ΠτΒ: Ενημέρωσε τον Fearghaíl για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Στην εδραίωση και ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Ιρλανδίας προσβλέπουν τα κοινοβούλια των δυο χωρών

Στην περαιτέρω εδραίωση και ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Ιρλανδίας προσβλέπουν τα κοινοβούλια των δυο χωρών, τα οποία έχουν δεσμευτεί, δια των Προέδρων τους, να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της υποδεχόμενη νωρίς το απόγευμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας Seán Ó Fearghaíl, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "μέσα από μια ενισχυμένη συνεργασία θα μπορέσουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και να αναδείξουμε όπως πρέπει τον ρόλο και τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας". Ευχήθηκε, ακόμη, η επίσκεψη αυτή να είναι η απαρχή μιας ενδότερης και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών.

ΛΞΒ

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως "αν και είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για εμάς λόγω του τραγικού χαμού της αγαπημένης μας Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου, με ικανοποίηση, καλωσορίζουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιρλανδίας μαζί με τη συνοδεία του".

"Η παρούσα επίσκεψη είναι πολύ σημαντική, καθώς υπογραμμίζει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και της Ιρλανδίας, στη βάση αρχών και αξιών", υπογράμμισε.

Επεσήμανε πως και οι δυο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και έχουν την ίδια βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση του διαλόγου και της μεταξύ τους συνεργασίας, ειδικότερα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

"Συμφωνήσαμε με τον φίλο Πρόεδρο στην αύξηση των διακοινοβουλευτικών ανταλλαγών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, αναγνωρίζοντας ότι μόνο με συλλογική δράση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες μικρές και μεγάλες προκλήσεις", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ιρλανδικού κοινοβουλίου και τη συνοδεία του "για τις ανησυχητικές εξελίξεις όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, ειδικότερα μετά τις καινούργιες απειλές και ενέργειες, παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Επίσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιρλανδίας και την ίδια την Ιρλανδία για τη σταθερή στάση αρχών όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα και τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για επίλυσή του.

"Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στην Ιρλανδία για την πολύτιμη στήριξή της όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου είναι μη μόνιμο μέλος για το 2021-2022 αλλά βεβαίως και εντός της ΕΕ", είπε η κα. Δημητρίου.

Πρόθεσε πως έχει επαναβεβαιώσει "την ακλόνητη προσήλωση και στόχευσή μας στην επανέναρξη των συνομιλιών στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης σύμφωνα πάντοτε με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μια λύση επωφελή για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου".

"Ανταλλάξαμε απόψεις και για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις για όλα τα κράτη μέλη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο αλλά και ευρύτερες προκλήσεις στα ζητήματα εκπαίδευσης, κλιματικής κρίσης, μεταναστευτικό κ.ο.κ.", είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Ανέφερε πως "είναι όλα αυτά τα θέματα για τα οποία θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις ειδικότερα και σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις".

Από την πλευρά του, ο κ. Ó Fearghaíl, εξέφρασε τη χαρά των μελών της ιρλανδικής αντιπροσωπείας για την επίσκεψή τους στην Κύπρο, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια επιμορφωτική αποστολή, η οποία επίσης εδραιώνει τις μακροχρόνιες καλές σχέσεις μεταξύ των δυο νησιωτικών κρατών.

Εξέφρασε λύπη που η άφιξή τους στο νησί συνέπεσε με τον θάνατο της Υπουργού Εργασίας της Κύπρου, η οποία, όπως σημείωσε «έχει μια τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας» και τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης από τους βουλευτές και τους συναδέλφους της στην Κυβέρνηση, και την έχει αγαπήσει πολύ ο κόσμος Κύπρου.

Είπε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κύπρο είχαν υψηλού επιπέδου συζητήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Εσωτερικών, συναντήθηκαν με τα ΗΕ και συνάντησαν τους Ιρλανδούς αστυνομικούς που υπηρετούν στα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο.

Θα επιστρέψουμε στο Δουβλίνο με μια πολύ πιο ακριβή και επαρκή κατανόηση των θεμάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και των πρακτικών τομέων επί των οποίων μπορούμε να ξεκινήσουμε να συνεργαζόμαστε άμεσα, ανέφερε, κατονομάζοντας ως τέτοιους τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές, τη χρήση του προγράμματος Erasmus, ώστε περισσότεροι φοιτητές από την Ιρλανδία να έρχονται στην Κύπρο και περισσότεροι Κύπριοι φοιτητές να πηγαίνουν στην Ιρλανδία, τον κλάδο τροφίμων και ποτών, τις αερομεταφορές, τη διαχείριση αεροδρομίων κ.λπ.

Ο κ. Ó Fearghaíl είπε, ακόμη πως απηύθυνε πρόσκληση στην Πρόεδρο της Βουλής να επισκεφθεί την Ιρλανδία με αντιπροσωπεία "γιατί είμαστε αποφασισμένοι ότι αυτό δεν θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός".

"Είναι κάτι που αφορά την εδραίωση και την οικοδόμηση και την προώθηση μιας πολύ ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ της Ιρλανδίας και της Κύπρου. Και ελπίζουμε ότι θα έχουμε να σας επιδείξουμε αποτελέσματα όταν έλθετε στην Ιρλανδία του χρόνου και θα προχωρήσουμε ακόμη ένα βήμα έπειτα από εκείνη την επίσκεψη", κατέληξε.

ΚΥΠΕ