Πρωτοσέλιδα σήμερα: Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 03/03/2021

Η έκτακτη σύσκεψη Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και επιδημιολόγων μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού σε σχολεία της Λεμεσού, το σχέδιο της Κυβέρνησης για αξιοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ιδέα να περάσει ο αγωγός EastMed μέσω Αιγύπτου και οι ζυμώσεις για συγχωνεύσεις τραπεζών, είναι τα κύρια θέματα των εφημερίδων σήμερα.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Ανάλυση Τετάρτης: Τι σημαίνει για τις αγορές η έξοδος από Covid

2/ Τρ. Κύπρου: Θετικά μηνύματα μετά την άρση του μορατόριουμ δόσεων

3/ Στα χέρια των πελατών η αξιολόγηση και κατάταξη ξενοδοχείων

Η εφημερίδα "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία!" αναφέρει στο κύριο της θέμα σε πέντε αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού σε σχολεία της Λεμεσού και σε απειλές που δέχονται οι διευθύνσεις των σχολείων αν δεν επιτρέψουν σε μαθητές να εισέλθουν στις τάξεις χωρίς να έχουν κάνει rapid test. Σε άλλο θέμα, η "Αλήθεια" γράφει ότι έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη αλλά και υπό το φως της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Αλλού αναφέρεται σε πρώτη δικαστική απόφαση για καταχρηστικές ρήτρες από τράπεζα.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Νέα «νεκατωσιά» με την μείωση των Δήμων 


2/ Σε μια βδομάδα θα κριθεί το μέλλον των χαλαρώσεων

3/ Στην τελική ευθεία άλλοι 3 συνδυασμοί για τις Βουλευτικές

"Ανοιχτοί μέχρι που βαστά το σύστημα υγείας", τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η εφημερίδα "Πολίτης", σημειώνοντας ότι πράσινο φως για συνέχιση του πλάνου αποκλιμάκωσης των μέτρων άναψε η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη Υπουργού Υγείας και επιδημιολόγων καθώς η αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες δεν επηρέασε το σύστημα υγείας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε δήλωση που να μην επιτρέπει διπλές ερμηνείες για την επιδιωκόμενη μορφή λύσης στο Κυπριακό προσβλέπει το Προεδρικό από την επίσκεψη Μπορέλ. Αλλού γράφει ότι έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών κατέδειξε ότι η απόσυρση της επιταγής του συζύγου της Γενικής Λογίστριας Ρέας Γεωργίου ήταν η μοναδική στα χρονικά του κράτους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Έτσι θα μοιράσουν το €1,2 δισ." παρουσιάζει το σχέδιο της Κυβέρνησης για αξιοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και γράφει ότι αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων ποσό €509,5 εκ. για αξιοποίηση στον άξονα της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της οικονομίας και ακολουθεί σε βαρύτητα η πράσινη οικονομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα υποχρεωτικά rapid test σε μαθητές άναψαν φωτιές. Αλλού γράφει ότι δικαστική συνδρομή από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και από τη Βρετανία, ζήτησαν ανακριτές της Αστυνομίας που διερευνούν τις υποθέσεις των πολιτογραφήσεων οι οποίες προέκυψαν από το πόρισμα Καλογήρου αλλά και αυτής του Al Jazeera.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο της θέμα "Μπάζουν νερά οι τετραμερείς… ο EastMed θα περνά από την Αίγυπτο" και γράφει ότι σαν βόμβα έσκασε στη Λευκωσία η είδηση ότι κατατέθηκε ιδέα για να περάσει ο αγωγός μέσω Αιγύπτου και συγκεκριμένα να εκκινεί από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» και ακολούθως να κατευθύνεται προς Αίγυπτο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καταγράφηκαν ανησυχίες αλλά δεν επέρχονται αλλαγές στα μέτρα ή στις χαλαρώσεις και η όλη κατάσταση θα αξιολογηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλού γράφει ότι χωρίς φρένο λειτουργούν οι τράπεζες με υπερχρεώσεις και εκποιήσεις.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail υπό τον τίτλο "Η έξαρση ανησυχεί τους επικεφαλής της υγείας" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι αρχές ανησυχούν από την ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού παρά το ότι αναμενόταν αύξηση καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος παρουσίασε σχέδιο για αύξηση της χρήσης ποδηλάτων. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη κάλεσε τα άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση να βρουν το θάρρος να αναφέρουν τις υποθέσεις τους στις αρχές.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική Καθημερινή" με τίτλο "Ζυμώσεις για συγχωνεύσεις τραπεζών" γράφει ότι άρχισαν πάλι οι ασκήσεις επί χάρτου για σχήματα τραπεζών που θα είχαν νόημα να υπάρχουν ενώ ζητούμενο είναι η μείωση του κόστους, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η βιωσιμότητα σχημάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καθώς οι τιμές μετάλλων και πρώτων υλών έχουν πάρει την ανιούσα οι τράπεζες της Wall Street προεξοφλούν ένα νέο μεγάλο κύκλο αυξημένης ζήτησης. Αλλού γράφει ότι στις 9 Μαρτίου προκηρύσσεται το σχέδιο χορηγίας για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
 
(ΚΥΠΕ/Brief)

 
27715