ΠτΔ: Έγνοια μου είναι να δω να πραγματώνεται το όραμα όλων μας

Να μη διστάζουμε, όταν απαιτείται, να ξεφύγουμε από στερεότυπα, είπε ο Πρόεδρος σε εκδήλωση για τον Γ. Κληρίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε το Σάββατο ότι απόλυτη έγνοια του είναι να πραγματώνεται το όραμα όλων, δηλαδή να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να διστάζουμε, όταν απαιτείται, να ξεφύγουμε από στερεότυπα.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη κατά την οποία τιμήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "τιμώντας τη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσω να πολιτεύομαι στη βάση των όσων μας άφησε ως παρακαταθήκες".

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

"Θέλω να σας βεβαιώσω πως απόλυτη έγνοια μου είναι να δω να πραγματώνεται το όραμα όλων μας. Να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας σε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα. Τολμώ πολλές φορές να εισηγούμαι νέες προτάσεις για έξοδο από το αδιέξοδο, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε λειτουργική, βιώσιμη, διαρκή λύση και όχι την όποια λύση που θα μας οδηγήσει την επομένη σε κατάρρευση, γιατί εν τέλει θα υποστούμε τα χειρότερα, εκείνα που θέλουμε να αποφύγουμε. Για αυτό και πρέπει, πιστεύω, να μη διστάζουμε, όταν απαιτείται, να ξεφύγουμε από στερεότυπα, ή να παραμένουμε αγκυλωμένοι σε κάποιες απόψεις που έχουν εκφραστεί προ 45 χρόνων", τόνισε ο Πρόεδρος.

"Να μην μπορούμε, να μην τολμούμε να πούμε ότι, «σεβόμενοι τις ανησυχίες σας συμπατριώτες Τουρκοκύπριοι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η αξίωση σας εσείς να καθορίζετε την τύχη του συνόλου. Για αυτό και σας εισηγούμαι αποκέντρωση εξουσιών, έτσι ώστε να αισθάνεστε ότι με τη μεγαλύτερη αυτονομία των πολιτειών μπορεί να συνυπάρξουμε χωρίς τις έγνοιες ή τις ανησυχίες που μπορεί να προκύπτουν σαν αποτέλεσμα ότι η πλειοψηφούσα κοινότητα είναι η ελληνοκυπριακή».

Ακόμα, είπε, πρότεινε την κοινοβουλευτική δημοκρατία που θα δημιουργεί "τις προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ μας, στη βάση όχι του εθνοτικού, αλλά του πολιτικού στίγματος που πρέπει να καθορίζει τη λειτουργία κάθε Κυβερνήσεως. Όχι απαρνούμενοι την αναλογική εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων, αλλά επιτυγχάνοντας κάτι για το οποίο δεν θα απαιτούνται θετικές ή αρνητικές ψήφοι".

1

Αναφερόμενος στον Γλαύκο Κληρίδη, είπε ότι ήταν ένας αδιαμφισβήτητος ηγέτης που δεν απέδρασε ποτέ από τις ευθύνες του.

"Τόλμησε αγόγγυστα να σηκώσει στους ώμους του τις ευθύνες άλλων, ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. Τον Ηγέτη που αντίκρισε τον θάνατο χωρίς υπεκφυγές. Που ήξερε την ανοχή και την υπομονή, ήξερε να σέβεται και να τιμά, όσους εξέφραζαν την άλλη άποψη. Γνώριζε πως για έναν πολιτικό αποτελεί αρετή η αυτοκριτική και αυτογνωσία. Πως είναι πράξη ευθύνης να τολμάς να απολογείσαι για τα σφάλματα που διαπράττεις".
 
