ΠτΒ: Επαναβεβαιώνει τις φιλικές σχέσεις Κύπρου-Σλοβακίας

Η ΠτΒ επαναβεβαίωσε τις διαχρονικά φιλικές σχέσεις και τη στενή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Σλοβακίας

Τις διαχρονικά φιλικές σχέσεις και τη στενή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Σλοβακίας, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο επαναβεβαίωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου την Τετάρτη, στη συνάντησή της με τον Πρέσβη της Σλοβακίας στη Λευκωσία, Γιαν Σκόντα, με την ευκαιρία της αναχώρησης του από την Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η κ. Δημητρίου δέχθηκε τον κ. Σκόντα, με την ευκαιρία της αναχώρησης του από την Κύπρο. Τον κ. Σκόντα συνόδευε η Πρώτη Γραμματέας της Πρεσβείας, Βάντα Σιπόσοβα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τις διαχρονικά φιλικές σχέσεις και τη στενή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Σλοβακίας, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, ενισχύονται διαρκώς, στη βάση κοινών αρχών και επιδιώξεων, καθώς και του αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης.

Αναφέρεται ακόμα, ότι η κ. Δημητρίου εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τις θέσεις αρχών της Σλοβακίας, όσον αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του και για τη μακρόχρονη συνεισφορά της χώρας στην UNFICYP.

Ο Πρέσβης της Σλοβακίας, προστίθεται, εξέφρασε ευχαριστίες για την αγαστή συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Σλοβακίας, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο. Αναφερόμενος στην πολύπλευρη συνεισφορά της Σλοβακίας επί σειρά ετών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Σκόντα επαναβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας του στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, και οι συνέπειες του  πολέμου στην Ουκρανία, ειδικότερα η ανθρωπιστική πτυχή και οι αυξανόμενες ροές προσφύγων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τονίστηκε από κοινού η ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώνεται, με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Η Πρόεδρος της Βουλής, ευχήθηκε στον κ. Σκόντα κάθε επιτυχία στις μελλοντικές του δραστηριότητες, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