ΠτΔ: Η εργαλειοποίηση του Γενικού Ελεγκτή & η επιστολή σε Νικόλα

Οι αναφορές στο Διάγγελμα του ΠτΔ για Γενικό Ελεγκτή αλλά και η επιστολή του στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απεύθυνε απόψε (28/1) στις 8.00 μμ, τηλεοπτικό διάγγελμα, στον κυπριακό λαό, για τα θέματα που αφορούν την διαφθορά αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Να σημειώσουμε πως μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε αιχμηρές αναφορές για προπαγάνδα, για εργαλειοποίηση του Γενικού Ελεγκτή, για τον ρόλο του ΔΗΚΟ και της αντιπολίτευσης αλλά και για τις καταγγελίες του πρώην Διευθυντή της Καθημερινής, Ανδρέα Παράσχου

Αναφορικά με τον Γενικό Ελεγκτή, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε προσπάθειες για αμφισβήτηση του ήθους, του κύρους και της εντιμότητας των τεσσάρων προσωπικοτήτων που συνιστούν την Ερευνητική Επιτροπή την οποία ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αυτή η προσπάθεια «είναι απόλυτα ταυτισμένη με την εργαλειοποίηση του Γενικού Ελεγκτή, με στόχο την ανάδειξη του ως του μόνου  έντιμου και αξιόπιστου να διενεργεί ελέγχους, εν γνώσει τους ότι οι εξουσίες του εκ του Συντάγματος είναι περιορισμένες, όπως ρητά αναφέρει και στη δήλωση του ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, στις 10 Δεκεμβρίου». 

Πότε θα πάρει τους φακέλους πολιτογραφήσεων ο Γενικός Ελεγκτής

Μάλιστα στο Διάγγελμα του, ο Πρόεδρος σημειώνει ταυτόχρονα πως η Κυβέρνηση ουδεμία ένσταση έφερε ή φέρει, όπως ο Γενικός Ελεγκτής παραλάβει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων ευθύς μετά την  ολοκλήρωση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής, προκειμένου και ο ίδιος να προβεί στους  ελέγχους σύμφωνα με τις συνταγματικές του αρμοδιότητες. 

Ο Πρόεδρος στο Διάγγελμα του κάνει παράλληλα αναφορά και σε επιστολή του στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου στις 21 Δεκεμβρίου, στην οποία παρέθετε δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Εισαγγελέα και στις οποίες σημειωνόταν (σ.σ. στις δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή) μεταξύ άλλων πως «…δεδομένου ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται από τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ο Γενικός Ελεγκτής αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται ότι, εκ των πραγμάτων, παρά την διαφωνία του, στο παρόν στάδιο δεν θα του παραδοθούν άλλοι φάκελοι και δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο Δικαστήριο»

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βάσει των πιο πάνω - στην εν λόγω επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ - σημείωνε πως «είναι πασιφανές πως η Κυβέρνηση ούτε αρνήθηκε ούτε αρνείται την παράδοση των  φακέλων. Αυτό που έπραξε και πράττει, είναι ο οφειλόμενος σεβασμός στις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, όπως και ο ίδιος Γενικός Ελεγκτής αναγνωρίζει».

Διαβάστε αυτούσιο το Διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη ΕΔΩ

Επιπλέον υπενθυμίζεται πως όπως ανακοινώθηκε, αύριο Παρασκευή 29/1, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβεί, μαζί με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη και τον κ. Σεντώνα, σε λεπτομερή παρουσίαση του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς, στις 11.30πμ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

 
21155