Ο Γλαύκος Κληρίδης, σημείωσε, "γνώριζε πως το πολιτικό όραμα μετατρέπεται σε εφιάλτη αν στερείται πραγματισμού. Γνώριζε πως σε κρίσιμες ώρες η προς την πατρίδα αγάπη δεν υπηρετείτο από την ρητορεία των μεγάλων λόγων αλλά από την τόλμη και την αποφασιστικότητα να παίρνει αποφάσεις και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Εφάρμοζε σ’ όλη την πορεία της ζωής του αυτό που ήταν πίστη του, πως δηλαδή ο πολιτικός θα πρέπει να είναι ωφέλιμος παρά αρεστός".
 
Είπε ότι μας άφησε σαν παρακαταθήκη αδιαμφισβήτητες αρχές και αξίες που πρέπει να διακρίνουν τον ηγέτη.

Πρώτον τον πραγματισμό, δηλαδή τη σωστή εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων, χωρίς εγκατάλειψη των μείζονων στόχων, ώστε να λαμβάνονται οι βέλτιστες αποφάσεις, στον ορθό χρόνο και δεύτερον, τον πολιτικό ρεαλισμό δηλαδή να εκτιμάς με πραγματισμό και με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα, τι είναι πολιτικά εφικτό και στη βάση του εφικτού να παίρνεις αποφάσεις.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

"Αυτό που ξέρω είναι πως η όλη ζωή του Γλαύκου Κληρίδη ήταν γεμάτη από παραδείγματα τόλμης και αποφασιστικότητας. Ο Κυπριακός Ελληνισμός έδωσε αγώνα για την Ένωση. Όμως, την ώρα που οι συνθήκες, η αδήριτη ανάγκη επέβαλλε την ανεξαρτησία, για το καλό της πατρίδας υποστήριξε την ανεξαρτησία.Όταν μετά την εισβολή κανένας δεν τολμούσε να διανοηθεί ότι θα ήταν δυνατόν να συζητείται ή να διαπραγματεύεται η οποιαδήποτε άλλη βάση λύσης εκτός του ενιαίου κράτους, τόλμησε μήνες ελάχιστους μετά την εισβολή να μιλήσει για την πολυπεριφερειακή ομοσπονδία. Και τι δεν άκουσε! Ότι, πόσο προδότης υπήρξε. Για να περάσουν δύο χρόνια μετά να δεχθούμε την περιφερειακή διζωνική ομοσπονδία".

Πρόσθεσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης "ήταν ο άνθρωπος που, πολύ σωστά λέχθηκε, είχε τη δύναμη να μετρά σωστά, να προβλέπει ορθότερα, αλλά και να αποφασίζει και να αναλαμβάνει το βάρος των ευθυνών. Για αυτό και διακρίθηκε για αυτό και παρέμεινε για αυτό και δεν τον παράκαμψε η Ιστορία.  Αυτή την πορεία - πρέπει να πω υπήρξε ο πολιτικός μου μέντορας - δεν μπορώ να εγκαταλείψω".

Αναφερόμενος στους τιμώμενους, είπε ότι ο Παντελής Κούρος υπήρξε ο  εξ’ απορρήτων συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη, ενώ για τον Κώστα Σημίτη, είπε ότι "η παρουσία και η μαρτυρία του  επιβεβαιώνουν πως οσάκις η ιστορική συγκυρία έφερε στην εξουσία πολιτικούς άνδρες με όραμα, στρατηγική και συνέπεια μόνο επιτεύγματα καταγράψαμε σαν Ελλάδα και Κύπρος".

1

Συνεχάρη τέλος θερμά την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, τον Πρόεδρο Γιαννάκη Κασουλίδη, την Καίτη Κληρίδη, τον Διευθυντή Μιχάλη Σοφοκλέους, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, λέγοντας ότι είναι απόλυτα αναγκαία τούτη την κρίσιμη περίοδο που απαιτεί τον πραγματισμό, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που διέκριναν τον Ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη.

