ΠτΔ: Εντός της ΔΔΟ η πρόταση περί κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

ΠτΔ: Σε ποιο άλλο κράτος του κόσμου εφαρμόζονται ή ισχύουν τα όσα ζητούν από την ε/κ πλευρά να υλοποιήσει;

Η πρόταση περί κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι απόλυτα εντός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και δημιουργεί τις πραγματικές προϋποθέσεις, ώστε πάνω σε πολιτική βάση να σχηματίζονται Κυβερνήσεις και όχι με βάση την εθνοτική καταγωγή, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το γυαλί όχι μόνο έχει ραγίσει αλλά έγινε θρύψαλα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφού η τουρκοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι έτοιμος να αποδεχθεί λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά την ερμηνεύει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βεβαίως δεν είμαι έτοιμος να αποδεχθώ τις αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, διότι δεν οδηγούν σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν επιδίωξη όλων των Κυπρίων: σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, σε ένα κανονικό κράτος, σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος.

Από την ώρα που επιμένουν στο ότι πρέπει να έχουν τον κύριο λόγο στα όσα θα τεκταίνονται σε μια λύση του Κυπριακού, σε ένα νέο καθεστώς πραγμάτων, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε λύση».

Ερωτηθείς αν η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει θέσει όρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το 50-50 στον διαμοιρασμό των εξουσιών, ο Πρόεδρος είπε «όχι σε όλα τα Σώματα, αλλά αυτό που επιδιώκουν είναι εκεί που δεν θα έχουν την αριθμητική ισότητα να έχουν ακόμα περισσότερα δικαιώματα από ό,τι αν συμμετείχαν με ίσο αριθμό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κατά την τουρκοκυπριακή πλευρά η πρόταση του περί κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι εκτός πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι απόλυτα εντός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, απλά δημιουργεί τις πραγματικές προϋποθέσεις πάνω σε πολιτική βάση να αποφασίζονται ή να σχηματίζονται Κυβερνήσεις και όχι με βάση την εθνοτική καταγωγή. Δεν αποκλείεται ο καθορισμός, όπως ήδη υπάρχουν συγκλίσεις, για αριθμητική συμμετοχή, αλλά ο σχηματισμός της Κυβέρνησης θα γίνεται με βάση ιδεολογικά ή πολιτικά προγράμματα. Και αυτό είναι που θα μας φέρει κοντά, αυτό είναι που θα δημιουργεί τις προοπτικές για μια πραγματικά, χώρα, η οποία θα προσφέρει όπως και σε όλα τα άλλα ομοσπονδιακά» κράτη.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ερωτηθείς αν σήμερα με τις δηλώσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την απάντηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ξεκίνησε το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, και ούτε σκοπεύω. Μέχρι σήμερα κάνω τόση υπομονή, ουδέποτε απαντώ. Όμως, υπάρχουν και κάποια όρια. Δεν μπορεί συνεχώς η μια πλευρά να χρησιμοποιεί επιχειρήματα, τα οποία δεν ευσταθούν. Επαναλαμβάνω μια πρόκληση: Να μου υποδείξουν σε ποιο άλλο κράτος του κόσμου εφαρμόζονται ή ισχύουν τα όσα ζητούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά να υλοποιήσει».

 
27508