Πρωτοσέλιδα σήμερα: Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 25/01/2021

Οι οριστικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για αποκλιμάκωση των μέτρων μετά το lockdown, η λειτουργία σχολείων, η αυριανή κατάθεση του Αρχιεπισκόπου ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, οι δραματικές συνέπειες λόγω της πανδημίας για τα κέντρα αναψυχής και το αδιαχώρητο που σημειώθηκε χθες στο Τρόοδος, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

 BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Όλοι θέλουν δάνειο, αλλά τα κριτήρια δεν τους το επιτρέπουν

2/ Κύπρος/Τραπεζικές απάτες: Η βαρεμάρα τους γλύτωσε από την κλοπή

3/ ΑΝΑΛΥΣΗ: Η πανδημία πήρε τον τουρισμό 37 χρόνια πίσω

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ξανανοίγουν τα σχολεία» γράφει ότι την ερχόμενη Δευτέρα οι μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης επιστρέφουν στις τάξεις ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να αποφασιστεί και για την Μέση Εκπαίδευσης. Γράφει ότι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού αναφέρεται στην αυριανή κατάθεση του Αρχιεπισκόπου ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξη του Προέδρου του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλή Χριστοφίδη, που λέει πως προέχει η καταπολέμηση της πανδημίας κι ότι τα συνδικαλιστικά αιτήματα μπορούν να περιμένουν.

 OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Στο Προεδρικό οι ειδικοί- Αντίστροφη μέτρηση για το «ξεκλείδωμα»

2/ Δεν υπερχειλίζουν φέτος τα φράγματα

3/ Ανοίγει ξανά η Πύλη Εμβολιασμού - Όλες οι πληροφορίες

4/Ο Αναστασιάδης θα μας αφήσει μόνο μισό ΓΕΣΥ & μισή e-governance;

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για στοχευμένες χαλαρώσεις» γράφει ότι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πάνε οι εισηγήσεις για το πλάνο χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Φεβρουαρίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας προτείνει μικρές χαλαρώσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Αλλού γράφει ότι «οι μπίζνες του Μακαριοτάτου τον έφεραν ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής» για τις πολιτογραφήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μικρό καλάθι κρατά η Αθήνα για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.
 
«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Οδεύουμε προς αποκλιμάκωση» γράφει ότι αργούς και σταθερούς ρυθμούς στη διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων αναμένεται ότι θα εισηγηθούν σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι επιστήμονες, οι οποίοι οριστικοποίησαν ήδη τις θέσεις τους κατά τη μεταξύ τους χθεσινοβραδινή σύσκεψη. Αλλού αναφέρεται στην μετάβαση πολιτών στο Τρόοδος, που είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν αδιαχώρητα και συνωστισμοί με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια περίοδο εφαρμογής lockdown για έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει η ΠΟΕΔ για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, είναι όπως οι σχολικές μονάδες λειτουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας.
 
Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Μετρούν ακόμα…μπάχαλο με τα `χρυσά` διαβατήρια» γράφει ότι συνεχίζονται οι τριγμοί για το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων ιδιαίτερα μετά την δημοσιοποίηση των καταθέσεων ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής. Αλλού γράφει ότι δραματικές είναι οι συνέπειες λόγω της πανδημίας για τα κέντρα αναψυχής, με το 50% των επιχειρήσεων να κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΒΕΚ, τελειωτικό κτύπημα για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Λάρνακας θα δώσει η επικείμενη λειτουργία του Metropolis Mall.  
 
(ΚΥΠΕ)
 

 
20131