Διαβάστε εδώ τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΚΥΠΕ

 
2040
Thumbnail

Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να επιστρέψει στην απομόνωση που μας οδηγούν οι ευρωσκεπτικιστές της Αριστεράς και οι λαϊκιστές, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία του στην Πανεπαρχιακή Συγκέντρωση Λευκωσίας του κόμματος προσθέτοντας ότι «το BREXIT είναι τρανό παράδειγμα της πολιτικής των δημαγωγών, που οδηγεί στο χάος».
 
Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ πριν τις Ευρωεκλογές της Κυριακής, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της παράταξης, είπε ότι «στις 26 του Μάη θα στείλουμε το μήνυμα ότι η κυπριακή κοινωνία δεν επιβραβεύει κόμματα και πολιτικές που είναι ενάντια στην Ευρώπη, αποδυναμώνοντας την Κύπρο».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

«Μόνο να φανταστεί μπορεί κανείς ποια θα ήταν η θέση της χώρας, αν δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Νεοφύτου για να προσθέσει ότι «αυτό δεν το καταλαβαίνει η Αριστερά για την οποία μόνος υπεύθυνος για την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μακάρι να είχαμε και από το ΑΚΕΛ την ίδια συμπαράσταση που έχουμε από την Ευρώπη», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Είπε ακόμη ότι αντί ενωμένοι, να αντιμετωπίζουμε την απειλή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που καταγράφεται είναι «από τη μια το ΑΚΕΛ να κατηγορεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι φταίει για τη μη επανέναρξη του διαλόγου και από την άλλη το κέντρο να λέει πως δώσαμε πολλά στην Τουρκία και αποθρασύνθηκε».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας ότι για εμάς όπως το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές «η πατρίδα μπαίνει πάνω από τα κόμματα, για να φτάσουμε ενωμένοι στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο».
 
Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι «έχουν ειδικό βάρος για την Ευρώπη αλλά και για την Κύπρο με τους κινδύνους να είναι κοινοί : Η Ευρώπη κινδυνεύει από τους λαϊκιστές της Αριστεράς και των άκρων, δυνάμεις που εκφράζονται και στην Κύπρο, από την αντιευρωπαϊκή ατζέντα της Αριστεράς και των εθνικιστών ενώ αντίθετα ο ΔΗΣΥ με τη δράση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάζει την Κύπρο στη θέση που της αξίζει, ως κράτος μέλος και ως αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή».
 
Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι η κληρονομιά μας, η μεγαλύτερη επιτυχία στην εξωτερική μας πολιτική, ήταν το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη, του πατριάρχη της παράταξής μας και δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν θα τους αφήσουμε να οδηγήσουν την Κύπρο πίσω στην απομόνωση όπως θέλουν η Αριστερά και οι εθνικιστές και θα κρατήσουμε ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα για την Κύπρο».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «ειδικά σήμερα που η Κύπρος αντιμετωπίζει την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ, βασικό μας στήριγμα είναι η ΕΕ» και διερωτήθηκε «τί μήνυμα λοιπόν θα πάει στην Ευρώπη, τώρα που ζητούμε τη στήριξη της, αν στείλουμε στην ευρωβουλή ενισχυμένους τους ευρωσκεπτικιστές του ΑΚΕΛ και τους ακραίους που την πολεμούν και θέλουν τη διάλυση της;».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Απευθυνόμενος στον κάθε Κύπριο, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να βελτιωθούν στην Κύπρο και στην Ευρώπη, τα οποία δεν θα τα πετύχουμε πολεμώντας την Ευρώπη, διότι δεν βελτιώνουμε το σπίτι μας γκρεμίζοντάς το».
 
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κάλεσε τους Κύπριους ψηφοφόρους «να μην υιοθετήσετε το μύθο των λιγότερο σημαντικών εκλογών γιατί αυτό βολεύει τις δυνάμεις που αντιμάχονται την Ευρώπη και κρατούν την κυπριακή κοινωνία κολλημένη στο παρελθόν. Την Κυριακή ψηφίζουμε και επιλέγουμε να προχωρήσουμε μαζί για ένα ασφαλές μέλλον», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

ΚΥΠΕ

article 1