επίσης δημοσιεύει πρωτοσέλιδα φωτογραφία από τα χιόνια που έπεσαν στο Τρόοδος και ένα παιδί που φτιάχνει χιονάνθρωπο.
 
«Η Καθημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η ΕΕ ανάχωμα στα τουρκικά σχέδια για λύση δυο κρατών» πως η τουρκική πλευρά ετοιμάζει αναθεωρημένη ατζέντα με βάση την αρχή της κυριαρχικής ισότητας. Αλλού γράφει για τις πρώτες 100 μέρες του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Επίσης γράφει πως προσλαμβάνουν ειδικούς προς ετοιμασία πλάνου για bad bank.
 
«Η Σημερινή της Κυριακής» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Πρόταση για αμοιβαία άρση των εμπάργκο» γράφει για τουρκικές θέσεις με καπέλο ΟΗΕ και πως έντονο παρασκήνιο λαμβάνει χώραν ενόψει της επικείμενης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Επίσης γράφει πως έρχονται «χαλαρώσεις» των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού τον Φεβρουάριο. Αλλού αναφέρει πως μέσα Φεβρουαρίου αναμένονται μεγάλες ποσότητες εμβολίων.

ΚΥΠΕ

 
21169