ΠτΒ: Η Κύπρος είναι παράδειγμα ελλειμμάτων διεθνούς συνεργασίας

Όλα όσα τόνισε ο Δημήτρης Συλλούρης στις εργασίες της 5ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων

Η περίπτωση της Κύπρου είναι ενδεικτική των ελλειμμάτων διεθνούς συνεργασίας και συλλογικής ευθύνης, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στις εργασίες της 5ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία συνδιοργανώνεται διαδικτυακά από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση και το Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν πέραν των 100 Προέδρων εθνικών κοινοβουλίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, τις εργασίες της τηλεδιάσκεψης κήρυξαν η Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, Gabriela Cuevas Barron, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  Antonio Guterres και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας, Wolfgang Sobotka.

Σε ομιλία του, που κατατέθηκε στην Διακοινοβουλευτική Ένωση με θέμα «Η κοινοβουλευτική ηγεσία για πιο αποτελεσματικό πολυμερισμό προς επίτευξη ειρήνης και βιώσιμης ανάπτυξης για τους ανθρώπους και τον πλανήτη», ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στον πολυμερισμό, επεσήμανε την εξέχουσα σημασία του στο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Δυστυχώς, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, η περίπτωση της Κύπρου, είναι ενδεικτική των ελλειμμάτων διεθνούς συνεργασίας και συλλογικής ευθύνης. Σαράντα έξι χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο λαός της χώρας εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Παρά τα πολυάριθμα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και άλλες διεθνείς και ευρωπαϊκές αποφάσεις, τόνισε, η Τουρκία δεν έχει μέχρι σήμερα τεθεί προ των ευθυνών της για τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο.
 
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε στην ομιλία του ότι εν μέσω των δύσκολων καιρών που βιώνουμε, όπου η διεθνής κοινότητα καλείται να παραμείνει ενωμένη και αλληλέγγυα, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, προβαίνοντας σε σοβαρές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την ήδη πολυτάραχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Επίσης, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε και στις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στον τομέα της υγείας, που ταυτόχρονα δημιούργησε μία από τις σοβαρότερες παγκόσμιες οικονομικές υφέσεις, τονίζοντας ότι επιβάλλεται επαναπροσδιορισμός της προσέγγισης που θα ακολουθηθεί, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον. Ως εκ τούτου, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, τα κοινοβούλια καλούνται να προτείνουν νέες προσεγγίσεις βασισμένες στην αλληλεγγύη, τη συνέργεια και την πρόληψη, προσεγγίσεις που θα προσφέρουν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.
 
>>> Διαβάστε ακόμη: Αυτοί είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι όλων των εποχών(Φώτος)

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε τη σημασία επίδειξης πραγματικής αλληλεγγύης προς τις πιο ευάλωτες, και συνεπώς πιο εκτεθειμένες χώρες στην παγκόσμια κρίση που βιώνουμε, τονίζοντας ότι η Διακοινοβουλευτική Ένωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά και αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δε επιτυχία της προσπάθειας αυτής έγκειται, ανέφερε, στη συλλογική επένδυση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που έχει ως βάσεις του τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία. Ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε, εξάλλου, έκκληση στη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη, να προβούν σε κοινές δράσεις προς μια συστημική μεταστροφή για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία, καθώς επίσης για πιο ανθεκτικές, δίκαιες και ισότιμες κοινωνίες, προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη.

ΚΥΠΕ